Αν δεν έχετε κοντά σας βενζινάδικο για να χρησιμοποιήσετε πιεσμένο αέρα, δοκιμάστε να καθαρίσετε το φίλτρο με την ηλεκτρική σκούπα.

Αφαιρώντας το καπάκι θα δείτε το φίλτρο αέρα.

Για καθαρή «αναπνοή»

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/11/2016

Τα φίλτρα είναι οι αφανείς ήρωες για τον κινητήρα, μιας και εκτελούν μια σημαντική λειτουργία: φιλτράρουν οτιδήποτε ανεπιθύμητο ώστε να μην περάσει μέσα στο θάλαμο καύσης.

 
Το φίλτρο αέρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κινητήρα καθώς αναλαμβάνει να καθαρίσει τον αέρα που αναμιγνύεται με τη βενζίνη. Όσο «καθαρότερος» είναι ο αέρας του μείγματος, τόσο καλύτερη είναι η καύση που πραγματοποιείται στον κινητήρα, αφού το φίλτρο δεν επιτρέπει στη σκόνη και σε άλλες βρομιές να περάσουν στο μείγμα αέρα-καυσίμου. Αν το φίλτρο είναι βρόμικο, η καύση του κινητήρα δεν είναι καλή με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου, ενώ σε περίπτωση που το φίλτρο έχει διαλυθεί η πιθανότητα να μπουκώσουν τα κομμάτια του το σύστημα τροφοδοσίας είναι μεγάλη.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φίλτρο αέρα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί αλλά και από το περιβάλλον (δρόμους) στο οποίο κινείται ως επί τον πλείστον το αυτοκίνητο.
• Εάν κινείται κυρίως σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, θα πρέπει όταν συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός χιλιομέτρων (βλέπε βιβλίο κατασκευαστή) να αντικατασταθεί.
• Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά ή συχνά σε χωματόδρομους, ο έλεγχος και ο καθαρισμός πρέπει να είναι συχνότεροι καθώς το χώμα και η σκόνη επιβαρύνουν και φράζουν άμεσα το φίλτρο.
 
Κόστος 10 ευρώ αν το αλλάξετε μόνοι
Η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα εκτός από εύκολη είναι και ιδιαιτέρως φθηνή. Μην αμελείτε τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση του φίλτρου γιατί η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ένα χαλασμένο ή μπουκωμένο φίλτρο είναι μεγάλη. Σε ένα μικρό ή μικρομεσαίο αυτοκίνητο η τιμή του καινούργιου φίλτρου κυμαίνεται στα 9-10 ευρώ. Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη καθαρισμού ή αντικατάστασης του φίλτρου αέρα επιβαρύνει τις εκπομπές ρύπων και μειώνει την απόδοση του κινητήρα.
 
Αλλαγή φίλτρου σε 5 βήματα: 
1) Εντοπίστε στο χώρο του κινητήρα το φίλτρο και αφαιρέστε με προσοχή το καπάκι. Σε κάποια αυτοκίνητα ανοίγει και κλείνει μόνο με κλιπ ενώ σε άλλα εκτός από κλιπ υπάρχουν και βίδες. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να είστε εφοδιασμένοι με το κατάλληλο κλειδί-κατσαβίδι.
2) Βγάλτε το φίλτρο με προσοχή. Των περισσοτέρων το υλικό κατασκευής είναι από ένα είδος χαρτιού, γι αυτό προσέξτε να μην το σκίσετε.
3) Καθαρίζετε το φίλτρο μόνο με αέρα υπό πίεση και ποτέ με νερό. Όλα τα πρατήρια βενζίνης διαθέτουν αέρα υπό πίεση που θα σας βοηθήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.
4) Κατόπιν του καθαρισμού επανατοποθετήστε το φίλτρο και φροντίστε να το βάλετε από τη σωστή πλευρά.
5) Κλείστε το καπάκι και σιγουρευτείτε ότι δεν έχει πιαστεί κάποιο καλώδιο. Ασφαλίστε το καπάκι με τα κλιπ (και βιδώστε τη βίδα σε όσα διαθέτουν).