Όλα τα αγαθά του κόσμου βρίσκεις στην ηπειρώτικη γη

Δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα

41557 Επισκέψεις στο άρθρο

Φημισμένα για τη γεύση και την ποιότητά τους, τα προϊόντα των περιοχών της Ηπείρου κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο των ξένων καταναλωτών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Καταπληκτικά τυριά για όλα τα γούστα, αναψυκτικά που παρασκευάζονται μόνο εδώ, κρασιά με μοναδικό άρωμα και γεύση, αλλά και… αυγοτάραχο για τους πιο επιλεκτικούς, θα κάνουν αξέχαστο το ταξίδι στην Ήπειρο!
Τελεμές
Λευκό, μαλακό τυρί άλμης που προέρχεται από πρόβειο γάλα, κατσικίσιο ή αγελαδινό. Η διαφορά του με τη φέτα είναι στο γεγονός ότι ο τελεμές κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια και φυλάσσεται αποκλειστικά σε δοχεία από λευκοσίδηρο. 


Κρανάδα
Πρόκειται για τοπικό αναψυκτικό που παρασκευάζεται στην Πρέβεζα από το χυμό φρούτων της κρανιάς (cornus mas). Είναι ένας δροσιστικός, υπόξινος χυμός που, μάλιστα, έχει και αντιπυρετικές ιδιότητες. Οι ώριμοι καρποί του δέντρου συλλέγονται κατά τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και βράζονται με ελάχιστο νερό. Ο παχύρευστος χυμός που παράγεται, τοποθετείται σε γυάλινα μπουκάλια, κλείνεται πολύ καλά και διατηρείται όλο το χρόνο.

Αυγοτάραχο Πρεβέζης
Ο υγρότοπος του Αμβρακικού είναι από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας. Στη λιμνοθάλασσα Λαζαρού, στο βόρειο τμήμα του, υπάρχει ποικιλία ψαριών όπως η Τσιπούρα, η Γλώσσα, το Λαβράκι, ο Γοβιός και το κυριότερο ψάρι ο Κέφαλος. Το θηλυκό του ψαριού Κέφαλος, η λεγόμενη Μπάφα, είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για την Παρασκευή του αυγοτάραχου. Τα αυγά της Μπάφας, αλατισμένα και αποξηραμένα φτιάχνουν το φημισμένο τοπικό αυγοτάραχο, ένα έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και Ω3-λιπαρα.

Ανθότυρο
Mαλακό τυρί από μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος. Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και έχει ελαφριά γεύση. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή και για εκείνους που προτιμούν μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή.

Μετσοβόνε
Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, από όπου πήρε και το όνομά του. Είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος (όχι πάνω από 20%) με απαλό κίτρινο χρώμα, καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την μέθοδο της Pasta filata, ενώ ωριμάζει για περίπου 3 μήνες. Αποτελεί ιδανική συνοδεία για λευκό κρασί, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων.

Τα κρασιά της Ζίτσας
Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα (PDO Zitsa) θεσμοθετήθηκε το 1972. Ο αμπελώνας της Ζίτσας είναι περίπου 25χλμ βορειοδυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκτείνεται κυρίως στο οροπέδιο της Ζίτσας, που έχει μέσο υψόμετρο 650μ και επεκτείνεται στις πλαγιές των γύρω λόφων και βουνών σε υψόμετρα έως 800μ. Το οροπέδιο της Ζίτσας έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα, στα 1100μμ έως 1400μμ ανάλογα με την περιοχή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ