Η Ελλάδα στα διεθνή πρότυπα του φυσικού αερίου

3029 Επισκέψεις στο άρθρο

Αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου (CNG) από τα αυτοκίνητα, ενώ ή χώρα μας είναι πιστή με τις διεθνείς προδιαγραφές.

 

O παγκόσμιος στόλος των οχημάτων που κινούνται με CNG έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, με «αιχμή του δόρατος» την Ευρώπη, όπου και ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους, ξεπερνάει το 5%.

Στις ΗΠΑ, το φυσικό αέριο έχει ήδη καθιερωθεί ως κορυφαία επιλογή της αυτοκίνησης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση «οδεύει» και η Ευρώπη, όπου ο αριθμός των 1,9 εκατ. οχημάτων με CNG ενισχύεται διαρκώς με προεξάρχουσα την Ιταλία, όπου ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 890.000. Ακολουθούν Γερμανία, Βουλγαρία και Γαλλία, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία στη Σουηδία, όπου εκτός των περίπου 45.000 Ι.Χ., κυκλοφορούν 775 βαρέα φορτηγά και 2.163 λεωφορεία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις της ΔΕΠΑ στις υποδομές για το φυσικό αέριο, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, με τις ετήσιες πωλήσεις CNG να έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια Nm3 για την εξυπηρέτηση των Ι.Χ., αλλά και των 600 αστικών λεωφορείων και των 102 φορτηγών-απορριμματοφόρων των Δήμων.

Αντίστοιχη είναι η ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και του δικτύου των πρατηρίων φυσικού αερίου, με πάνω από 4.500 να λειτουργούν ήδη, εκ των οποίων πάνω από 1.000 στην Ιταλία, 920 στη Γερμανία, 310 στη Γαλλία και 180 στην Αυστρία. Στην Ελλάδα δε, το σήμα του Fisikon της ΔΕΠΑ, καλύπτει ήδη τη βασική διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με 4 πρατήρια στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Βόλο και Λάρισα, ενώ άλλα 8 αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Στην Ελλάδα τα πρατήρια με το σήμα του Fisikon είναι οχτώ, ενώ αναμένεται να διπλασιαστούν σύντομα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ