Ποια είναι τα 5 πράγματα που πολλοί δεν γνωρίζουν και πρέπει να ξέρεις για την οδήγηση με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων; Εσύ τα ξέρεις όλα;

Ένα από τα απλά, αλλά σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε όσο οδηγούμε είναι να ακούμε τον κινητήρα και πότε «μουγκρίζει». Διαβάστε αναλυτικότερα τι ισχύει.

Ξέρεις να οδηγείς με χειροκίνητο κιβώτιο;

285.113 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/3/2017

Χωρίς αμφιβολία το χειροκίνητο κιβώτιο έχει τη δική του τιμητική θέση στην εμπειρία οδήγησης, αφού προσφέρει έλεγχο και συμμετοχή του οδηγού ειδικά αν διαθέτει έναν εύχρηστο και με σωστή αίσθηση επιλογέα.

 
Το χειροκίνητο κιβώτιο, με κλασικό επιλογέα τύπου Η για τις εναλλαγές σχέσεων, είναι το πιο απλό και συχνά χρησιμοποιούμενο είδος κιβωτίου. Αυτή η απλότητά του συνεπάγεται μεγάλη αξιοπιστία, χαμηλότερο κόστος κατασκευής, χαμηλότερο βάρος, αλλά και άμεση συμμετοχή του οδηγού στα δρώμενα. Τα σύγχρονα χειροκίνητα κιβώτια διαθέτουν από 5 ως 7 σχέσεις με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχουν 5 ή 6 σχέσεις, ενώ αυτά που διαθέτουν 7, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (πχ. Porsche 911, Chevrolet Corvette).
 
Το μεγάλο τους προσόν, είναι ο έλεγχος και η συμμετοχή που προσφέρουν στον οδηγό και κατΆ επέκταση η οδηγική απόλαυση που με την τάση που έχει πάρει η αυτοκίνηση, με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών, πάει να αφαιρεθεί πλήρως από τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Στον τομέα της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, δεν έχει βγει ακόμα συμπέρασμα και εξαρτάται από την περίπτωση, όπου σε άλλες περιπτώσεις υπερτερούν τα αυτόματα και σε άλλες τα χειροκίνητα. Ας δούμε όμως 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε οδηγώντας αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ