Για όσους έχουν υψηλές απαιτήσεις από το σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου τους, η κατάλληλη επιλογή, είναι πιθανότατα οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις.

Τα αμορτισέρ και οι 3 επιλογές

19.567 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/7/2016

Ένα από τα σημεία που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την βελτίωση του αυτοκινήτου, είναι και το σετ των αμορτισέρ. Τα αμορτισέρ απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου, ώστε να μη μεταφέρονται στην καμπίνα των επιβατών και να αποσβένουν τις οποιεσδήποτε ταλαντώσεις του ελατηρίου που επηρεάζουν αρνητικά τη σταθερότητα και, γενικά, την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.  Το κύριο συστατικό, που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία, αλλά και την απόσβεση των αμορτισέρ, είναι το λιπαντικό που περιέχεται στο εσωτερικό του κορμού τους (μπουκάλα). Η φθηνότερη λύση είναι τα αέρος λαδιού, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται τα αζώτου λαδιού, τα οποία προτιμούνται, διότι συμπεριφέρονται καλύτερα στη σκληρή χρήση. Αυτό οφείλεται στη χρήση αζώτου που δεν επιτρέπει στο λάδι να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο όγκος του. Για τους πιο απαιτητικούς οδηγούς που ζητούν την απόλυτη ρύθμιση για χαλαρές ή γρήγορες βόλτες υπάρχουν τα αμορτισέρ με δυνατότητα ρύθμισης. Οι τρεις τύποι που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι οι εξής: 
- Αμορτισέρ που ρυθμίζονται πριν τοποθετηθούν, 
- Αμορτισέρ που ρυθμίζονται με ειδικό κλειδί από το πάνω μέρος τους (από το top mount), και
- Αμορτισέρ που ρυθμίζονται ηλεκτρονικά από το εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσω ειδικού χειριστηρίου. 
Όσον αφορά τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, αποτελούνται από αμορτισέρ και ελατήριο και προορίζονται για αυτούς που έχουν υψηλές απαιτήσεις από το σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου τους. Βασικό προτέρημα σε σχέση με ένα σετ ελατηρίων που συνδυάζεται ξεχωριστά με αμορτισέρ είναι ότι προσφέρουν ρυθμίσεις για τη σκληρότητα, το ύψος, αλλά και άλλες παραμέτρους που αφορούν στη γεωμετρία της ανάρτησης και επηρεάζουν το πάτημα του τροχού στο δρόμο. Έτσι, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που είναι εφοδιασμένο με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις μπορεί να κάνει ξεχωριστές ρυθμίσεις για την άνετη κίνηση στην πόλη και διαφορετική ρύθμιση για γρήγορη οδήγηση σε πίστα.