Intercooler: Για καλύτερη ψύξη

3.682 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/9/2015

Το intercooler, είναι ζωτικής σημασίας εξάρτημα για τα βελτιωμένα turbo αυτοκίνητα, μιας και ψύχει τον αέρα πριν πάει στην εισαγωγή, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απόδοση του βελτιωμένου κινητήρα σας.

 
Ως γνωστόν, όταν ο αέρας συμπιέζεται στον συμπιεστή, αυξάνεται η θερμοκρασία του. Όταν λοιπόν ο αέρας θερμαίνεται, μειώνεται η πυκνότητά του και εν συνεχεία αυξάνεται ο όγκος του, κάτι που δεν συνεισφέρει στην καλή απόδοση του κινητήρα. 

Αυτό λοιπόν που απαιτείται, είναι ο αέρας πριν καταλήξει στην εισαγωγή του κινητήρα να έχει χαμηλή θερμοκρασία για να επιτυγχάνεται η καλύτερη καύση του μίγματος και κατά συνέπεια η απόδοση του κινητήρα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η τοποθέτηση ενός intercooler, το οποίο έχει πανομοιότυπη με αυτή του κεντρικού ψυγείου του κινητήρα. Σκοπός του είναι να παίρνει το ζεστό αέρα που προέρχεται από τον υπερτροφοδότη και να μειώνει τη θερμοκρασία του πριν φτάσει στην εισαγωγή του κινητήρα.

Ποιοτικό μίγμα – ιδανική καύση
Η καλύτερη ποιότητα του μείγματος συμβάλλει, όπως είναι λογικό, στην αύξηση της ιπποδύναμης και στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Σε μία μέρα με μέση θερμοκρασία αέρα 25 βαθμών Κελσίου, ο αέρας που προέρχεται από τον υπερτροφοδότη (είτε μηχανικό κομπρέσορα είτε συμπιεστή καυσαερίων) βρίσκεται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, από 100 ως και 160 βαθμούς. 

Με το intercooler, η διαφορά αυτή της θερμοκρασίας θα μειωθεί ακόμα και κατά 80% και διαμορφώνεται πριν φτάσει στην εισαγωγή σε ελάχιστα μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Με τον τρόπο αυτό η πυκνότητα του αέρα που αναμειγνύεται με το καύσιμο είναι ακόμα και κατά 30% μεγαλύτερη, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της καύσης.

Πώς ξεχωρίζουν γενικά τα intercooler;
A. Top mounted
Είναι τοποθετημένα στο πάνω μέρος του κινητήρα και πλεονεκτούν στο γεγονός ότι βρίσκονται πιο κοντά στην εισαγωγή, άρα έχουν και καλύτερο αποτέλεσμα.

B. Front mounted
Bρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κινητήρα. Το μέρος στο οποίο είναι τοποθετημένο το intercooler έχει μεγάλη σημασία. Ωστόσο, σημαντικό είναι το μέγεθος του intercooler, μιας και από αυτό εξαρτάται η θερμοαπαγωγική ικανότητά του. Έχετε υπόψη σας όμως πως το μέγεθος κάθε intercooler θα πρέπει να είναι ανάλογο και με το μέγεθος της τουρμπίνας σας. 

Tags: Intercooler