Τα λάστιχα είναι αυτά που καθορίζουν σχεδόν ολοκληρωτικά την ασφάλεια που παρέχει το αυτοκίνητο.

3 «βήματα» ΠΡΙΝ αγοράσεις ελαστικά

16322 Επισκέψεις στο άρθρο

Μάθε τις επιλογές σου. Διάβασε μόνος σου (την ετικέτα) και γλίτωσε λεφτά από σωστή επιλογή των ελαστικών που είναι κατάλληλα για εσένα και το αυτοκίνητό σου.

 
Με τις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης, μπορείς να μειώσεις τη κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σου. Υπάρχουν πολλοί τύποι ελαστικών . Μπορείς να ακούσεις τις συμβουλές των ειδικών για το ποια ελαστικά θα βάλεις. Θα ήταν όμως ακόμη πιο ωφέλιμο να γνωρίζεις και εσύ ο ίδιος τι υπάρχει στην αγορά. Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά πράγματα. Τα ελαστικά χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το τι τύπου αυτοκινήτο έχεις (μικρό αυτοκίνητο πόλης, SUV, τζιπ, σπορ). Μπορούμε όμως να τα κατηγοριοποιήσουμε και με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιόδου. Έτσι, με κριτήριο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή του έτους, υπάρχουν οι εξής βασικές κατηγορίες:

Χειμερινά ελαστικά
Αυτή η κατηγορία ελαστικού είναι κατάλληλη για το χειμώνα γιατί είναι σχεδιασμένη ακριβώς για αυτές τις συνθήκες: Τα ελαστικά είναι κατασκευασμένα με ειδικό μείγμα καουτσούκ στο πέλμα τους που έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο, κάτι που τους επιτρέπει να παραμένουν εύκαμπτα ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας την επαφή με την άσφαλτο. Βέβαια αποδίδουν εξίσου καλά και στη βροχή γιατί έχουν τις κατάλληλες αυλακώσεις. Οι αυλακώσεις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το νερό. Το νερό περνάει μέσα από αυτές και πολύ γρήγορα αποβάλλεται από το λάστιχο. Έτσι, έχουμε καλύτερη ασφάλεια, αφού είναι πιο δύσκολο να φύγει το αυτοκίνητο από τον δρόμο λόγω βροχής.

Στα χειμερινά ελαστικά πρόσεξε τα παρακάτω:
  • Τα χειμερινά ελαστικά είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ο υδράργυρος ανέβει, τα πλεονεκτήματά τους μειώνονται και φθείρονται πιο εύκολα. Συνήθως ενδείκνυνται για χρήση από το Νοέμβριο έως και το Μάρτιο, ανάλογα πάντα με τις εξωτερικές θερμοκρασίες.
  • Δώσε προσοχή στη φθορά τους, γιατί αν δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικά θα είναι πλέον επικίνδυνα σε οδόστρωμα με χιόνι ή βροχή.
  • Κοίταξε με το δάχτυλό σου το πέλμα και τις ραβδώσεις. Αν η διάφορά στο βάθος τους είναι μικρότερη από 3mm πρέπει να αλλαχτούν.
Θερινά ελαστικά
Στη χώρα μας αξίζει να κοιτάξουμε καλύτερα αυτή τη κατηγορία για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το ελαστικό είναι κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές που έχουμε το καλοκαίρι και δεύτερον γιατί μπορούμε στις βροχές να συμβιβαστούμε με το ίδιο, αφού παραμένει ασφαλές και για βροχερό καιρό. Πλέον, τα περισσότερα από τα θερινού τύπου ελαστικά αποδίδουν το ίδιο καλά και στους δύο τομείς (χειμώνα-καλοκαίρι), λόγω των χωρισμένων τμημάτων του πέλματός τους, το οποίο διαθέτει σχεδιασμό ανάλογα με την περίσταση. Ο ασύμμετρος σχεδιασμός λοιπόν, βοηθάει ώστε το ελαστικό να προσαρμόζεται και να αποδίδει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ελαστικά 4 εποχών
Αυτά τα ελαστικά είναι αποδοτικά όλο το χρόνο, χωρίς να υστερούν σε ασφάλεια και αξιοπιστία. Λέγονται έτσι γιατί δεν εξειδικεύονται σε καμία από τις κατηγορίες πιο πάνω. Μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες χάρις στο ασύμμετρο προφίλ τους. Η εσωτερική πλευρά του ελαστικού είναι κατάλληλη για οδήγηση σε χιόνι ενώ αντίθετα η εξωτερική εξασφαλίζει ιδανική οδήγηση και φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα. Για κάποιον που η οδηγική συμπεριφορά του βρίσκεται σε κανονικά πλαίσια και το αυτοκίνητό του δεν είναι τόσο υψηλών επιδόσεων, αυτά τα ελαστικά δεν είναι καθόλου κακή επιλογή.

Ελαστικά για τζιπ και SUV
Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Το σχέδιο του πέλματος του ελαστικού είναι διαφορετικό σε σχέση με τα ελαστικά που φοράνε τα άλλα αυτοκίνητα και βγαίνει σε διάφορους τύπους. Ανάλογα με το οδόστρωμα στο οποίο συνήθως οδηγούμε, υπάρχουν ελαστικά κατάλληλα για χιόνι, για λάσπη αλλά και ανάμεικτα. Μια πιο συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα ελαστικά για αυτοκίνητα με κίνηση στους μπροστά τροχούς, στους πίσω ή και στους τέσσερις (4x4). Βέβαια, όταν ένα τζιπ φοράει ελαστικά αποκλειστικά για εκτός δρόμου διαδρομές, είναι δύσκολη και ασύμφορη η διαδρομή σε κανονικό δρόμο, λόγω του ότι θα καταναλώσει πολύ βενζίνη και θα κάνει και θόρυβο.

Αγωνιστικά ελαστικά και ελαστικά υψηλών επιδόσεων
Τα σπορ αυτοκίνητα ή τα αυτοκίνητα που τρέχουν σε αγώνες χρησιμοποιούν έναν συγκεκριμένο τύπο ελαστικών, αυτά των υψηλών επιδόσεων. Βγαίνουν σε διαστάσεις που πολλές φορές δεν ταιριάζουν σε άλλα αυτοκίνητα, λόγω του φάρδους τους. Προορίζονται για αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες στο δρόμο ή στη πίστα. Η τιμή τους διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τα άλλα «συμβατικά» λάστιχα, αλλά οι δυνατότητες που έχουν εξασφαλίζουν στο αυτοκίνητο τέλειο κράτημα σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα. Βέβαια εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμου, διότι πολύ απλά δεν είναι αυτός ο στόχος της κατασκευής τους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ