20% μεγαλύτερη κατανάλωση

75014 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι μετρήσεις του AutoTρίτη σε πραγματικές συνθήκες έδειξαν πως η χαμηλή πίεση στα λάστιχα επιβαρύνει άμεσα το κόστος σε κατανάλωση, που μπορεί να αυξηθεί έως και 1,6 λτ./100 χλμ.! Σε ετήσια βάση αυτό μεταφράζεται σε 5 και πλέον γεμίσματα, που πάνε στράφι.

Η χαμηλή πίεση του αέρα επηρεάζει αρνητικά την αντίσταση κύλισης του ελαστικού. Ανάλογα με το είδος του δρόμου και το στυλ της οδήγησης, αυτό αντιπροσωπεύει το 18% έως 26% της συνολικής ισχύς του οχήματος. Εφόσον η χαμηλή πίεση αυξάνει την αντίσταση κύλισης, επηρεάζεται άμεσα η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων του οχήματος (CO2). Τις τελευταίες δεν μπορούμε να τις μετρήσουμε, αλλά για την κατανάλωση οι δοκιμές μας έδειξαν αύξηση της μέσης τιμής έως και 1,9 λτ./100 χλμ

VW Polo: +1,2 λτ./100 χλμ.
Το VW Polo 1,0 TSI Bluemotion δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία καυσίμου, η οποία όμως μπορεί να πάει περίπατο αν τα ελαστικά έχουν χαμηλές πιέσεις. Η μέση κατανάλωση αυξήθηκε έως και 1,2 λτ./100 χλμ. (με -0,5 bar πίεση στα ελαστικά) και σε ετήσια βάση 15.000 χλμ. αυτό μεταφράζεται σε έξτρα κόστος 250 ευρώ (μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης 1,39 ευρώ /λτ.). 

Opel Astra: +180 ευρώ/έτος
Το νέο Opel Astra 1,6 CDTi με τον 1.600άρη turbodiesel είναι μια κορυφαία επιλογή στη μικρομεσαία κατηγορία, η οποία προσφέρει μεγάλη οικονομία. Αν φυσικά ο οδηγός κινεί το αυτοκίνητο με τις σωστές πιέσεις. Στις δοκιμές με λάθος πιέσεις η μέση τιμή της κατανάλωσης αυξήθηκε έως και 1,1 λτ./100 χλμ. Σε ετήσια βάση 15.000 χλμ. αυτό μεταφράζεται σε έξτρα 180 ευρώ (μέση τιμή diesel 1,09 ευρώ /λτ.).

Nissan Qashqai: + 4 γεμίσματα/έτος
To Best Seller των crossover, το Nissan Qashqai με τον 1,2 DIG-T βενζινοκινητήρα των 115 ίππων είναι μια ολοκληρωμένη και οικονομική επιλογή. Το μοντέλο της δοκιμής είχε έξτρα τροχούς 19 ιντσών. Η επιβάρυνση στη μέση κατανάλωση του έφτασε έως και τα 1,6 λτ./ 100 χλμ., όταν το μετρήσαμε με 0,5 bar λιγότερη πίεση στα ελαστικά. Σε ετήσια βάση αυτό μεταφράζεται σε έξτρα κόστος περίπου 335 ευρώ (μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης 1,39 ευρώ /λτ.). Αυτό σημαίνει 4 και πλέον γεμίσματα κυριολεκτικά πεταμένα στον αέρα!
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Japan Flag

    Μεγαλη υποθεση οι πιεσεις στα ελαστικα και το αρθρο τα αναφερει ολα σωστα! Παντα βαζω οσο λεει ο κατασκευαστης στο ταμπελακι της πορτας του οδηγου και λιγο παραπανω. Ευτυχως στα νεα αυτοκινητα υπαρχει και σχετικη ενδειξη στον πινακα οργανων.

      8

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ