Βάζετε σωστά λάδια;

13950 Επισκέψεις στο άρθρο

Η σωστή λίπανση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του κινητήρα του αυτοκινήτου σας και βελτιώνει την απόδοσή του, καθώς επίσης θα αποφέρει και έξτρα έσοδα στον προϋπολογισμό σας. Βέβαια για να συμβούν αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσετε το λάδι που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας. 
Η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής (άρα και της απώλειας έργου) και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών. Μάλιστα σε ένα αυτοκίνητο, υπολογίζεται, ότι το 6% από την ενέργεια που αποδίδει το καύσιμο, καταναλώνεται σαν ενέργεια τριβών στον κινητήρα, με ότι αυτό σημαίνει για την κατανάλωση… 
Όμως κάθε κινητήρας έχει διαφορετικές απαιτήσεις για τη λίπανσή του και αυτές ορίζονται από τον κατασκευαστή του. Όμως εσείς τις γνωρίζετε αυτές; Ξέρετε τη συμπεριφορά του λιπαντικού ως προς το ιξώδες του ή σας ακούγονται αυτά σαν κινέζικα; Ο λεγόμενος αριθμός του λαδιού, π.χ «10W-40», μας δείχνει τη συμπεριφορά του λιπαντικού το χειμώνα (W=Winter=Χειμώνας) και το καλοκαίρι. Έχετε τσεκάρει ποτέ ότι βάζετε το σωστό;
Οι κάτοχοι diesel αυτοκινήτου γνωρίζετε τη σημασία του σωστού λιπαντικού για το φίλτρο DPF και πως θα το διατηρήσετε «ζωντανό» για περισσότερο χρόνο; Το λεγόμενο DPF ή αλλιώς Diesel Particulate Filter, επηρεάζονται λειτουργικά από την περιεκτικότητα των λιπαντικών σε τέφρα. Τα λιπαντικά που καλύπτουν την συγκεκριμένη προδιαγραφή, αναφέρονται με το χαρακτηριστικό «Low SAPS». Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία SAPS, τόσο λιγότερα κατάλοιπα καύσης συσσωρεύονται στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα την αυξημένη διάρκεια ζωής του.
Επιπλέον όταν ο μηχανικός σας, σας ρωτήσει αν προτιμάτε συνθετικά, ημισυνθετικά ή ανακυκλωμένα λιπαντικά αναγνωρίζετε ποια η διαφορά τους για να επιλέξετε το καταλληλότερο ή θα απλά θα διαλέξετε το οικονομικότερο;
Εσείς όμως τι κάνετε; Αφήνετε την τύχη του αμαξιού σας στα χέρια του μηχανικού σας, αδιαφορώντας για το τι κάνει ή φροντίζετε να γνωρίζετε από πριν τα πάντα για να έχετε λόγο στην απόφαση; Αντίστοιχα χρησιμοποιείτε σωστά λιπαντικά ή όχι; Με τι κριτήρια τα διαλέγετε στη δεύτερη περίπτωση;

Οι απόψεις των αναγνωστών
Japan Flag 
Έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα λάδι και έχω πειραματιστεί αρκετά στο παρελθόν και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι τα λάδια που προτείνει ο κατασκευαστής είναι τα καλύτερα για τις προδιαγραφές του κινητήρα. 
Χρίστος 
Όλα τα λάδια ανά κατηγορία είναι ίδια στην ουσία. Οι κατασκευαστές απλά προτείνουν τα λάδια εταιριών με τις οποίες κάνουν μπίζνες ή έχουν μεταχές σε αυτές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Αναστάσιος
Ο κατασκευαστής προτείνει το λάδι με τις κατάλληλες προδιαγραφές για το αυτοκίνητο, και μάλιστα ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες προτείνεται και διαφορετικού ιξώδους ή/και προδιαγραφών.
stratos
Η ποιότητα του λιπαντικού εξαρτάται απο τα πρόσθετα καθαριστικά που εμπεριέχει. Όσο ακριβότερο τόσο και ποιοτικότερο.. Διστυχώς το φθηνό και καλό ακόμη δεν έχει εφευρεθεί.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: AFTER SALES
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES