Η σωστή, τακτική και επιμελής συντήρηση ενός οχήματος είναι απαραίτητη για την οδική ασφάλεια.

Το service στα εξειδικευμένα συνεργεία είναι πολύ σημαντικό, αφού η επισκευή από ειδικούς και η χρήση αξιόπιστων ανταλλακτικών δεν θέτουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Κατά την επίσκεψή σας στο συνεργείο, μπορείτε να επιλέξετε εσείς τα ανταλλακτικά που θα τοποθετηθούν. Ωστόσο, απαραίτητο είναι να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Αντιψυκτικό στο ψυγείο

Προσοχή στην μπαταρία

Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Έξυπνα tips για τον χειμερινό έλεγχο & το service

10975 Επισκέψεις στο άρθρο

Των φρονίμων τα παιδιά... είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για κάθε εποχή του χρόνου. Παρακάτω ακολουθούν σημαντικές συμβουλές για τον χειμερινό έλεγχο του οχήματός σας, αλλά και tips όπως και σημαντικές πληροφορίες για το γενικό service του, ειδικά τώρα που είναι απαραίτητος για την οδική σας ασφάλεια πριν το ταξίδι μακριά από την πόλη.

Η σωστή, τακτική και επιμελής συντήρηση ενός οχήματος είναι απαραίτητη για την οδική ασφάλεια. Ωστόσο, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, όλοι μας προσπαθούμε να κόψουμε έξοδα από παντού. Αρα και από το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, κινούμαστε λιγότερο, σύμφωνα με τους κανόνες οικονομικής οδήγησης (χαϊδεύοντας δηλαδή το γκάζι) και όταν έρθει η ώρα του service κάποιοι προτιμούν τα OEM, ιμιτασιόν η τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Αλλοι, μάλιστα, καθυστερούν τα διαστήματα των service -κάτι που επηρεάζει την ασφάλεια στο δρόμο- ενώ ως προς το συνεργείο που επιλέγεται, πέρα από τα εξουσιοδοτημένα άνθιση έχουν αρχίσει να γνωρίζουν και τα εξειδικευμένα συνεργεία. Ωστόσο, σε όλες από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή. Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε εφόσον επιλέξετε τα εξειδικευμένα συνεργεία και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους. 

Τα πλεονεκτήματα του service από τους ειδικούς
Η επίσκεψη σε κάποιο νόμιμο συνεργείο -και όχι κάποια υπαίθρια αυλή- για την συντήρηση του αυτοκινήτου σας έχει οφέλη που μπορεί να μην τα έχετε καν φανταστεί. Τόσο οικονομικά, όσο και για την ίδια σας την ζωή, αφού ένα σωστό και πλήρες service συμβάλλει στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας του αυτοκινήτου.

Πιο αναλυτικά, τα οφέλη από το service στο νόμιμο συνεργείο είναι πολλά. Πρώτα από όλα χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά ή after market ανταλλακτικά τα οποία είναι φτιαγμένα και «υπογεγραμμένα» από τον κατασκευαστή και τα οποία θα «κουμπώσουν» όπως πρέπει στο αυτοκίνητό σας. Ανταλλακτικά δηλαδή, που έχουν εξελιχθεί από τους τεχνικούς που εξέλιξαν το ίδιο το αυτοκίνητό σας. Ανταλλακτικά που πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ανταλλακτικά που συνοδεύονται από επίσημη εγγύηση αφού συνοδεύονται και με απόδειξη αγοράς.
Στη συνέχεια στα νόμιμα συνεργεία, η τοποθέτηση ενός ανταλλακτικού ή η διάγνωση μιας βλάβης γίνεται με τα σωστά μηχανήματα, όπως ορίζει ο κατασκευαστής προσφέροντας εγγύηση έτσι για την εύρυθμη λειτουργία του οχήματος. Τι και αν βάλεις το γνήσιο ή καλύτερο ανταλλακτικό με λάθος μηχανήματα; Και φυσικά στο κατάλληλο περιβάλλον και όχι στην αυλή ενός σπιτιού…

Έπειτα, η επισκευή ενός οχήματος σε κάποιο συνεργείο γίνεται από τεχνίτες που έχουν ειδικευθεί στο μοντέλο της εταιρείας, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε την εμπειρία ενός μάστορα από τα χέρια του οποίου έχει περάσει πληθώρα μοντέλων, όμως δεν είναι ενημερωμένος πάνω στο δικό σας αυτοκίνητο, ενώ τέλος, υπάρχει και το όφελος της «επίσημης σφραγίδας». Για παράδειγμα, ένα ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης είναι το καλύτερο χαρτί στην πώληση του αυτοκινήτου σας όταν έρθει η στιγμή να περάσει σε δεύτερο χέρι. Είναι αυτό που θα κρατήσει την τιμή του πιο ψηλά από κάθε είδος επιπλέον εξοπλισμού που μπορεί να έχετε πληρώσει για να έχει το αυτοκίνητό σας. 
Το βιβλίο συντήρησης είναι το πρώτο πράγμα που ζητάνε οι αγοραστές μεταχειρισμένου, και όχι άδικα αφού σε αυτό φαίνεται όλο το ιστορικό συντήρησης και άρα η μεταχείριση που είχε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του. 
Αν στο βιβλίο συντήρησης δεν φαίνεται πουθενά ότι έχουν αλλαχτεί τα τακάκια, ή ο συμπλέκτης και τα αμορτισέρ τι θα υποθέσει ο υποψήφιος αγοραστής; 
Και τώρα αναρωτιόμαστε: αξίζει ένα μικρότερο χρηματικό αντίτιμο για να χάσετε όλα τα παραπάνω;

Τι να προσέξετε πριν το service
Πριν επιλέξετε ανάμεσα σε κάποιο συνεργείο, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα αγοράς και πιο συγκεκριμένα να εξετάσετε:
τους χώρους του συνεργείου, το φόρτο εργασίας, τις γνώσεις των μηχανικών, την ταχύτητα και δυνατότητα εύρεσης ανταλλακτικών και 
την εξυπηρέτηση πελατών. 

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραμελείτε, αφήνοντας εκτός επισκευής ή αλλαγής, σημαντικούς τομείς της οδικής σας ασφάλειας. Τα συστήματα φρένων, οι αλλαγές λαδιών, ελαστικών, τα ψαλίδια και οι αναρτήσεις σας, είναι ζωτικά στοιχεία του οχήματος σας και παίζουν καίριο ρόλο στην οδική ασφάλεια. 

Γνήσια ή ιμιτασιόν ανταλλακτικά;
Σε ποια σημεία θα πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή
Το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής γνήσιων ανταλλακτικών ή εφάμιλλης ποιότητας. 
Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, όπου το χαμηλότερο κόστος τους αποτελεί έναν αρκετά δελεαστικό παράγοντα, θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προξενήσουν βλάβη, ή και να «άρουν» την εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκινήτου.
Επίσης, δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα ανταλλακτικά φανοποιείας, με εκείνα που απαρτίζουν τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας, καθώς στην πρώτη περίπτωση, δεν επηρεάζεται η αξιοπιστία του αυτοκινήτου μας. 

Έλεγχοι 4 εποχών
Πλέον στα περισσότερα συνεργεία, είτε αυτά που ανήκουν σε κάποιο επίσημο δίκτυο, είτε στα ανεξάρτητα προσφέρονται δωρεάν εποχικοί έλεγχοι ή έλεγχοι ΚΤΕΟ ώστε οι αγοραστές να είναι ασφαλείς στο δρόμο ανεξάρτητα, αν είναι χειμώνας καλοκαίρι, άνοιξη ή φθινόπωρο. Μάλιστα, οι έλεγχοι αυτοί συνοδεύονται και από γενναίες εκπτώσεις στα ανταλλακτικά και στην εργασία (έως και 50%!), που πιθανότατα να χρειαστούν.

Χειμερινή προετοιμασία
Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του οχήματος γίνεται από τους ειδικούς, με μία σύντομη επίσκεψη στο συνεργείο, η οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές έχει μηδενικό κόστος. Ωστόσο, είναι κάποια πράγματα που μπορείτε -και οφείλετε θα συμπληρώσουμε να τα ελέγχετε τακτικά μόνοι σας. 
1. Αντιψυκτικό στο ψυγείο
Το ενδεχόμενο να έχει παγώσει το νερό στο ψυγείο μπορεί να είναι καταστροφικό για τον κινητήρα. Γι αυτό γεμίζετε πάντοτε το ψυγείο με αντιψυκτικό υγρό. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία απέναντι στη σκουριά.
2. Προσοχή στην μπαταρία
Στις χαμηλές θερμοκρασίες η μπαταρία του αυτοκινήτου καταπονείται υπερβολικά. Εάν δεν είναι ξηρού τύπου, συμπληρώστε το υγρό που απαιτείται, ενώ με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου μπορείτε να εξακριβώσετε εάν χρήζει αλλαγής. Επίσης, προσέξτε ώστε οι πόλοι της μπαταρίας να είναι καλυμμένοι με γράσο. 
3. Λάστιχα μόνωσης
Ψεκάστε τις τσιμούχες των θυρών, τους μεντεσέδες και τις κλειδαριές με ειδικό υγρό, έτσι ώστε μετά από μια νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, να μπορούν να ανοίξουν οι κλειδαριές και οι πόρτες.
4. Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων
Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλιώς η ορατότητα μειώνεται σημαντικά σε περίπτωση βροχής. Αν προβλέπεται χιονόπτωση «ανεβάστε» τα ώστε να τα προφυλάξετε από τον πάγο.
5. Αντιολισθητικές αλυσίδες
Πρέπει να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ πριν από κάθε ταξίδι ή αν προβλέπεται σφοδρή χιονόπτωση. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε να τις τοποθετήσετε.
6. Ελαστικά
Κυρίως τη χειμερινή περίοδο τα ελαστικά του αυτοκίνητου πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τις πρέπουσες πιέσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Μην ξεχνάτε πως το φθαρμένο πέλμα μπορεί να μην δημιουργεί πρόβλημα τους θερμούς μήνες αλλά σε μια βροχόπτωση το υπερβολικά φθαρμένο πέλμα (λιγότερο από 1,8 χιλιοστά) θα οδηγήσει σε υδρολίσθηση πολύ εύκολα. Κυρίως αυτοί που κινούνται σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές βροχοπτώσεις καλύτερα να επιλέγουν ελαστικά βρόχινου χαρακτήρα.

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES