Φιμέ τζάμια: φιγούρα για πριβέ καταστάσεις ή ανάγκη στο καυτό ελληνικό ήλιο;

67058 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα φιμέ τζάμια, «καπνισμένα» ελληνιστί, ήταν κάποτε το σήμα κατατεθέν των αυτοκινήτων που μετέφεραν VIP, «υψηλά πρόσωπα» δηλαδή, και ως εκ τούτου έγιναν σύμβολο επιτυχίας για όσους κρύβονταν από πίσω τους. Είναι όμως και η λύση για μία δροσερή καμπίνα το καλοκαίρι. Εσείς με ποια από τις δύο οπτικές τα βλέπετε και τελικά γιατί τα βάζετε στο αυτοκίνητό σας;

 
Η φιγούρα στην Ελλάδα είναι βασιλιάς. Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο να δείχνει ακριβότερο, ή να κάνει τον οδηγό του να φαίνεται πιο σημαντικός πουλάει στην αγορά, όσο χρήσιμο ή άχρηστο μπορεί να είναι. Όμως τα φιμέ τζάμια, παρά το φιγουρατζίδικο εφέ τους έχουν μια σημαντική χρησιμότητα. Να κρατάνε τις ακτίνες του ήλιου έξω από την καμπίνα.
Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην Ελλάδα φτάνουν και ξεπερνάνε συχνά αυτές της βορείου Αφρικής. Οι 40 βαθμοί είναι δεδομένοι ενώ η διάρκεια του καύσωνα μεγαλώνει όσο αυτή των διακοπών μας μικραίνει. Ένα αυτοκίνητο που κινείται στην Αθήνα το καλοκαίρι είναι αδιανόητο να μην έχει κλιματισμό. Το ανοιχτό παράθυρο όχι μόνο δε δροσίζει, αλλά βάζει μέσα την αντηλιά, τη ζέστη, το θόρυβο και τα καυσαέρια.
Εφόσον τα τζάμια πλέον παραμένουν κλειστά το καλοκαίρι, τι καλύτερο από το να κόβουν και τον ήλιο. Μια καμπίνα με σκιά δροσίζεται πολύ πιο γρήγορα από το air condition από ότι ένα ηλιόλουστο εσωτερικό. Τα φιμέ τζάμια μπορούν να κρατήσουν σχεδόν όλη την υπεριώδη ακτινοβολία, αυτή που μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό ζέστης, έξω από την καμπίνα του αυτοκινήτου. Ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια παρκαρισμένο με τις ώρες στον ήλιο έχει αποδεδειγμένα σημαντικά χαμηλότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του από ένα με διαφανή κρύσταλλα.
Τα φιμέ τζάμια όμως εκτός από το να μην επιτρέπουν στη ζέστη να μπει μέσα, κρατάνε έξω και τον ήλιο. Ειδικά τις πρωινές και απογευματινές ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά με τα φιμέ τζάμια δεν τυφλώνεσαι, ενώ αν υπάρχουν παιδιά στο αυτοκίνητο, δεν τα ψήνει μέσα στο πρόσωπο.
Μέχρι εδώ καλά. Όμως αυτή η ηλιοπροστασία έρχεται με ένα τίμημα. Τα φιμέ τζάμια είναι προφανώς σκούρα. Που σημαίνει πως ότι βλέπουμε από τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι σα να φοράμε συνεχώς γυαλιά ηλίου. Και καλά το πρωί ή το μεσημέρι. Το βράδυ; Το χειμώνα με τη συννεφιά;
Οι πιο ζεστές μέρες που τα φιμέ τζάμια κάνουν δουλειά είναι μετρημένες. Ακόμη και όλο το καλοκαίρι να πει κανείς πως τα φιμέ χρειάζονται, τους υπόλοιπους 9 μήνες μάλλον ενοχλούν. Μειώνουν την ορατότητα ενώ το βράδυ δε βλέπεις σχεδόν τίποτα.
Θα έλεγε κανείς πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι ηλιοπροστασίας. Κουρτινάκια και βεντούζες κόβουν τον ήλιο. Είναι όμως ιδιαίτερα δύσχρηστα, μπορούν να μαγκώσουν στα παράθυρα όταν αυτά ανοίγουν, και στο κάτω -κάτω δε θωρακίζουν από τη ζέστη απλά σκιάζουν. Επίσης κόβουν εξίσου την ορατότητα.
¶ρα τι κάνουμε; Είναι τα φιμέ τζάμια απαραίτητα ή συμβιβαζόμαστε πολύ τη νύχτα και το χειμώνα για να τα βάλουμε μόνο για το καλοκαίρι; Κάνουν δουλειά ή θα τη βγάζαμε και με τα κουρτινάκια; Και τελικά είναι η ηλιοπροστασία που μας κάνει και τα βάζουμε ή και λίγο φιγούρα;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • dr.fa...

    Νομίζω ότι στη χώρα μας το καλοκαίρι δεν είναι αυτό που θα λέγαμε 3 μήνες. Τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο έχουμε πλούσια ηλιοφάνεια και ζέστη. Θεωρώ ότι ακόμα και από περιβαλλοντικής άποψης (λιγότερες ώρες χρήσης κλιματισμού-άρα μικρότερη κατανάλωση βενζίνης) τα σκούρα κρύσταλλα είναι καλύτερη λύση. Κανείς μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει 2 βαθμών αδιαφάνειας μεμβράνες, δηλαδή σκούρες για πίσω τζάμια και παρμπρίζ και ανοιχτές για τα μπροστινά τζάμια, ακολουθόντας το παράδειγμα εργοστασιακών εκδόσεων αυτοκινήτων (ιδιαιτέρως SUV).

      4
  • vgeor...

    Επιτέλους βγήκε και η νομοθεσία που λέει ξεκάθαρα τι επιτρέπεται, με ποιές προυποθέσεις και με ποιές προδιαγραφές. Πριν μισό μήνα άλλαξα τις οδηγού συνοδηγού με τις επιτρεπόμενες, πήρα και την πιστοποίηση, τοποθέτησα και τα αυτοκόλητα, πίσω εξακολουθώ να έχω του 1ου βαθμού. Η διαφορά με χωρίς είναι μεγάλη και όσο για την ορατότητα κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να απαγορέψουν τα κουρτινάκια που κολάς στο τζάμι και που κόβουν περισσότερη ορατότητα απ ότι οι μεμβράνες.

      3
  • tolkx...

    πιστευω οτι με τις συνθηκες που βιωνουμε το καλοκαιρι οτι ειναι ακρως απαραιτητα αλλα νομιζω οτι υπαρχει ενα θεμα με τον κ.ο.κ που τα χαρακτηριζει παρανομα.

      3
  • Gregor 79

    Παλιό το άρθρο αλλα..ενημερωτικα η Global διανέμει νέες ανοιχτόχρωμες - νόμιμες αντηλιακες μεμβρανες αυτοκινητων, είναι οι GLOBAL WINDOW FILMS HP CHARCOAL 40 ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ GLOBAL WINDOW FILMS USA.Τα βασικά τους τεχνικά χαρακτηριστικά: απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας 49%, αντανάκλαση ηλιακής ακτινοβολίας 8%, διαπερατότητα ορατού φωτός 43% , συντελεστής U 1,12, συντελεστής σκίασης 0,66, αποβαλλόμενη υπεριώδη ακτινοβολία 99% , συνολική αποβαλόμενη ηλιακή ενέργεια 43%, πάχος μεμβράνης 50 mi, με αντιχαρακτική επίστρωση και λινκ για τις σχετικές μεμβρανες σε site http://www.globalwindowfilms.gr/2019/04/02/αντηλιακες-μεμβρανες-charcoal-40-global

      2
  • s2000...

    Έβαλα κ γω πέρυσι το καλοκαίρι τις Νο 2, εκτός από το παρ-πριζ. Τα συμπεράσματα είναι τα εξής : Το θετικό έχει να κάνει με την ακτινοβολία του ηλίου κ την καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού, τραβάει κάπως τα βλέματα αλλά δεν σε βλέπουν τα αδιάκριτα μάτια, αλλά το αρνητικό έχει να κάνει με την ορατότητα το βράδυ. Όταν έχεις σταματήσει σε STOP και έχει και παρκαρισμένα αυτοκίνητα στον κάθετο δρόμο, τότε δυσκολεύεσαι πολύ, εγώ τουλάχιστον, γιατί μειώνει και το φωτισμό τον άλλων αυτοκινήτων. Θέλει προσοχή λοιπόν.

      2
  • www.p...

    Κυριοι ,καλησπερα.θελω μοναχα να σας γνωστοποιησω οτι απο τον προηγουμενο Σεπτεβριο εχει βγει νομος που απαγορευει τις μεμβρανες (φιμε) στους εμπροσθιους καιπισω πλευρικους υαλοπινακες και στον πισω υαλοπινακα.Θα πρεπει απο εδω και περα να πιστοποιουνται με ειδικα αυτοκολλητα και με ειδικη βεβαιωση.Πραγμα που πολλοι δεν εχουν.Εννοειται οτι μεμβρανη φιμε στον εμπροσθιο υαλοπινακα απαγορευεται απο τον κ.ο.κ.Τα εργοστασια φιμε τζαμια ή υαλοπινακες αναγνωριζονται απο την ενδειξη (ν) που εχουν.Ελπιζω να σας βοηθησα.Ευχαριστω.

      2
  • ppara...

    Καλημέρα, δυστυχώς για την τσέπη μας , τα οικονομικά κατα τα άλλα κουρτινάκια ούτε προστατεύουν απο UVA UVB υπεριώδη ακτινοβολία ούτε προσφέρουν καλή ορατότητα το βράδυ. Αντιθέτως οι αντιηλιακές μεμβράνες χωρίς να απαιτείται να είναι σκουρόχρωμες, προστατεύουν απο τον ήλιο, ενώ παράλληλα δεν αφήνουν το κρύσταλλο να θρυμματιστεί σε περίπτωση σύγκρουσης, έχουν αντιχαρακτική και αντιπυρική προστασία. Προσωπικά τοποθέτησα στα πίσω παράθυρα και πίσω παρ μπριζ για προστασία του παιδιού που κάθεται στο πίσω κάθισμα. Κάνει δουλειά χωρίς να εμποδίζει την ορατότητα. Τις συνιστώ και προτρέπω να εμπιστετούν μόνο επαγγελματίες που κάνουν τοποθετήσεις σε επαγγελματικά

      2
  • pzafi...

    αν και δεν ξερω αν κανουν δουλεια τα φιμε τζαμια για λογους φιγουρας δεν θα τα εβαζα .απο οτι γνωριζω για το βραδυ υπαρχει και ενδιαμεση ζελατινα και οχι τελειως σκουρα.ισως αυτη να ειναι μια καποια λυση.(προσωπικα δεν εχω δοκιμασει τιποτα απο αυτα)

      2
  • maik8...

    H oλη φαση με τα φιμε ξεκινησαν απο τις ταινιες και επεκταθηκε και στη βιομηχανια αυτοκινητου.Ειναι καθαρα θεμα καγκουριας πλεον και κερδοσκοπιας.Τα φιμε που λανσαρουν οι εταιρεις ειναι τυπου laminated και οχι νεκροφορας που βλεπουμε στους ελληνικους δρομους.Κατοχος porsche οταν ερωτηθει για την τοποθετηση fime απαντησε:δεν υπαρχει λογος να βαλω φιμε εχει τοσο ομορφο εσωτερικο και εξωτερικο design ειναι κριμα.Οσο για το καυτο ελληνικο ηλιο υπαρχει ο κλιματισμος!Αν βαλεις φιμε της αγορας το πιο πιθανο ειναι σε καθε μπλοκο να σε μονιμος πελατης και σου αρεσει το φαινομενο του θερμοκηπιου.Για πριβε καταστασεις υπαρχουν τα παγκακια,η εξοχη τα φτηνα ξενοδοχεια κτλ...εξαλλου τι πας να κρυψεις...το ντοκιμαντερ? ¨-)

      1
  • spvl...

    τα φιμέ τζάμια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την προυπόθεση οτι το άτομο που επιβαίνει στο όχημα, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου ή άλλων αλλοιώσεων στο δέρμα του,από την ηλιακή ακτινοβολία.

      1
  • mprou...

    Θα ηθελα να προσθεσω οτι η μεμβρανες δε προστατεουν μονο απο των ηλιο αλλα κατι περισσοτερο οπως π.χ σε μια συγκρουση τα θραυσματα συγκρατουνται και ετσι εχουμε λιγοτερες πιθανοτητες να τραυματιστουμε και να μας πουνε οι υπευθηνοι οτι ο κ.ο.κ. ειναι για ολους η σε οσους μπορουν να το επιβαλουν πιστευω να καταλαβαινετε τι λεω??

      1
  • kwsta...

    Δεν μπορώ να καταλάβω τί ενοχλεί τους άλλους οδηγούς και δη μοτοσυκλετών. Με τη λογική αυτή να απαγορέψουν από την κυκλοφορία, SUV, πολυμορφικά και φορτηγάκια. Μην προσθέσω φορτηγά και λεωφορεία :)

      1
  • sgin...

    Αν εξαιρέσουμε συνήθως τα ακριβά και μεγάλα αυτοκίνητα, που έχουν φιμέ τζάμια από το εργοστάσιο, για τα υπόλοιπα μιλάμε για επικολλούμενες μεμβράνες. Σιγουρα στην χώρα μας βοηθούν αρκετά στην αποφυγή της ζέστης και είναι πρακτικές και καλοδεχούμενες στο αυτοκίνητό μας. Από πρακτικής άποψης όμως, όταν βρεθούμε σε μία διασταύρωση στενών δρόμων και ακριβώς στην γωνία είναι παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια (και αν έχουμε και STOP), δεν μπορούμε να δούμε τίποτα, αν πλησιάζει κάποιο άλλο αυτοκίνητο από τον κάθετο δρόμο, με κίνδυνο να γίνει κάποιο ατύχημα. Επίσης σε κάποια φιμέ τζάμια (πιθανώς λόγω προσμίξεων μεταλλικής προέλευσης) υπάρχει δυσκολία λήψης σήματος από τα συνήθη GPS (όχι τα εργοστασιακά). Από νομικής άποψης σύμφωνα με τον ΚΟΚ (http://www.yme.gr/imagebank/categories/KOK_pdf.pdf) άρθρο 8, παραγρ. 7, και με το ΦΕΚ 1069Β/10-Ιουν-2008 (www.yme.gr/getfile.php?id=1584), ορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών για κάθε θέση υαλοπίνακα (μπροστινό πλαϊνά κλπ) καθώς και τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ο οδηγός για να μην θεωρηθεί αντικανονική και παράνομη η μεμβράνη. Σε περίπτωση παράβασης έχει πρόστιμο 80 ευρώ και 10 μέρες αφαίρεση άδειας-πινακίδων (πίνακας σελ.204 ΚΟΚ) (Και κάτι άσχετο, η ίδια ποινή υπάρχει για έλειψη εφεδρικού τροχού -ρεζερβας-, γιατί τελευταία πολλά αυτοκίνητα έρχονται χωρίς ρεζέρβα). Σε περίπτωση που συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, για να έχετε παντού φιμέ τζάμια πρέπει να έχετε και βεβαίωση από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (Δ.Ι.Ε.) (άρθρο 8 ΦΕΚ 1069Β) ή με γνωμάτευση κρατικού νοσοκομείου (σύμφωνα με τη 44280/5155/21-7-2008 εγκύκλιο Υ.Μ.Ε. διευκρινιστική για το ΦΕΚ 1069Β) (http://blogthea.gr/NextStep/aooiessicoi/5522-aeo-oeeiy-oaeuiea-5.html).

      1
  • geost...

    Το Ελληνικο κρατος και η εκαστοτε κυβερνηση παντα ψαχνουν να βρουν τροπο να μας τα παρουν επειδη ακομα δεν υπαρχει καποιο ειδος φορολογιας για την τοποθετηση μεμβρανων γι αυτο και ειναι παρανομες (οταν θα βρουν εναν τροπο φορου) για την τοποθετηση μεμβρανων που θα καταβαλει ο καθ ενας που θα τις τοποθετει , ΤΟΤΕ θα ειναι Νομιμες . . . Αποδειξη ??? Τα φρουτακια . . . οσο ΔΕΝ υπηρχε φορολογια ηταν παρανομες μηχανες , που ετρωγαν τα λεφτα του κοσμου , και εκλειναν σπιτια !!! απο τη στιγμη που φορολογηθηκαν , ΟΛΟΙ παιζουν συνεσταλμενα ΔΕΝ χανουν λεφτα , και ΔΕΝ κλεινουν σπιτια !!! ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κι ομως !!! Οι νομοθεσιες μας μας εχουν αποδειξη εις βαθος χρονου , οτι καποια πραγματα ειναι για λιγους , και οχι για τους πολλους (το λαο) εκει ΑΚΟΜΑ ανηκουν οι μεμβρανες ! Οπως και τα αυτοκινητα στα ειδη πολυτελειας , και οχι στα απαραιτητα μεσα μετακινησης ! Μα τι λεμε τωρα ??? ζουμε στο 2010 και ακομα οι ελληνες δεν εχουμε καταλαβει πως πρεπει να ελισωμεθα για να μη μας δουλευουν ! Επικροτω ! και Χειροκροτω ! τους ελληνες πολιτες που ειχαν το κουραγιο να αρχισουν σαν τακτικη να μην πληρωνουν τα διοδια στο δρομο προς πατρα λογω ακαταλληλοτητος του δρομου ! τετοιες κινησεις πρεπει να γινονται για να δουμε ασπρη μερα σ αυτη τη χωρα ! Βεβαιως και η μεμβρανες ειναι απαραιτητες στην ελλαδα , αλλα βλεπεις (οι πολιτες) δεν ειναι πολιτικοι !!! για να το δικαιουνται ! τι αλλο περισοτερο να πω ??? πισστευω οτι τα γραφωμενα μου αντιπροσωπευουν το μεγαλυτερο ποσοστο των αυτοκινητο -κινουμενων !!!

      1
  • nik76...

    Δεν ξέρω αν ο γράφων έχει οδηγήσει αυτοκίνητο με φιμέ. Οδηγώ ένα τέτοιο αυτοκίνητο εδώ και 6 χρόνια, με όλες τις συνθήκες οδήγησης. Σε καμία περίπτωση δεν είχα μειωμένη ορατότητα. Βλέπεις έξω κανονικότατα χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να τεστάρω και εγώ το συγκεκριμένο, ρώτησα συνεπιβάτες μου όλων των ηλικιών και ορατότητας. Κανείς δεν διαπίστωσε μειωμένη ορατότητα. Να σημειώσω ότι φοράω μία βαθμίδα πριν το πολύ σκούρο, αλλά δεν έχω αντιηλιακή μεμβράνη στον μπροστινό υαλοπίνακα. Επίσης προσφέρουν προστασία εσωτερικού, βάζω στο πίσω κάθισμα τσάντα και δεν φαίνεται τίποτα, σπάει δύσκολα το τζάμι, δεν τραυματίζει σε περίπτωση θράυσης και πολλά άλλα. Μόνο θετικά.

      1
  • a.kou...

    Αν ζούσαμε στην Αραβία ή στα Εμιράτα τότε είναι δεδομένο ότι θα χρειαζόμασταν τα σούπερ φιμέ τζάμια (γιατί για αυτά μιλάμε αφού όλα τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν φιμέ τζάμια στο βασικό τους εξοπλισμό). Στην Ελλάδα προς το παρόν δε τα χρειαζόμαστε. Ένα καλό αλεξίληλιο- σκίαστρο στο μπροστινό τζάμι όταν το αμάξι εκτίθεται στον ήλιο είναι αυτό που χρείαζεται γιατί κατά βάση από το μπροστινό παρμπρίζ εισέρχεται το μάξιμουμ του ηλίου και της θερμότητας στο εσωτερικό

      1
  • ilsvm...

    Προσωπικά εκτός από την αισθητική βελτίωση αλλά και τη βελτίωση του status και του image του κατόχου (λίγο ψώνιο όλοι το έχουμε πάνω κάτω), η τοποθέτηση φιμέ τζαμιών είναι πιστεύω απαραίτητη σε χώρα όπως η δικιά μας. Εγώ από τη στιγμή που έβαλα στο δικό μου αυτοκίνητο "βρήκα την υγειά μου". Το αυτοκίνητο παραμένει δροσερό ή καλύτερα όχι τόσο ζεστό, όταν είναι σταματημένο, ενώ στην κίνηση, με κλειστά παράθυρα και air-codition βέβαια, κρατάνε πιο εύκολα την δροσιά του εσωτερικού και το πιο σημαντικό, κόβουν τις ακτίνες του ήλιου που προκαλούν πολλά προβλήματα (έχω καεί στο χέρι μετά από οδήγηση για πολλές ώρες σε εθνική οδό καλοκαίρι). Όσο για το αρνητικό της μη ορατότητας τον χειμώνα ή το βράδυ κ.λ.π. θα πω πολύ απλά ότι αυτό δεν στέκει. Πρώτα από όλα μόνο η πολύ σκούρα απόχρωση (μαύρο) στο φιμέ έχει αισθητή μείωση της ορατότητας, και από τη στιγμή που μπορείς να επιλέξεις το πιό ελαφρύ μαύρο ή ακόμα και το διαφανές που δεν φαίνεται καθόλου σαν φιμέ αλλά κόβει παρά ταύτα τον ήλιο, τα φιμέ τζάμια μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές δεν επιφέρουν μείωση στην ορατότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για τοποθέτηση φιμέ εννοούμε σε όλα τα παράθυρα πλην του μπροστινού παρ-μπριζ όπου η τοποθέτηση άλλης απόχρωσης φιμέ εκτός από το διάφανο απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς. Τέλος, και το κόστος τποθέτησης δεν είναι μεγάλο. 200-250 ευρώ δεν νομίζω ότι είναι πολλά όταν δίνουμε στις κατασκευάστριες εταιρίες 100 ευρώ για ένα τασάκι π.χ. όταν αγοράζουμε καινούριο αυτοκίνητο. Συμπέρασμα με λίγα λόγια; 101% υπέρ!

      1
  • nvit...

    ¶κρως απαραίτητες οι μεμβράνες. Σε ταξίδι καλοκαίρι χωρίς μεμβράνες έχω πάθει σοβαρό έγκαυμα στο μέτωπο χωρίς να το πάρω είδηση. Επίσης για όποιον έχει ταξιδέψει Μαϊάμι στην Αμερική όπου υπάρχει παρόμοιο κλίμα και ζεστός ήλιος θα δει ότι ΚΑΙ εκεί γίνεται μεγάλη χρήση αντιηλιακών μεμβρανών. Θεωρώ πως η χρήση μεμβανών περιορίζει την χρήση των κλιματιστικών που στο κάτω-κάτω τα κλιματιστικά προκαλούν πρόβλημα στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση τους.

      1
  • atili...

    Μιλώντας εκ πείρας τα φυμέ τζάμια δεν πρέπει να επιτρέπονται καθότι ως και οδηγός μοτοσυκλέτας και λαμβάνοντας υπόψιν τις κυκλοφοριακές συνθήκες βασίζομαι κατά 90% στο να παρακολουθώ του καθρέφτες και την θέση του κεφαλιού και των χεριών του οδηγού. Θα πρέπει ρε παιδιά να μας σκεφθείτε και λίγο καθότι η επιλογή το να κάθεστε μία ώρα στο αυτοκίνητο σας είναι δική σας όπως και δική μου να πηγαίνω στο σπίτι και στην δουλειά μου νωρίτερα και γρηγορότερα. Καλύτερα να απαγορευτούν.

      1
  • vvtit...

    Θα κανω μερικες διορθωσεις στο παρον αρθρο. Πρωτον, ο χειμωνας στην Ελλαδα διαρκει πλεον ενα μηνα, για να μη προσθεσω οτι ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΙΠΑ! Δευτερον η ορατοτητα δεν νομιζω οτι αποτελει ιδιαιτερο συμβιβασμο. Οι φιμε μεμβρανες οντως ειναι σα να κοιταζεις απο γυαλια ηλιου, ομως δε μειωνουν την ορατοτητα σε επικινδυνο βαθμο οταν κοιταζεις απο μεσα απο το αμαξι. Ασε που κραταει μακρια τα αδιακριτα βλεμματα. Ασε που στατιστικα ενα αμαξι με φιμε τζαμια "απωθει" εναν επιτηδειο ληστη ο οποιος συνηθως δε βλεπει στο εσωτερικο και δε ρισκαρει να το σπασει χωρις να ξερει οτι υπαρχει μεσα καποιο αντικειμενο αξιας. Επισης το τελευταιο και το σημαντικοτερο ολων... Δεν αναφερεται πουθενα στο αρθρο σας και μου εκανε μεγαλη εντυπωση. Οι φιμε μεμβρανες σωζουν ζωες, πολλες φορες. Η μεμβρανη κραταει το τζαμι ενωμενο και δεν αφηνει τα τυχον θραυσματα να διαφυγουν και να μας τραυματισουν σε περιπτωση ατυχηματος. Οι φιμε μεμβρανες ειναι απλα ενα πολυ σημαντικο ΠΡΕΠΕΙ σε ενα αμαξι. Δεν απαιτουν ιδιαιτερους συμβιβασμου και μονο καλο κανουν. Η φιγουρα απλα ειναι το κερασακι στη τουρτα σε καποιον που δεν εχει το αμαξι απλα για να κανει καραγκιοζιλικια.

      1
  • nyo91...

    Η χρηση των φιμε μεμβρανων σε χωρες οπως η Ελλαδα ειναι απαραιτητη. Το καλοκαιρι στην μπορει να εχει διαρκεια 3 μηνες ως εποχη, αλλα στην ελλαδα η ζεστη υπαρχει κατα μεσο ορο 5 μηνες και ο ήλιος (χωρις απαραιτητα να εχει και ζεστη) γυρω στους 10!!! Υπαρχουν διαβαθμισεις στο ποσο σκουρες μπορει να ειναι οι μεμβρανες ώστε να ειναι αποτελεσματικες κατα του ηλιου και της ζεστης αλλα και καθολου επικινδυνες κατα τη νυχτερινη οδηγηση. Επισης υπαρχουν και εκεινες που σκουραινουν στον ηλιο και "ανοιγουν" το βραδυ. Βεβαια εντελως απαραδεκτες ειναι οι πολυ σκουρες εως κατραμι μεμβρανες ή οι μεμβρανες καθρεφτες (οι οποιες ειναι και επικινδυνες και για τους υπολοιπους λογω αντανακλασεων). Ενα επιπλεον συν της χρησης αντιλιακων μεμβρανων ειναι και το οτι συγκρατουν τα θραυσματα των κρυσταλλων σε περιπτωση συγκρουσης καθως και το οτι τα κανουν πιο αθραυστα για τους κακοποιους.

      1
  • ykala...

    Χωρις να γνωριζω ακριβως την νομολογια για το πως και ποτε επιτρεπεται η χρηση τους, εχω ηδη τοποθετησει αντιηλιακες μεμβρανες σε ολα τα τζαμια του ΙΧ μου για Ιατρικους λογους (εχω Λεύκη-που σημαινει τοπικη απωλεια μελανινης και ασχημα εγκαυματα απο την UV ακτινοβολια του ηλιου). Μεχρι τωρα δεν ετυχε να αντιμετωπισω την Τροχαια , για να μαθω τις αποψεις τους. Φυσικα ,αν χρειαστει, θα καταφυγω στην Δικαιοσυνη. Πρεπει λοιπον να καταθεσω απο την εμπειρια μου, οτι εκτος του οτι μπορω και κυκλοφορω την ημερα χωρις να καιγομαι στο προσωπο και τα χερια, το αυτοκινητο φθειρεται λιγωτερο απο την ακτινοβολια, η θερμοκρασια στο εσωτερικο του ειναι ανεκτη και ο κλιματισμος αποτελεσματικοτερος.

      1
  • dem_p...

    Μέχρι σήμερα δεν έχω σκούρα τζάμια στο αυτοκίνητο και δεν είχα αντιληφθεί τη χρησιμότητά τους, μέχρι που απέκτησα μωρό, το οποίο βάζει τις φωνές μόλις το βλέπει έστω και λίγο ο ήλιος. Έτσι, τώρα που ετοιμάζομαι να πάρω νέο αυτοκίνητο, καθώς πλησιάζει και το καλοκαίρι, σκέπτομαι ότι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω θα είναι να βάλω σκούρα τζάμια, τουλάχιστον στα πίσω παράθυρα.

      1
  • ocean...

    Έχω δύο χρόνια που τοποθέτησα αντιηλιακές μεμβράνες, πολύ γνωστής εταιρίας, στο αυτοκίνητο. Δεν είναι πολύ σκούρες, μάλλον είναι μία σκάλα πιο σκούρες από τα εργοστασιακά τζάμια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει και μεγάλη διαφορά όσον αφορά την εσωτερική θερμοκρασία όταν επικρατούν μέρες με ηλιοφάνεια. Ίσως και να είναι λίγο υπερτημημένα τα πλεονεκτήματα των μεμβρανών σε σχέση με το τι πραγματικά προσφέρουν. Επίσης, οι δύο μπροστά μεμβράνες έχουν χαρακτεί με αποτέλεσμα να φαίνονται άσχημες από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Επιπλέον , κινδυνεύω και να με γράψει η Τροχαία, αν και έχω περάσει ΚΤΕΟ με αυτές. Όσον αφορά τις επιβλαβείς ακτίνες υποτίθεται ότι φιλτράρουν το 90% όμως αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί πρακτικά. Τέλος, στην βραδυνή οδήγηση οι πίσω φαίνονται αλλοιωμένοι σε σχέση με το απλό εργοστασιακό τζάμι. Πιστεύω ότι αν εξαιρέσουμε το φιλτράρισμα των επιβλαβών ακτίνων, δεν είναι και τόσο χρήσιμες αφού υπάρχουν τα κλιματιστικά των αυτοκινήτων.

      1
  • kosta...

    Δεν ξέρω αν ο γράφων έχει οδηγήσει αυτοκίνητο με φιμέ. Οδηγώ ένα τέτοιο αυτοκίνητο εδώ και 6 χρόνια, με όλες τις συνθήκες οδήγησης. Σε καμία περίπτωση δεν είχα μειωμένη ορατότητα. Βλέπεις έξω κανονικότατα χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να τεστάρω και εγώ το συγκεκριμένο, ρώτησα συνεπιβάτες μου όλων των ηλικιών και ορατότητας. Κανείς δεν διαπίστωσε μειωμένη ορατότητα. Να σημειώσω ότι φοράω μία βαθμίδα πριν το πολύ σκούρο, αλλά δεν έχω αντιηλιακή μεμβράνη στον μπροστινό υαλοπίνακα. Επίσης προσφέρουν προστασία εσωτερικού, βάζω στο πίσω κάθισμα τσάντα και δεν φαίνεται τίποτα, σπάει δύσκολα το τζάμι, δεν τραυματίζει σε περίπτωση θράυσης και πολλά άλλα. Μόνο θετικά.

      1
  • spiro...

    Kατά την γνώμη μου οι μεμβράνες είναι πλέον απαραίτητες στη Ελλάδα, αλλά μια όχι πολύ σκούρα απόχρωση, κάτι λίγο πιο ανοιχτό δηλαδή. Έχουν πολλά θετικά: π.χ. για την υγεία του δέρματος, οικονομία καύσιμου κατά την λειτουργία του κλιματισμού, ακόμη και για το περιβάλλον κατά την λειτουργία του κλιματισμού, και αλλά πολλά μη σας κουράζω θα μπορούσα να σας αναφέρω αλλά τόσα. Τα μειονεκτήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα με την μέτρια απόχρωση στις μεμβράνες που σας προανέφερα, τις χρησιμοποιώ 10 χρόνια σε κάθε αυτοκίνητο που αλλάζω χωρίς κανένα πρόβλημα το βράδυ η στην συννεφιά (από μέσα προς έξω βλέπεις κανονικότατα ενώ δυσκολεύουν το αντίθετο) και πλέον δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έχω αυτοκίνητο χωρίς μεμβράνες. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο μου αυτοκίνητο τις είχα βάλει για ποιο privet καταστάσεις και για φιγούρα, αλλά τώρα πια που έζησα κάποια χρόνια χρησιμοποιώντας τις μεμβράνες θεωρώ ότι είναι απαραίτητο αξεσουάρ για την καθημερινότητα μου την υγειά μου και το περιβάλλον 6 μήνες τουλάχιστον τον χρόνο. (δεν είμαι έμπορος μεμβρανών). Σπύρος Ρ.

      1
  • ioann...

    ΩΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ,ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ,ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΖΑΜΙΑ ΤΥΠΟΥ RAY BAN,ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ,ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      1
  • panag...

    Τα φιμε τζαμια δεν ειναι φιγουρα. Ειναι ασφαλεια σε περιπτωση συγκρουσης τα θραυσματα μενουν επανω στην μεμβρανη και οχι καρφωμενα επανω μας. Ειναι παλι ασφαλεια γιατι αν ειμαστε σε ενα φαναρι σταματημενοι και θελουν να μου κλεψουν κατι που εχω αφησει στο καθισμα του συνοδηγου ληστες με μοτοσυκλετα, τοτε η μεμβρανη δυσχαιρενει το εργο τους. Ειναι και παλι ασφαλεια, το να οδηγας αυτοκινητο καλοκαιριατικα χωρις αντηλιακη μεμβρανη ειναι σαν πηγαινεις στην παραλια χωρις αντηλιακο!! Μα και παλι ασφαλεια για το περιβαλλον, γιατι τους θερμες μερες του καλοκαιριου το a.c δουλευει λιγοτερο για να πιασει την επιθυμητη θερμοκρασια που εμεις επιλεξαμε, με αποτελεσμα οικονομια στα καυσιμα κ λιγοτερους ρυπους. Το μονο κακο που κανουν οι μεμβρανες το μονο ειναι οτι δεν αφηνει τους περιεργους να σε κοιταζουν. Κακα τα ψεμματα μια αντηλιακη μεμβρανη προσφερει τοση ασφαλεια στην οδηγηση οσο και το abs!! Ο νοων νοειτω...

      1
  • jgy11...

    Αν ήταν πραγματικά απαραίτητα τα φυμέ, θα ήταν στον στάνταρ εξοπλισμό του κάθε αυτοκινήτου.... Σήμερα τα αυτοκίνητα που διαθέτουν φυμέ στον έξτρα εξοπλισμό τους είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάντε ρεπορτάζ και θα δείτε τι εννοώ (αναφέρομαι στα σούπερ μίνι και μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα που αποτελούν την πλειοψηφία των οχημάτων στη χώρα μας). Η προστασία από τις τις βλαβερές ακτινοβολίες uv είναι δεδομένη με τα διαφανή κρύσταλλα που ήδη υπάρχουν στα αυτοκίνητα εδώ και ΠΟΛΛΑ χρόνια. Διαβάστε τα manual των αυτοκινήτων. Αν ωστόσο κάποιος κρίνει ότι πρέπει να βάλει ας λάβει υπόψη του ότι στο πίσω και μπροστά κρύσταλλο καλό είναι να μην τοποθετήσει μιας ενοχλεί την ορατότητα αρκετά τόσο για τον οδηγό του όσο και για τον οδηγό του αυτοκινήτου που ακολουθεί. Επίσης μην ξεχνάμε τις απότομες μανούβρες των μηχανών που περνούν ανάμεσα στις λωρίδες των δρόμων.

      1
  • costa...

    exo zisei stin Indonesia, gia pano apo 3 xronia ola ta aftokinita erxontai me fime apo tin antiprosopia, kai opos exo diapistisi se oles tis asiatikes xores einai kapos etsi, ektos apo tin prostasia apo ton ilio prosferoun asfalia apo klopi, einai pio diskolo na dei kapios mia xexasmeni tsanta sto aftokinito i pio diskolo na spasi to tzami, akoma se trakarisma ta tzamia den tha erthoyn ston epivati.

      1
  • mamra...

    ποια φιμε; αφου απαγορευονται στ μπροστα παραθυρα μονο στουσ πισω επιτρεπονται οσο για το πισω μπαμπριζ μακαρι ολα τα αυτοκινιτα να ειχαν να μη σε τυφλωνουν στισ εθνικεσ τη νυχτα αλλα μονο στο πισω, χαλαει το λοοκ, αρα πουθενα γιατι το μπατσακι αν ειναι στραβωμενω θα σε γραψει σιγουρα- παθων- 2 κλεισεισ σε διαστημα 8 μηνων

      1
  • lordl...

    Ρητορική ερώτηση, με σαφές συμπέρασμα... Τα φιμέ έχουν βαθμίδες προστασίας κ παράλληλα σκουρότητητας. Μπορείς να εμποδίσεις σε μεγάλο βαθμό την ακτινοβολία κ να μην φαίνεται ούτε σε σένα, ούτε στους άλλους ότι έχεις φιμέ.

      1
  • mpapo...

    Παρόλο που το meriva που αγόρασα πέρισυ είχε πίσω φυμέ τζάμια, τοποθέτησα εξ αρχής επιπλέον αντιηλιακές μεμβράνες (όχι τις εντελώς μαύρες). Γλύτωσα έτσι και την γκρίνια των παιδιών και τα σημάδια και τη φασαρία από τα προστατευτικά με τις βεντούζες. Επιπλέον οι μεμβράνες μου κάνουν και οικονομία αφού ο κλιματισμός ανάβει λιγότερο. Πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη να μην φαίνεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, αυτό είναι προφανώς υπερβολή. Πάντως το ελαφρώς φυμέ τζάμι το θεωρώ απαραίτητο.

      1
  • physi...

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΗΛΙΟ ΚΑΙ 9 ΧΕΙΜΩΝΑ,ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΟΡΙΟ ΣΤΟ ΣΚΟΥΡΟ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ, ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΣ.

      1
  • babis...

    ego exo eidi sto aftokinito mou fime tzamia k tha elega oti einai aparetita.odos i oratotita meionete ton xeimona h ta vradia alla oxi se simadika epipeda opou tha epireaze tin asfali odigisi.pistevo ta thetika sta fime tzamia einai poli perisotera apo a arnitika opote to kratos tha eprepe na xekatharisi tin nomothesia gia to an epitrepodai i oxi.

      1
  • csaka...

    Οδηγώ ένα αυτοκίνητο με μεγάλα παράθυρα. Έπρεπε να κινηθώ απο την Αθήνα στην Αρτα μεσημέρι προς απόγευμα έχοντας τον ήλιο φάτσα για πολλές ώρες που με ζεμάτιζε στο πρόσωπο και τα γυμνά χέρια.΄Μόλις ξεπέρασα έναν καρκίνο του δέρματος απο ΄την πολύωρη έκθεση. Έβαλα μεμβράνη στο παράθυρο του οδηγού σε χρώμα τιτανίου για να μην προκαλώ. Η διαφορά είναι απολύτως αισθητή. Κάτι πρέπει να γίνει με τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπονται οι μεμβράνες πλευρικά και πίσω, ιδιαίτερα όταν μεταφέρουμε παιδιά. Χρήστος.

      1

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

  • Ζαμπάτης

    Ζαμπάτης

    Η εταιρεία Ζαμπάτης διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα όπως κρύσταλλα παρμπρίζ και αντηλιακές μεμβράνες για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων, στις ανταγωνιστικότερες τιμές. Οι εγγυημένες τοποθετήσεις των προϊόντων μας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακόμα και για τις υψηλότερες απαιτήσεις.
     2108321238 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • V - KOOL ATHENS

    V - KOOL ATHENS

    Θα τις βρείτε στην V - KOOL ATHENS! Οι μεμβράνες της έχουν τοποθετηθεί σε περισσότερα από 20 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως και την εμπιστεύονται κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως οι Mercedes Benz, BMW, Audi, Volvo, Volkswagen, Opel, Renault και Citroen.
     2109637730 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ