Δώσε «ανάσα» στο μοτέρ

Διαβάστηκε από 17744 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/3/2017

Μάθε τώρα τι βελτιώσεις πρέπει να κάνεις για καλύτερη λειτουργία του κινητήρα σου και υψηλότερες επιδόσεις!

 
Η «αναπνοή» του κινητήρα είναι το πρώτο στάδιο μηχανικής βελτίωσης ενός αυτοκινήτου, αφού αναβαθμίζει τη λειτουργία, τις επιδόσεις του αλλά και την αίσθηση που μας παρέχει.

Από τις ζωτικότερες διαδικασίες του κινητήρα είναι η εισαγωγή του αέρα μέσω του φίλτρου και αυτό γιατί, σε συνδυασμό με το καύσιμο, πραγματοποιείται η καύση. Το οξυγόνο λοιπόν είναι το βασικό στοιχείο που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η καύση, άρα, αν ένα ελεύθερο φίλτρο προσφέρει στον κινητήρα μεγαλύτερες ποσότητες αέρα, θα έχει ως αποτέλεσμα και μεγαλύτερη απόδοση υπό ορισμένες συνθήκες.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Φιλτράρετε… «ελεύθερα»!

Είδη ελεύθερων φίλτρων

1) Ελεύθερο φίλτρο στο φιλτροκούτι

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, πρόκειται για την πιο εύκολη και προσιτή λύση. Αυτό, γιατί δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια παρέμβαση στο σύστημα εισαγωγής του κινητήρα για να τοποθετήσουμε αυτού του είδους το φίλτρο, διότι, απλά, αντικαθιστά το εργοστασιακό παίρνοντας τη θέση του. Το θετικό στην επιλογή αυτού του φίλτρου είναι ότι, το εργοστασιακό φιλτροκούτι παραμένει, λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τον αέρα, βελτιώνοντας κατά ένα μεγάλο βαθμό τη ροπή.

2) Φιλτροχοάνη

Η φιλτροχοάνη είναι ένα βήμα που προτιμούν οι περισσότεροι, διότι έχει την ιδιότητα να τραβάει με δύναμη τον αέρα και όχι απλά να τον φιλτράρει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή έντονου μπάσου ήχου, που ενθουσιάζει τους ακουστικούς τύπους. Θα πρέπει να προσέξουμε κατά την τοποθέτησή της να βρίσκεται σε σημείο τέτοιο, ώστε ο αέρας που εισέρχεται σε αυτήν να είναι όσο πιο κρύος γίνεται. Αυτό μπορεί να συμβεί, αν βρούμε κάποιον τρόπο να την απομακρύνουμε όσο μπορούμε από τον κινητήρα.

3) Φίλτρο «σκούπα»

Το φίλτρο αυτό έχει πάρει το όνομά του από το σχήμα του, το οποίο βοηθά τον αέρα να αναπτύξει ταχύτητα, ώστε να εισέρχεται στο χώρο καύσης με μεγαλύτερη πίεση. Η εντύπωση πολλών ότι, η σκούπα έχει καλύτερη απόδοση από μία απλή φιλτροχοάνη είναι λάθος, μιας και στο εσωτερικό της μέρος διαθέτει και αυτή φιλτροχοάνη.

4) Φίλτρο «βαρελάκι»

Το σχήμα του φίλτρου, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι κυλινδροειδές και συνήθως κατασκευάζεται από ανθεκτικό υλικό. Επίσης το υλικό αυτό πολλές φορές δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας και αυτό βοηθάει στο να μην επηρεάζεται ο εισερχόμενος αέρας μέσα στο «βαρελάκι» από την υψηλή θερμοκρασία του κινητήρα. Η τιμή του είναι υψηλότερη από όλα τα προηγούμενα, λόγω του καλού συστήματος εισαγωγής του και της καλής ποιότητας κατασκευής του.

ΕΞΑΓΩΓΗ: Η εκπνοή του κινητήρα

Η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία τοποθετεί το σύστημα της εξάτμισης σε κάθε μοντέλο της, σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές και σε συνάρτηση με την οικονομία και την όσο το δυνατόν περισσότερη απόδοση. Όμως, γι αυτούς που αναζητούν κάτι παραπάνω από το αυτοκίνητό τους, υπάρχουν διάφορες βελτιωτικές επιλογές στην αγορά, που θα τους καλύψουν κάθε τους απαίτηση. Έτσι, τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι, αυξάνουν την ισχύ και τη ροπή, προσφέρουν έναν πιο σπορτίφ ήχο στον κινητήρα και βελτιώνουν την εμφάνιση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με τη μία ή τις περισσότερες απολήξεις. Στο εμπόριο, μπορούμε να βρούμε έτοιμα βελτιωτικά συστήματα εξαγωγής ή χειροποίητα, τα οποία θα μας προσφέρουν όλα τα παραπάνω.

Τμήματα εξάτμισης

- Πολλαπλή εξαγωγής

Η πολλαπλή είναι αυτή που εφάπτεται στην εξαγωγή του κινητήρα και διαθέτει τόσους αυλούς, όσοι είναι και οι κύλινδροι του μοτέρ. Μία βελτιωμένη έχει μεγαλύτερη διάμετρο και μέγεθος, αλλά και καλύτερη σχεδίαση για τη βελτίωση της ροής των καυσαερίων.

- Καταλύτης

Ο καταλύτης αποτελείται στο εσωτερικό του από κεραμικά υποστρώματα. Ένας βελτιωτικός καταλύτης διαθέτει μεταλλικό υπόστρωμα στο εσωτερικό του, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λεπτά μεταλλικά φύλλα. Τα μεταλλικά τοιχώματα επιτρέπουν στο υπόστρωμα να καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια, σε σύγκριση με ένα συμβατικό καταλύτη.

Μεσαίο καζάνι

Το μεσαίο καζάνι βρίσκεται μετά τον καταλύτη και ο βασικός του ρόλος είναι να ρυθμίζει τη ροή των καυσαερίων. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε ένα το οποίο να βελτιώσει την απόδοση, προσφέροντάς μας επιπλέον δύναμη στις υψηλές στροφές λειτουργίας.

Τελικό καζάνι

Το εργοστασιακό τελικό καζάνι είναι «φιμωμένο» από τον κατασκευαστή, ώστε να περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα θορύβου. Εμείς μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα νέο από ένα κατάστημα με βελτιωτικές εξατμίσεις, το οποίο θα προσφέρει μία σπορτίφ αίσθηση στο αυτοκίνητό μας, λόγω του ελαφρώς αυξημένου θορύβου (μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας).

EXTRA TIP

Αν θέλουμε να επιτύχουμε την υψηλότερη απόδοση του κινητήρα μας με την εισαγωγή ενός ελεύθερου φίλτρου αέρα, πρέπει να τον βελτιώσουμε και σε άλλους τομείς, όπως είναι το σύστημα παροχής βενζίνης αλλά και εξαγωγής καυσαερίων. Για τη σωστή καύση, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αέρα και καυσίμου. Αλλιώς, μόνο με ένα ελεύθερο φίλτρο δεν πρόκειται να έχετε αξιοσημείωτες διαφορές.

Έτσι, εκτός του πιο ελεύθερου φίλτρου και ενός τελικού εξάτμισης, όλοι οι άλλοι συνδυασμοί απαιτούν και «παρέμβαση» στην ECU με επαναπρογραμματισμό ή νέο πρόγραμμα εγκεφάλου, ώστε να «κερδίσουμε» τα μέγιστα που μπορούν να μας προσφέρουν αυτές οι βελτιώσεις. Μην ξεχνάμε ότι η σωστή καύση είναι το Α και το Ω για οποιοδήποτε αυτοκίνητο και από τη στιγμή που επεμβαίνουμε στην εισαγωγή και εξαγωγή του, πρέπει αυτές οι επεμβάσεις να συνοδεύονται από το κατάλληλο λογισμικό που θα μπορεί να την διαχειριστεί.  
 
FAQ

-Τι θα μου προσφέρει μία βελτιωμένη εξάτμιση;

Η βελτιωμένη εξάτμιση βελτιώνει τη ροή των καυσαερίων από την καύση του κινητήρα, προσφέροντάς μας αυξημένη ισχύ αλλά και απόδοση.

-Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή της;

Η νέα εξάτμιση που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να τηρεί όλα τα κριτήρια που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στα επίπεδα θορύβου, αλλά και στις εκπομπές ρύπων.

-Να επιλέξω μία χειροποίητη εξάτμιση ή μία «έτοιμη» από κάποιο βελτιωτικό οίκο;

Και στις δύο περιπτώσεις, η αύξηση της απόδοσης είναι εγγυημένη. Μία χειροποίητη εξάτμιση, η οποία έχει δεχθεί κάποια μελέτη από τον κατασκευαστή της, θα έχει ανάλογη αύξηση στην απόδοση του κινητήρα. 

 Value for your money

Η βελτίωση της εξάτμισης μπορεί να γίνει με κόστος από τα 70 ευρώ, αλλά αφορά σε αλλαγή μόνο του τελευταίου τμήματος της εξάτμισης, στο τελικό καζανάκι. Η τιμή αυξάνεται ανάλογα με το υλικό κατασκευής της εξάτμισης (αλουμίνιο, τιτάνιο) και τον κατασκευαστή. Όσον αφορά στην αύξηση της ιπποδύναμης, θα την δούμε κυρίως όταν αντικατασταθεί ολόκληρη η εξάτμιση και εννοούμε από την πολλαπλή εξαγωγή έως και το τελικό καζανάκι. Μια τέτοια λύση ξεκινάει από 800 ευρώ περίπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊοντα αυτοκινητου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ

 • Τα πάντα για τα εξαρτήματα μετάδοσης

  Η εταιρεία Γκατζελάκης, ασχολείται με την κατασκευή εξαρτημάτων μετάδοσης και με την υποστήριξη αυτών για αυτοκίνητα. Τα εξαρτήματα που κατασκευάζει είναι τα εξής: Μπλοκέ διαφορικά τύπου Τόρσεν. Ημιαξόνια βελτιωμένα για μεγάλες απαιτήσεις. Σετ γραναζιών και αξόνων ασυγχρόνιστων κιβωτίων και σετ γραναζιών και αξόνων συγχρονιζέ κιβωτίων. Κατασκευή κορώνας πηνίου πισινοκίνιτων αυτοκινήτων.
  Περισσότερα
 • Οι ειδικοί σε βελτιώσεις, λάστιχα και ζάντες!

  Η ITALIA RACING δραστηριοποιείται στο χώρο της εισαγωγής και εμπορίας ζαντών, ελαστικών και προϊόντων βελτίωσης & tuning από το 2004. Είναι η εξέλιξη μίας ήδη υπάρχουσας επιχείρησης στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων. Αντιπρόσωπος των καλύτερων οίκων του εξωτερικού, η ITALIA RACING πάντα αναζητούσε τα καλύτερα προϊόντα προκειμένου να τα προμηθεύσει σε ένα επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών στην ελληνική αγορά. Περισσότερα
 • Πρωταγωνίστρια στο Tuning

  Εδώ και 35 χρόνια η AVC Weber πρωταγωνιστεί στον χώρο του tuning. Μόνο με επώνυμα ποιοτικά προϊόντα βελτίωσης, υπεύθυνη εξυπηρέτηση και δίκτυο συνεργατών σε όλη τη  χώρα, με σκοπό να βρίσκει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα προϊόντα μας στα περισσότερα καταστήματα αξεσουάρ και ειδών βελτίωσης.  
    Περισσότερα
 • Μόνο οι καλύτερες εξατμίσεις

  Η εταιρία Δρακάτος  και Σια ΕΕ, πρωτοπορεί στο τομέα της εξάτμισης σχεδόν 30 χρόνια και διαθέτει μόνο τα καλύτερα. Καταλύτες κεραμικοί και μεταλλικοί, φίλτρα μικροσωματιδίων, εξατμίσεις, κρεμαγιέρες και σπιράλ. Με ανταγωνιστικές τιμές και αυθημερόν παράδοση πανελλαδικά βασιζόμενη στις εξαιρετικές τιμές εκπληρώνει κάθε απαίτηση με εγγυημένο αποτέλεσμα. Περισσότερα