Check list: 11 σημεία που πρέπει να ελέγξετε

    13958 Επισκέψεις στο άρθρο

    Πολλές φορές «χανόμαστε» όταν σκεφτόμαστε τι πρέπει να πρωτοκοιτάξουμε στο αυτοκίνητό μας όταν πιάσουν τα κρύα. Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του οχήματος γίνεται από τους ειδικούς, με μία σύντομη επίσκεψη στο συνεργείο η οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές έχει μηδενικό κόστος. Παρακάτω σας δίνουμε τα σημεία που θα ελέγξει κυρίως ο τεχνικός ενώ κάποια, όπως θα δείτε, μπορεί να τα τσεκάρετε και εσείς:

    1. Αντιψυκτικό στο ψυγείο. Αν και ο ειδικός το κοιτάει σε κάθε service ωστόσο καλό είναι να ρίχνουμε και μόνοι μας μια ματιά να τσεκάρουμε ότι η στάθμη του υγρού είναι στο σωστό επίπεδο. Τον χειμώνα δε, το ενδεχόμενο να έχει παγώσει το νερό στο ψυγείο μπορεί να είναι καταστροφικό για τον κινητήρα. ΓιΆ αυτό συμπληρώνετε –κατά διαστήματα- την στάθμη του ψυγείου σας με το απαραίτητο –για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες- αντιψυκτικό υγρό. Το αντιψυκτικό έχει και άλλη μία σημαντική χρησιμότητα συμβάλλοντας στην προστασία απέναντι στη σκουριά.
    2. Mπαταρία. Επειδή η σωστή εκκίνηση και η γενικότερη λειτουργία του αυτοκινήτου εξαρτάται και από την μπαταρία, επιβάλλεται, ειδικά τον χειμώνα, να την ελέγχουμε καθώς επίσης και το αντίστοιχο κύκλωμα φόρτισης ειδικά όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες όπου η μπαταρία καταπονείται περισσότερο. Προσέξτε πως εάν η μπαταρία σας δεν είναι ξηρού τύπου, συμπληρώστε το υγρό που απαιτείται, ενώ με τη βοήθεια του συνεργείου, μπορείτε να εξακριβώσετε εάν χρήζει αλλαγής. Επίσης, ζητήστε-ελέγξτε οι πόλοι της μπαταρίας σας, να είναι καλυμμένοι με γράσο. 
    3. Λάστιχα μόνωσης. Ψεκάστε τις τσιμούχες των θυρών, τους μεντεσέδες και τις κλειδαριές με ειδικό υγρό, έτσι ώστε μετά από μια νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, να μπορούν να ανοίξουν οι κλειδαριές και οι πόρτες.
    4. Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων. Σε πολλούς έχει τύχει να οδηγούν και ο συνοδηγός να καθαρίζει τα τζάμια αν βρέχει έξω. Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλιώς η ορατότητα μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών, συχνών, βροχοπτώσεων. Αν προβλέπεται χιονόπτωση –στη περιοχή σας- «ανεβάστε» τα ώστε να τα προφυλάξετε από τον πάγο και το κόλλημα τους στο παρμπρίζ. Και επειδή πολλοί το ξεχνάνε, πρέπει να ελέγχουμε πάντα την στάθμη του αντίστοιχου υγρού πλύσης.
    5. Αντιολισθητικές αλυσίδες. Πρέπει να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ πριν από κάθε ταξίδι ή αν προβλέπεται σφοδρή χιονόπτωση. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε να τις τοποθετήσετε (πριν τις χρειαστείτε).
    6. Έλεγχος σταθερότητας οχήματος. Τον χειμώνα που συνήθως το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, λόγω βροχοπτώσεων ή παγετού, δοκιμάζεται «άσχημα» η σταθερότητα του αυτοκινήτου. Και όταν μιλάμε για σταθερότητα εννοούμε φυσικά το σύστημα ανάρτησης και τα ελαστικά. Η ανάρτηση δεν εξασφαλίζει μόνο άνεση αλλά κρατάει το αυτοκίνητο  συνεχώς σε επαφή με τον δρόμο χωρίς να φεύγει αριστερά και δεξιά όπως για παράδειγμα σε κάποια απότομη στροφή. Έτσι στο συνεργείο πρέπει να τσεκάρουν όλο το σύστημα ανάρτησης κυρίως αμορτισέρ και ελατηρίων. Τα δε ελαστικά τα προσέχουμε/αλλάζουμε για να μην αποτελούν μια διαρκή απειλή (για εσάς και τους άλλους). Συγκριμένα, θυμόμαστε πάντα πως το φθαρμένο πέλμα ειδικά σε βροχοπτώσεις (λιγότερο από 1,8 χιλιοστά) θα οδηγήσει σε υδρολίσθηση πολύ εύκολα. ΓιΆ αυτό κυρίως αυτοί που κινούνται σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές βροχοπτώσεις καλύτερα να επιλέγουν ελαστικά βρόχινου χαρακτήρα.
    7. Φρένα. Δεν υπάρχει εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας που να μην ελέγχξει τη στάθμη των υγρών φρένου, τα τακάκια - φερμουίτ, το σύστημα ABS και τέλος το χειρόφρενο του οχήματός σας.
    8. Σύστημα κλιματισμού καμπίνας. Εύλογα η αυξημένη χρήση εξαερισμού και κλιματισμού τον χειμώνα τόσο για να ζεσταθεί το «κοκαλάκι» μας όσο και για να αποφεύγεται το θόλωμα των τζαμιών απαιτεί την άριστη λειτουργία του. Αν και πολλοί ξεχνούν να τσεκάρουν το σύστημα κλιματισμού  και να αντικαθιστούν όταν πρέπει το  φίλτρο καμπίνας εμείς σας το θυμίζουμε.
    9. Σύστημα διεύθυνσης. Χρειάζεται τακτικά να γίνεται έλεγχος τόσο στη στάθμη των υγρών του υδραυλικού τιμονιού (ηλεκτρικό μοτέρ για κάποια μοντέλα), αλλά επίσης και σε όλα τα επιμέρους εξαρτήματα που το συνοδεύουν (Ακρόμπαρα, ημίμπαρα, μπαλάκια, βάσεις, ατέρμονας, μπόσικα κτλ). Έτσι ενισχύεται την ασφάλεια του αυτοκινήτου στο στο οδόστρωμα. 
    10. Εξωτερικά Φωτιστικά. Σκέψου να ταξιδεύεις σε βουνό και να εμφανιστεί από το πουθενά πυκνή ομίχλη αλλά τα φανάρια σου είναι θαμπά και έτσι δεν μπορείς να δεις πέρα από την μύτη σου ακόμα και αν ανοίξεις την μεγάλη σκάλα. Ο γενικότερος έλεγχος των φωτιστικών σωμάτων είναι απαραίτητος, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή, το χιόνι και η ομίχλη που αναφέραμε επηρεάζουν σημαντικά τόσο την δική σας ορατότητα όσο και των άλλων οδηγών που πρέπει να σας βλέπουν. ΓιΆ αυτό και ελέγχουμε τα πάντα εμπρός πίσω και πλαϊνά φωτιστικά, φλας, όπισθεν και stop, είναι εύκολο και δεν κοστίζει τόσο.
    11. Βαλβολίνες. Συνήθως ο έλεγχος της στάθμης της βαλβολίνης του κιβωτίου ταχυτήτων (σαζμάν - διαφορικού) δεν πραγματοποιείται από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ωστόσο, προς αποφυγή μελλοντικών μπελάδων εμείς σας την επισημαίνουμε. Κερδισμένοι θα βγείτε. 

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES