Οι μετρήσεις μας έγιναν με σωστές και λάθος σε δύο επίπεδα πιέσεις.

Πως κάναμε τις δοκιμές

74996 Επισκέψεις στο άρθρο

Για να διαπιστώσουμε στην πράξη όλα τα παραπάνω και για να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος αποφασίσαμε να πάρουμε ένα από τα Best Seller μοντέλα των πιο δημοφιλών κατηγοριών και να διεξάγουμε μετρήσεις κατανάλωσης με σωστές και «λάθος» πιέσεις ελαστικών. Από την μικρή κατηγορία το μοντέλο της δοκιμής ήταν το βενζινοκίνητο VW Polo 1,0 TSI ΒlueMotion, από τη μικρομεσαία κατηγορία επιλέξαμε το νέο πετρελαιοκίνητο Opel Astra 1,6 CDTi 136 PS και τέλος από τα crossover τι άλλο θα μπορούσαμε να βάλουμε πέρα από το κορυφαίο σε πωλήσεις Nissan Qashqai στην έκδοση με τον 1,2 DIG-T βενζινοκινητήρα. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήσαμε φυσικά τα ηλεκτρονικά όργανά μας που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή των καταναλώσεων.

Σε κάθε αυτοκίνητο έγιναν 3 μετρήσεις κατανάλωσης: Mία με κανονική πίεση ελαστικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μία με μειωμένη πίεση κατά 0,3 bar και τέλος με μία με μειωμένη πίεση κατά 0,5 bar σε κάθε ελαστικό. Δε θελήσαμε να κάνουμε μετρήσεις με ακραίες περιπτώσεις του -0,75 και -1 bar για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην καταστρέψουμε τα ελαστικά των προς δοκιμή αυτοκινήτων.

Για την κατανάλωση πέρα από τις μετρήσεις που καθιέρωσε το AutoTρίτη στα 100, στα 120 και στα 140 χλμ./ώρα μετρήσαμε και μέση κατανάλωση σε μικτή διαδρομή 30 χλμ. με προσομοίωση κίνησης σε πόλη, εθνική και επαρχιακό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση ήταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τα ίδια σταμάτα-ξεκίνα, με την ίδια ώρα σταθερής ταχύτητας κίνησης και επιλεγμένης σχέσης και φυσικά με τα ίδια φορτία κινητήρα. (Σημειώνουμε ότι η μέτρηση της πίεσης έγινε με τα ελαστικά κρύα.)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Japan Flag

    Μεγαλη υποθεση οι πιεσεις στα ελαστικα και το αρθρο τα αναφερει ολα σωστα! Παντα βαζω οσο λεει ο κατασκευαστης στο ταμπελακι της πορτας του οδηγου και λιγο παραπανω. Ευτυχως στα νεα αυτοκινητα υπαρχει και σχετικη ενδειξη στον πινακα οργανων.

      8

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ