Μάθετε τα πάντα για τον φιλικό διακανονισμό.

Τα πάντα για τον φιλικό διακανονισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/4/2016

Εδώ και αρκετά χρόνια δίνεται η δυνατότητα-ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία που ανήκουμε- να ρυθμίσουμε εύκολα και γρήγορα τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα, μέσω του συστήματος Φιλικού Διακανονισμού.

 
Ο θεσμός του Φιλικού Διακανονισμού ξεκίνησε το 2000, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναίτιων πελατών τους συμφώνησαν να τους αποζημιώνουν μέσω αυτής της ειδικής συμφωνίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι, οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό ασφάλιζαν το 2000, περίπου 3.658.711 οχήματα και διακανόνισαν 6.123 ζημιές, ενώ κατά το 2012, τα 27 μέλη-εταιρείες ασφαλίζουν 4.786.202 οχήματα, εξυπηρετώντας 189.415 ζημιές. Ωστόσο, η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει-όπως είναι φυσικό- τον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου και κατά συνέπεια το σύστημα Φιλικού Διακανονισμού. Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα κυριότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή εστιάζονται στα εξής ζητήματα: 

· Η αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων εμποδίζει την ομαλή εξυπηρέτηση του αναίτιου ασφαλισμένου.

· Η ασφαλιστική απάτη εμποδίζει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών, λόγω της άμεσης ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών και της επιβολής πρόσθετων παραμέτρων που επιβάλλονται. 


Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός

Ο Φιλικός Διακανονισμός ή αλλιώς το Σύστημα Αμεσης Πληρωμής είναι συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων. Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων. Με το Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει ή στο βαθμό που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία.


Ποια ατυχήματα μπορούν να ενταχθούν στον Φιλικό Διακανονισμό; 

Στην πράξη, για να ενταχθεί ένα ατύχημα στο καθεστώς του Φιλικού Διακανονισμού, θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις και φυσικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να μην διαφωνούν ως προς το ποιος ευθύνεται. Πιο αναλυτικά, για να ενταχθούμε στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού: 

· Οι ασφαλιστικές εταιρείες και των δύο οχημάτων να συμμετέχουν στο Σύστημα Αμεσης Πληρωμής

· Η αποζημίωση για υλικές ζημιές να μην υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ ανά ατύχημα.

· Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για κάθε ατύχημα συνολικά και με ανώτατο όριο ανά ζημιωθέν πρόσωπο τα 12.000 ευρώ.


 

Τελευταία νέα