Κομβικής σημασίας τα ποιοτικά ανταλλακτικά

26084 Επισκέψεις στο άρθρο

Για να μειώσετε κατά πολύ το κόστος της περιοδικής συντήρησης ή μιας επισκευής καλό θα ήταν να επιλέγετε τα σωστά ανταλλακτικά, μέσω των οποίων θα γλιτώσετε χρήμα, θα διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε άριστη
κατάσταση, ενώ θα είστε κι ασφαλείς στο δρόμο! Είτε μιλάμε για καινούργια, είτε για μεταχειρισμένα
ανταλλακτικά, ο οδηγός πρέπει να είναι ενήμερος για όλες τις επιλογές του.
Το να επιλέξεις το σωστό κι αξιόπιστο ανταλλακτικό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και ειδικά στην ελεύθερη αγορά. Η σωστή επιλογή και τοποθέτηση όμως μπορεί να μειώσει τα κόστη συντήρησης ή επισκευής ενός αυτοκινήτου έως και 50%, χωρίς να χάσετε στο ελάχιστο σε ποιότητα, αξιοπιστία ή εγγύηση. Ας δούμε αρχικά τι ισχύει στην αγορά για τα καινούργια ανταλλακτικά
Στο ελεύθερο εμπόριο υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να προμηθευτεί και καινούργια ανταλλακτικά για το αυτοκίνητο του. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τις βασικές κατηγορίες των καινούργιων ανταλλακτικών και ποιες οι διαφορές τους.
Αρχικά έχουμε τα Original Equipment - πρώτης τοποθέτησης ανταλλακτικά και είναι αυτά που παράγονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου ή κάποιον κατασκευαστή ανταλλακτικών και χρησιμοποιούνται κατά τη συναρμολόγηση του αυτοκινήτου. Τα ανταλλακτικά αυτά πληρούν όπως είναι αυτονόητο, τις προδιαγραφές ποιότητας του κατασκευαστή του αυτοκινήτου.
Εν συνεχεία υπάρχουν τα OES ανταλλακτικά (Original Equipment Service). Αυτά έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με τα προναφερθέντα, προσφέρονται με τη συσκευασία του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, και συνήθως είναι διαθέσιμα από το επίσημο δίκτυο διανομέων και επισκευαστών των κατασκευαστών αυτοκινήτων.
Τέλος υπάρχουν τα ΙΑΜ (Independent After Market ή Aftermarket δηλ. ανεξάρτητη ή ελεύθερη αγορά) ανταλλακτικά τα οποία είναι ίδια με τα OEM και OES με τη διαφορά ότι αυτά τα προμηθεύεσαι από οπουδήποτε αλλού εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας που πήρες το αμάξι σου ή του κατασκευαστή τους. Είναι σίγουρα λιγότερο κοστοβόρα, αλλά απαιτούν την προσοχή σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως και αναμφισβήτητα καλό θα ήταν να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Μια μικρή προσοχή όμως εδώ για να μην μπερδευτείτε. Υπάρχουν OES aftermarket και OEM aftermarket ανταλλακτικά. Μια τελευταία υποδιαίρεση των aftermarket είναι τα λεγόμενα εφάμιλλης ποιότητας (Matching Quality). Αυτά κατασκευάζονται με ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές με τα ΟΕ και διατίθενται από προμηθευτές πρώτου εξοπλισμού ή από προμηθευτές aftermarket. Εάν είσαι σίγουρος για την προέλευσή τους τότε συμφέρει οικονομικά για να τα εγκαταστήσεις.
Τα after market ανταλλακτικά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες (πρώτης τοποθέτησης, εφάμιλλης ποιότητας κτλ). Για αυτό και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τους.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ