Δείτε πέντε συμβουλές για να παραμείνει το τούρμπο «αθάνατο»

Δείτε πέντε συμβουλές για να παραμείνει το τούρμπο «αθάνατο»

Προστασία turbo

17.919 Επισκέψεις στο άρθρο (21/7/2016)

Δείτε πέντε χρήσιμες και απλές συμβουλές για την προστασία του turbo του αυτοκινήτου σας, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη μακροζωία του.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο υπερσυμπιεστής καυσαερίων (turbo) είναι ένα σύστημα με πολλά πλεονεκτήματα για το αυτοκίνητο, για αυτό άλλωστε όλο και περισσότεροι κατασκευαστές το τοποθετούν στους κινητήρες των μοντέλων τους. 
Βέβαια, δεν παύει να είναι ευαίσθητο, γεγονός που καθιστά απαραίτητες κάποιες ενέργειες προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό για πολλά χρόνια και να μας προσφέρει με ασφάλεια τις «αρετές» του. Ας αναλύσουμε τις πέντε βασικές συμβουλές που παραθέτει ο Jason Fenske στο παρακάτω video.
Η πρώτη και βασικότερη συμβουλή, σε κάθε κάτοχο αυτοκινήτου που εξοπλίζεται με τουρμπο, είναι να μην πιέζει τον κινητήρα όταν η θερμοκρασία ψυκτικού υγρού και λαδιού δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα φυσιολογικής λειτουργίας. Συνεπώς, η «χαλαρή» οδήγηση τα πρώτα λεπτά είναι απαραίτητη για την προστασία του υπερσυμπιεστή. 
Παράλληλα, μετά από μια «σβέλτη» βόλτα σε υψηλές στροφές λειτουργίας, δεν πρέπει να απενεργοποιήσουμε άμεσα τον κινητήρα, γιατί ταυτόχρονα σταματά και η κυκλοφορία του λιπαντικού, με απρόβλεπτες συνέπειες για το τούρμπο
Επίσης, όπως θα δείτε και στο video, ο Jason Fenske ισχυρίζεται ότι, ειδικά οι κάτοχοι αυτοκινήτων χαμηλού κυβισμού με turbo δεν πρέπει να πατάνε τέρμα το γκάζι όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε πολύ χαμηλές στροφές, διότι, αφενός το αυτοκίνητο δεν «τραβάει» και αφετέρου δημιουργείται προανάφλεξη στον θάλαμο καύσης με αποτέλεσμα την αλλοίωση του χρονισμού του κινητήρα.
Μεγάλη προσοχή απαιτεί και το καύσιμο στους τούρμπο κινητήρες, διότι κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερη σχέση συμπίεσης από τους «απλούς». Συνεπώς, το καύσιμο πρέπει να έχει τα οκτάνια που προτείνει ο κατασκευαστής και η επιλογή πρατηρίου καυσίμων να γίνεται προσεκτικά, μιας και τα κρούσματα νοθείας στην χώρα μας είναι αρκετά.
Τέλος, για την αποφυγή κάποιου ατυχήματος, ο οδηγός οφείλει να επιταχύνει με προοδευτικό πάτημα του πεντάλ. Αυτή η συμβουλή απευθύνεται κυρίως σε οδηγούς ισχυρών αυτοκινήτων που εξοπλίζονται με τούρμπο, διότι το «βίαιο» πάτημα του πεντάλ μπορεί να οδηγήσει σε υποστροφή για τα εμπροσθοκίνητα και υπερστροφή στα πισωκίνητα.
Κείμενο: Θοδωρής Κολονέλος

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

FORD E-TRANSIT
NISSAN