Πανοραμική άποψη της Χώρας και του Κάστρου

Γραφικοί οικισμοί πάνω στο κύμα

Κρυστάλλινα νερά σε υπέροχες αμμουδιές

Καλαδί, η πιο όμορφη παραλία των Κυθήρων

Κύθηρα: Ανάμεσα σε δυο πέλαγα

4037 Επισκέψεις στο άρθρο

Χρώματα ξέθωρα, αρώματα παλιοκαιρίτικα, απόηχοι του χρόνου...κι ανάμεσά τους το λευκό του ασβέστη και το γαλάζιο του πελάγους, σε μια πολύχρωμη αναλογία που τώρα την άνοιξη, εκπέμπει φως και αισιοδοξία...

 

Αν σου αρέσει η οδήγηση δεν υπάρχει πιο όμορφη εποχή από την άνοιξη για να διασχίσεις από άκρη σε άκρη την Πελοπόννησο, να φθάσεις στο νότο ως τη ναυτική πολίχνη της Νεάπολης και στη συνέχεια να πάρεις το τοπικό καραβάκι που θα σε φέρει σε λιγότερο από 1 ώρα στα Κύθηρα.

Αν πάλι είσαι θαλασσινός τύπος τότε το πλοίο θα σε πάρει από τον Πειραιά και μέσα σε λίγες ώρες θα σε φέρει σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά της Μεσογείου. Από το Διακόφτι το κύριο λιμάνι του νησιού, ένας άνετος ασφάλτινος δρόμος διατρέχει την ραχοκοκαλιά των Κυθήρων και οδηγεί γρήγορα και με ασφάλεια νότια όπου βρίσκεται η Χώρα και το επίνειό της, το Καψάλι. Αν σε γοήτευσαν ήδη οι πρώτες ανοιξιάτικες εικόνες στο νησί της Αφροδίτης, τότε η κατάλευκη Χώρα με το κάστρο της, τα ασβεστωμένα σοκάκια της και τα στιβαρά βενετσιάνικα τείχη της, θα σε συνεπάρει.

 

Περίπατοι στη Χώρα

Η Χώρα των Κυθήρων συνταιριάζει αρμονικά την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική με τη βενετσιάνικη φρουριακή κατασκευή. Χαρακτηριστικοί είναι οι ξύλινοι εξώστες, οι πέτρινες σκάλες και οι ιδιόμορφοι καπνοδόχοι που προεξέχουν από το πλάι των κτιρίων. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ανηφορίσετε ως το κάστρο που βρίσκεται στην κορφή του πέτρινου λόφου. Περιπλανηθείτε στα στιβαρά, ψηλά τείχη του και θαυμάστε το παλάτι του Προβλεπτή Κυθήρων που σήμερα στεγάζει το Αρχείο των Κυθήρων. Εδώ θα συναντήσετε τις παλιές εκκλησίες της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, του Αγίου Ιωάννη, της Παναγίας της Ορφανής. Αλλά και έξω από τα τείχη του κάστρου θα διακρίνετε διάσπαρτες παντού πολλές μεταβυζαντινές εκκλησιές με θαυμάσιες τοιχογραφίες όπως αυτή των Αγίων Πάντων, της Παναγίας Ελεούσας, τον Αγιο Γεώργιο του Βούργου...

 

Γνωρίστε το Καψάλι

Ένας κεντρικός δρόμος διασχίζει από άκρη σε άκρο τον οικισμό και μετά κατηφορίζει με δυο τρεις γρήγορες στροφές για το Καψάλι, το παραδοσιακό λιμάνι. Το Καψάλι παρά την ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων διατηρεί τον νησιώτικο χαρακτήρα του και καθώς αγκαλιάζει ολόλευκο τον μικρό κόλπο, συνθέτει από ψηλά μια πολύ γραφική εικόνα. Διαθέτει μια όμορφη βοτσαλιά και δεν είναι λίγοι οι τολμηροί που επιχειρούν εδώ την πρώτη τους βουτιά στη θάλασσα, Ακόμη όμως και να μην κολυμπήσετε, αξίζει να αναζητήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο λιλιπούτειο ακρογιάλι Σπαραγγιό, κρυμμένο στη χαραγματιά του βράχου κάτω από το Κάστρο. Επιβάλλεται μία βόλτα ως το εντυπωσιακό ερημοκλήσι του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου σκαρφαλωμένο καθώς μοιάζει σε απότομο βράχο πίσω από το θαλερό άλσος που φυτρώνει αναπάντεχα πάνω από τον οικισμό.

 

Παραλίες- κρύσταλλο

Από το μεσόγειο χωριό Κάλαμος θα ακολουθήσετε το δρόμο για 4 χλμ. ως την πασίγνωστη παραλία Χαλκός με το ψιλό βοτσαλάκι και τα κάθετα βράχια. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η εκτεταμένη ακτή Φυρή Αμμος. Μια άλλη πολύ καλή ακρογιαλιά με χρυσή άμμο, καλά προστατευμένη από τους ανέμους, είναι η ακτή Μελιδόνι που προσεγγίζεται από το χωριό Καρβουνάδες. Με ζεστό καιρό αξίζει να τολμήσετε μια βουτιά στην παραλία Καλαδί που θεωρείται από τις καλύτερες του Ιονίου. Στη συνέχεια θα συναντήσετε το γραφικό ψαροχώρι του Αβλέμονα.

 

Ανακαλύψτε

Κρυμμένη πίσω από τα βράχια και το βαθύ φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας βρίσκεται ο "Μιστράς των Κυθήρων", η ερειπωμένη Παλαιοχώρα. Προσεγγίζεται από το χωριό Αρωνιάδικα (3χλμ.).

Ξεκινώντας από το Ανω Λιβάδι θα κατευθυνθείτε προς Κάλαμο, θα δείτε το περίφημο γεφύρι στο Κατούνι -110 μέτρων- που έφτιαξαν οι Άγγλοι κι από εκεί θα πάρετε τον εσωτερικό δρόμο που θα σας βγάλει στο κεφαλοχώρι Καρβουνάδες. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε προς το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου Μυρτιδιών, ενώ από το χωριό Δρυμώνας θα φθάσετε στο ολόλευκο μοναστήρι της Αγ. Ελέσσας. Στο χωριό Μυλοπόταμος θα δείτε τον ονομαστό καταρράκτη της Φόνισσας που τώρα την άνοιξη έχει πάντα πολύ νερό. Επίσης έδω στα δυτικά του νησιού θα προσεγγίσετε το σπήλαιο της Αγ. Σοφίας. Στο βόρειο άκρο βρίσκεται της "Κυράς το Χωριό", η παλιά πόλη του Ποταμού, αλλά και το χωριό Καραβάς με τα παραδοσιακά σπίτια, κρυμμένο μέσα στα πλατάνια.
 

Κείμενα-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr