Όσο περισσότερο συμπιέζουμε τον αέρα σε έναν κινητήρα τόσο καλύτερο βαθμό απόδοσης παρουσιάζει και άρα για δεδομένη ισχύ, εκλύει χαμηλότερους ρύπους και παρουσιάζει χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με έναν αντίστοιχο ατμοσφαιρικό.

Ξέρεις από τούρμπο;

35.666 Επισκέψεις στο άρθρο

Eν turbo νίκα! Το turbo είναι κάτι παραπάνω από μια μόδα, που «χτύπησε» την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς είναι το μέσο για λιγότερα καυσαέρια και χαμηλότερη κατανάλωση, χωρίς εκπτώσεις στην επιτάχυνση.

Πολλοί ίσως αναρωτιέστε, «Καλά, τι τις έχει πιάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και πλέον στην μεγάλη τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν turbo στα οχήματα τους;». Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος και ο σημαντικότερος, έχει να κάνει με τις εκπομπές ρύπων οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την μείωση της κατανάλωσης και ο δεύτερος έχει να κάνει με την ανάπτυξη της ροπής. Σε ότι έχει να κάνει με την μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς των ρύπων, το φυσικό υπόβαθρο είναι το εξής: Όσο περισσότερο συμπιέζουμε τον αέρα σε έναν κινητήρα τόσο καλύτερο βαθμό απόδοσης παρουσιάζει και άρα για δεδομένη ισχύ, εκλύει χαμηλότερους ρύπους και παρουσιάζει χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με έναν αντίστοιχο ατμοσφαιρικό. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη της ροπής, όλοι ξέρουμε ότι οι υπερπληρωμένοι κινητήρες έχουν πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά ροπής και σε ποσότητα αλλά και σε «ποιότητα» με την έννοια ότι αυτή παρουσιάζει πολύ καλή διαγραμματική συμπεριφορά.

Για ποιον λόγο όμως οι υπερπληρωμένοι κινητήρες παράγουν περισσότερη ροπή; Φανταστείτε ότι έχετε ένα ελατήριο και στην κορυφή αυτού μια σφαίρα. Το με πόση δύναμη θα εκτοξευτεί η σφαίρα, εξαρτάται προφανώς από το πόσο θα συμπιεστεί το ελατήριο. Κάνοντας αναγωγή σε έναν κινητήρα, το ελατήριο είναι ο αέρας που συμπιέζεται και η σφαίρα είναι το έμβολο. Συνεπώς κατά την στιγμή της καύσης, το πόσο έντονα το έμβολο θα κινηθεί προς τα κάτω εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συμπίεση του άερα. Ας δούμε όμως τους τρόπους συμπίεσης του αέρα που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, ξεκινώντας από τον πιο διαδεδομένο, τον υπερσυμπιεστή καυσαερίων.   

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Toyota
moto