Στις Βάθρες της Γριάς

Τα ερείπια του βενετσιάνικου Κάστρου

Οι ταμπέλες θα σας καθοδηγήσουν

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης

Μυστικά της φύσης και της ιστορίας

4719 Επισκέψεις στο άρθρο

Έχει τους δικούς της φανατικούς φίλους που δεν την αλλάζουν με τίποτα και κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τις ακτές, τις ρεματιές και τα δάση της. Όμως τώρα την άνοιξη το νησί είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Από όποια όμως πλευρά και να το δεις, η Σαμοθράκη είναι ένα ιδιαίτερο νησί που θα σε γοητεύσει.

 

Ξεκομμένη από τα υπόλοιπα νησιά, η Σαμοθράκη μοιάζει να λικνίζεται σα μοναχικό καράβι στο πέλαγο. Ο χαρακτήρας της ακατέργαστος και πληθωρικός, θαρρείς και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους. Δάση άγρια και πυκνά, νεφοσκέπαστες κορφές που αγγίζουν τον ουρανό, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες και καταρράκτες σε παραπέμπουν με μιας στη μητρική γη του Ορφέα, την κατάφυτη Θράκη. Από την άλλη το πέλαγο με το καταλυτικό γαλάζιο, άλλοτε θυμωμένο παιδεύει τα βράχια κι άλλοτε χαϊδεύει απαλά τις παραλίες και τα γραφικά αραξοβόλια. Την προσωπικότητα της Σαμοθράκης την ορίζει το βουνό της, το επιβλητικό Φεγγάρι ή Σάος, με υψηλότερο σημείο τα 1664 μέτρα.

Η καρδιά του νησιού στην Καμαριώτισσα

Η πρώτη επαφή με το νησί είναι το φιλόξενο λιμάνι της Καμαριώτισσας όπου ουσιαστικά χτυπά η καρδιά του νησιού καθώς διαθέτει τις περισσότερες υποδομές και εμπορικά καταστήματα.. Από εδώ εύκολα θα ανηφορίσετε ως τη Χώρα που είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς του Αιγαίου. Τα σπίτια θεσσαλομακεδονικού ρυθμού, λιτά, χαμηλά με δίρριχτες ή τρίρριχτες κεραμοσκεπές, κτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να βλέπουν τον ήλιο, ακουμπούν το ένα στο άλλο παρουσιάζοντας μια όμορφη, μικρή ζωγραφιά. Αξίζει να αφιερώσετε μερικές ώρες για να περιηγηθείτε στα σοκάκια και να ανηφορίσετε ως τα ερείπια του βενετσιάνικου Κάστρου, απομεινάρι της κυριαρχίας των Γκαττιλούζι. Θα δείτε το λαογραφικό μουσείο και ακριβώς από πίσω τον ιστορικό ναό της Κοίμησης, κτίσμα του 1875.

Το μυστικό των Καβείρων

Από την Καμαριώτισσα αν ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο που φεύγει ανατολικά, θα φτάσετε μετά από 6.5 χιλιόμετρα στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων ναών και οικημάτων όπου γίνονταν με άκρα μυστικότητα οι τελετές λατρείας των μεγάλων θεών Καβείρων. Ο Ηρόδοτος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοφάνης, ο Φίλιππος και άλλες μεγάλες προσωπικότητες της εποχής ήρθαν στη Σαμοθράκη και μυήθηκαν στα Καβείρια μυστήρια. Θα δείτε το Ιερό, την αρχαία πόλη, το θέατρο, τους βωμούς, τα επιβλητικά πέτρινα τείχη, αλλά και τον καλοδιατηρημένο πύργο των Γκαττιλούζι. Στο αρχαιολογικό μουσείο, βρίσκεται και το ομοίωμα του περίφημου αγάλματος "Νίκη της Σαμοθράκης" που σήμερα «φιλοξενείται» στο Λούβρο.

Παραλίες και καταρράκτες

Ο δρόμος ασφάλτινος ακολουθεί από την Παλαιόπολη τον ήπιο διαμελισμό των ακτών και οδηγεί στην τοποθεσία Παναγούδα. Με μικρή παράκαμψη θα πάτε στο καταπράσινο οικισμό Θέρμα, όπου θα περπατήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στις μαγευτικές σκαλωτές λιμνούλες και τους μικρούς καταρράκτες της Γριάς Βάθρας. Συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο θα μπείτε στο βαθύσκιωτο πλατανόδασος και θα καταλήξετε στον Πύργο του Φονιά, όπου το ομώνυμο ποτάμι συναντά τη θαλασσινή αρμύρα μέσα σε πανδαισία βλάστησης. Λίγο ψηλότερα (θα σας φέρει ευδιάκριτο και ήπιο μονοπάτι που κινείται για 30 λεπτά παράλληλα με το ποτάμι) κρύβονται οι καταρράκτες του Φονιά. Από τον πύργο του Φονιά ο δρόμος συνεχίζει πάντα παραλιακά για την ήπια τοποθεσία Αγία Παρασκευή και καταλήγει στην απλωτή βοτσαλωτή παραλία των Κήπων

Ηλιοβασίλεμα στον υδροβιότοπο

Από την Καμαριώτισσα αν κατευθυνθείτε νοτιανατολικά ακολουθώντας καλοστρωμένους χωματόδρομους, θα πάτε στις πολύ ήσυχες ακτές Πλατάνια, Στρογγυλό ή θα καταλήξετε στην εντυπωσιακή παραλία Παχιά Άμμος που απέχει από το λιμάνι 17 χλμ. Κοντά στο λιμάνι της Καμαριώτισσας θα συναντήσετε τον υδροβιότοπο του Αγ. Ανδρέα που φημίζεται για το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα του. Πηγαίνοντας προς Παχιά Άμμο, θα παρεκκλίνετε λίγο από την πορεία σας για να επισκεφθείτε το ξωκλήσι της Παναγιάς Κρεμνιώτισσας.

Ο περίπλους του νησιού

Καιρού επιτρέποντος, αξίζει να πάρετε το εκδρομικό πλοιάριο που αναχωρεί από Καμαριώτισσα για να πραγματοποιήσετε τον περίπλου του νησιού. Στην διάρκεια της θαλασσινής εκδρομής θα δείτε τις βραχώδεις νότιες ακτές, τα νερά του καταρράκτη Κρεμαστού, το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο "Πανιά της Γριάς", τα απόκρημνα βράχια στο Γυαλί.

Γευστικό… ταξίδι

Η κατεξοχήν γευστική εμπειρία στη Σαμοθράκη είναι το ντόπιο κατσικάκι. Μπορείτε να το απολαύσετε μαγειρεμένο παραδοσιακά, γεμιστό με γόμο (ρύζι, εντόσθια και μυρωδικά), ψητό στη σούβλα, στη λαδόκολλα ή μαγειρεμένο με φρέσκα ντόπια λαχανικά. Τα φρεσκότατα ψάρια, τα παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα σπιτικά με ντόπια υλικά, αλλά και τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού όπως το κατσικίσιο και το πρόβειο τυρί, το μαντί (ντόπιο κρεατοπιτάκι), το γλυκό πραούστι, ο παραδοσιακός χασλαμάς, το ντόπιο μέλι, κρασί και τσίπουρο, το λάδι εξαιρετικής ποιότητας και οι ελιές τσακιστές ή πατητές, αποτελούν μερικά ακόμα από τα “must” της γαστρονομίας στη Σαμοθράκη.


Μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού, σπιτικά λικέρ, χυλοπίτες, τραχανά, ντόπια τσάγια και μυρωδικά από τους συνεταιρισμούς γυναικών του νησιού, τα μοναδικά τυριά Σαμοθράκης (κεφαλοτύρι, φέτα και μυζήθρα) και το φρέσκο γιαούρτι του παραδοσιακού τυροκομείου από το πρατήριο στην Καμαριώτισα, αλλά και στη Χώρα από μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Τέλος δεν πρέπει να παραλείψετε να γευτείτε ζυμωτό ψωμί και την παραδοσιακή γοργή εφτάζυμο ψωμί ή παξιμάδι από μαγιά ρεβυθιού από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Χώρας.