Η παραλία της Ζαχάρως / Photo: www.visitilia.gr

Μαγευτικό το τοπίο στη Λίμνη Καϊάφα / Photo: www.visitilia.gr

«Λουτροθεραπεία» πέρα από κάθε φαντασία / Photo: www.visitilia.gr

Παράδεισος για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ / Photo: www.visitilia.gr

Ζαχάρω: Κάνει τη διαφορά στις διακοπές

8245 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα 32 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Πύργο, η Ζαχάρω αποτελεί μια πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη, έτοιμη να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία διακοπών.

 

Το παλιό χάνι της Ζαχαρούλα, που μεταμορφώθηκε σε πολίχνη στις αρχές του 19ου αιώνα, σήμερα είναι μια ζωντανή κωμόπολη, ένα κομβικό σημείο και ταυτόχρονα κτηνοτροφικό κέντρο, με αρκετές εξυπηρετήσεις για την περιοχή. Από εδώ περνάς, ούτως ή άλλως, για τα χωριά Καλιδόνα, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά και Κουτσοχέρα, που παρουσιάζουν έντονο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το τοπίο έχει επουλώσει σε μεγάλο βαθμό τις πληγές του από τις φωτιές του 2007 και αξίζει να ανηφορίσετε ως τη μονή Σμέρνας που, καθώς είναι σφηνωμένη στον κάθετο βράχο, προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στην κοιλάδα του Αλφειού.

Η εκτεταμένη αμμουδερή ακτή Καϊάφα – Ζαχάρως είναι μία από τις καλύτερες του Μοριά (για όσους αναζητούν τα χιλιόμετρα παραλίας). Η παραλία με την ψιλή χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, που έχει μάλιστα βραβευτεί με την γαλάζια σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης, σίγουρα θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας και θα σας κάνει αυτοστιγμή να ξεχάσετε πολλές από τις παραλίες νησιών που έχετε επισκεφθεί.

Λίγο νοτιότερα θα ξεχωρίσουμε την κατάφυτη ακτή του Κακόβατου όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε για λίγο στους τυφλούς χωματόδρομους μα στο τέλος σίγουρα θα ανακαλύψετε μια υπέροχη γωνιά για να στήσετε την ομπρέλα σας. Η Ζαχάρω, η Κουρούτα και το Αρκούδι είναι η καλύτερη λύση για όσους θέλουν κολύμπι με καφέ ή ποτό στα beach bar.

 

Μέσα στην… υγεία της φύσης

Ο δρόμος που συνδέει την Ηλεία με τη Μεσσηνία «τρέχει» πάνω στη στενή λωρίδα γης, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην απέραντη επιφάνεια του Ιονίου και στα γαλήνια νερά της λίμνη Καϊάφα. Ένα σημείο που συνδυάζει βουνό-πεδιάδα-λίμνη-δάσος-θάλασσα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να περιηγηθεί τη λίμνη του, να κωπηλατήσει σε αυτήν, να περπατήσει στο πανέμορφο πευκόφυτο δάσος της Στροφιλιάς και να αναπνεύσει τη θαλασσινή αύρα ταυτόχρονα. Περιφερειακά της λίμνης κινείται ασφάλτινος δρόμος, ενώ στενοί χωματόδρομοι και γραφικά μονοπάτια φτάνουν μέχρι την ακρολιμνιά. Χωρίς να προσπαθήσει πολύ, η μικρή λίμνη Καϊάφα σε κατακτά με μιας. Σεμνή και σιωπηλή, με σύμμαχο τη φύση και το γεωλογικό της πλούτο, τράβηξε σαν μαγνήτης την προσοχή του ανθρώπου από τα πανάρχαια χρόνια. Σήμερα η θεραπευτική διάσταση της λίμνης είναι σε μεγάλο βαθμό αξιοποιημένη, αφού ο θερμαλισμός ήταν εδώ διαδεδομένος από την αρχαιότητα.

 

Tags: ΗΛΕΙΑ