Πόλη και λίμνη

Χιονισμένη Καστοριά

Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Καστοριά!

7343 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη στη χερσόνησο που δημιουργείται στη λίμνη της Ορεστιάδας και έχει υψόμετρο 663 μ. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, μια πόλη με ένδοξο παρελθόν και μεγάλη ιστορία.

 

Τρία είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της Καστοριάς. Τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, η βιοτεχνία των γουναρικών και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της λίμνης της. Oι 70 βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς μαρτυρούν τον υψηλού επιπέδου πολιτισμό της εποχής. Οι παλαιότερες είναι οι Αγιοι Ανάργυροι, οι Ταξιάρχες, ο Αγιος Στέφανος, η Παναγία Κουμπελίδικη, η Παναγία Μυρτιώτισσα, η Παναγία Ζευγοστασίου, ο Αγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς και ο Αγιος Νικόλαος Κοσνίτζης. Τα περίφημα αρχοντικά της Καστοριάς είναι η συνέχεια του βυζαντινού σπιτιού. Είναι τριώροφα, χτισμένα σε επικλινές έδαφος, με τα υπόγεια μισοσκαμμένα σε βράχο. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των σπιτιών είναι τα λίγα και μικρά παράθυρα καθώς και το έντονο γείσωμα στις στέγες. Κατασκευάστηκαν από Έλληνες μάστορες από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, που ταξίδευαν στις Βαλκανικές χώρες και τη Μ.Ασία.

Ο νομός Καστοριάς θεωρείται η μητρόπολη στον κλάδο της γουνοποιίας στη χώρα μας. Με παράδοση πολλών χρόνων στην επεξεργασία και παραγωγή γουναρικών, η Καστοριά αποτελεί το μοναδικό κέντρο παραγωγής γούνας στην Ελλάδα. Η τεράστια υποδομή, το εξειδικευμένο δυναμικό και ο σύγχρονος εξοπλισμός των ανθρώπων που παράγουν γούνες στην Καστοριά εγγυώνται το άριστο αποτέλεσμα. Σήμερα από την Καστοριά μπορείτε να αγοράσετε τις καλύτερες γούνες, με τη γνωστή ποιότητα και αισθητική που μόνο οι γουναράδες της Καστοριάς ξέρουν να προσφέρουν.

 

Λίμνη Καστοριάς: Ο θησαυρός της πόλης

Η Καστοριά κοσμείται από τη λίμνη της, που έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο έξοχου φυσικού κάλλους. Σε υψόμετρο 630 μ. και έκταση 26,58 τ.χλμ., η λίμνη της Καστοριάς, ή λίμνη Ορεστιάς, περιβάλλει την πόλη και της προσδίδει μια άλλη αισθητική άποψη. Στις βόρειες ακτές της λίμνης υπάρχουν πυκνοί καλαμιώνες, με μεγάλες αποικίες ενδημικών και αποδημητικών πουλιών. Το γεγονός αυτό μετατρέπει τη λίμνη σε ένα σημαντικό υγροβιότοπο. 

Για το πού οφείλει το όνομά της η λίμνη, οι εξηγήσεις είναι πολλές. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά της το πήρε από τον Ορέστη, το γιο του Αγαμέμνονα. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γνωστή από την αρχαιότητα Ορεστιάδα έδωσε το όνομά της στην ευρύτερη περιοχή λόγω και των ορεινών όγκων της περιοχής (όρη-Ορεστιάς). Εξάλλου, η ιστορία  της περιοχής και της λίμνης ξεκινάει τα προϊστορικά χρόνια, δεδομένου ότι στο νότιο τμήμα.

Δεν είναι μόνο η πόλη της Καστοριάς που περιβρέχεται από τη λίμνη. Οι κοινότητες Δισπηλιό, Μαυροχώρι και Πολυκάρπη χαρακτηρίζονται από το απαράμιλλο φυσικό τοπίο της και τη φήμη που την ακολουθεί. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί η τουριστική υποδομή σε τέτοιο βαθμό, που διευκολύνεται η προσέλευση πολλών τουριστών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Στις παραλίμνιες προαναφερθείσες περιοχές μπορείτε να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ ή να απολαύσετε σπιτικές καστοριανές συνταγές, με θέα τα ήσυχα νερά της λίμνης. Προηγουμένως, μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στα μικρά μαγαζιά με τα τουριστικά είδη και τα είδη λαϊκής τέχνης και να αγοράσετε διάφορα είδη από γούνα, υφαντά, φλοκάτες και κιλίμια. Στο τέλος, κάντε το γύρω της λίμνης με τα δυο τουριστικά πλοιάρια, που ξεκινάνε από την πόλη της Καστοριάς και το Μαυροχώρι. Αν αντέχετε, η παραλίμνια διαδρομή με τα πόδια είναι 10 χλμ. αλλά αξίζει τον κόπο. Και αν βρεθείτε στη λίμνη της Καστοριάς υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ίσως να δείτε ένα θέαμα όχι πολύ συχνό, ακόμα και για τους ντόπιους: η παγωμένη λίμνη δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και την αίσθηση ότι πρέπει να ξανάρθεις στη λίμνη της Καστοριάς.

 

Διαμονή

Στην πόλη της Καστοριάς η τουριστική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται στην ξενοδοχειακή υποδομή, που είναι υψηλού επιπέδου. Για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή, για πολλές ή για λίγες μέρες, διατίθενται ξενοδοχεία πολυτελείας ή παραδοσιακοί ξενώνες με υπηρεσίες που αφήνουν ικανοποιημένο τον κάθε τουρίστα.

 

Φαγητό

Την παραδοσιακή κουζίνα της Καστοριάς μπορείτε να δοκιμάσετε στα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής. Σας προτείνουμε να γευθείτε πέστροφες και γριβάδια, πέρκες και γουλιανούς ψαρεμένα από τη λίμνη, ντολμάδες με λάχανο τουρσί, τα λεγόμενα σαρμάδια, τον ταβά που είναι λιμνίσιο ψάρι μαγειρεμένο στο φούρνο, την αρμιόπιττα, τα καστοριανά μαντού. Συνοδέψτε το πιάτο σας με το περίφημο τσίπουρο, που παράγεται στην Καστοριά. Για το τέλος, προτιμήστε το παραδοσιακό γλυκό της Καστοριάς, το ισλί. Η γλύκα που θα σας μείνει στο στόμα θα σας κάνει να θέλετε να το απολαύσετε ξανά και ξανά.

 

Αγορές

Τι άλλο θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε να αγοράσετε από γούνες. Αναζητήστε τη ζεστασιά και την κομψότητα που μπορεί να σας προσφέρει μια γούνα. Αγοράστε γούνινα αντικείμενα που θα διευκολύνουν την καθημερινή σας ζωή. Οι τιμές, στο κέντρο παραγωγής γουναρικών στην Ελλάδα, είναι πολύ προσιτές. Καταστήματα γουναρικών θα βρείτε σε όλη την πόλη της Καστοριάς. Κάντε μια βόλτα στην πόλη. Ξεκινήστε με πολύ κέφι για shopping και με γεμάτο πορτοφόλι, γιατί είναι αλήθεια ότι δε θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε.

 

Διασκέδαση

Η Καστοριά αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών όχι μόνο για τα ιστορικά της αξιοθέατα και τις φυσικές καλλονές της αλλά και για τις διεξόδους διασκέδασης που προσφέρει. Μια σειρά δραστηριοτήτων θα σας φέρουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η λίμνη της Καστοριάς προσφέρεται για σπορ όπως κωπηλασία και ιστιοπλοία, αλλά και για βαρκάδα στα ήσυχα νερά της, με θέα τη χερσόνησο της Καστοριάς και την πόλη. Το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βίτσι απέχει από την πόλη της Καστοριάς 22 χλμ. Διαθέτει ένα συρόμενο αναβατήρα μήκους  1000 μ. με δυνατότητα εξυπηρέτησης 850 ατόμων και ένα baby lift 100μ. Επίσης, λειτουργεί σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια και μπαρ. Στα βουνά  Γράμμος και  Βίτσι θα βρείτε την ευκαιρία να ασκήσετε την αγαπημένη σας δραστηριότητα, την ορειβασία, σε μονοπάτια δύσβατα και με στόχους μοναδικούς.

Μέσα και έξω από την πόλη της Καστοριάς υπάρχουν καφετέριες με όμορφο διάκοσμο και ζεστό περιβάλλον, ιδανικό για ώρες χαλάρωσης, πίνοντας τον καφέ, το χυμό ή το αναψυκτικό σας. Η οδός Μητροπόλεως, στο κέντρο της πόλης, αποτελεί στέκι για τους νέους και για όσους αισθάνονται νέοι. Η Καστοριά φημίζεται και για την έντονη νυχτερινή ζωή. Διαθέτει πολλά μπαράκια, pub και νυχτερινά κέντρα με ελληνική και ξένη μουσική. Αν σας αρέσει η δυνατή μουσική, ο χορός και η εκτόνωση, η Καστοριά είναι ο σωστός προορισμός για σας.

 

Εκδηλώσεις

Καστοριά

Σήμερα οι κάτοικοι της Καστοριάς προσπαθούν να κρατήσουν αναλλοίωτα στη μνήμη τους ήθη, έθιμα και συνήθειες της καθημερινής ζωής, που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους. Αναβιώνουν τα στοιχεία της παράδοσης που συνθέτουν το πολιτιστικό προφίλ της Καστοριάς. Η συγκρότηση ομάδων και συλλόγων αυτόν το σκοπό έχει. Ο επισκέπτης της Καστοριάς έχει την ευκαιρία να γίνει κοινωνός της πολιτιστικής κουλτούρας της περιοχής και, βεβαίως, να διασκεδάσει. Η πιο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση στην Καστοριά είναι τα γνωστά Ραγκουτσάρια. Είναι το καστοριανό καρναβάλι, που ξεκινά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και ολοκληρώνεται το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν Μακεδονίτικη μουσική με χάλκινα πνευστά, χορό και τοπικούς μεζέδες που συνοδεύονται από το καστοριανό γευστικότατο τσίπουρο. Ο κόσμος χορεύει ασταμάτητα και το κέφι παραμένει αμείωτο. Την τελευταία μέρα, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση στην πλατεία Ομονοίας και το μεγάλο χορό στην πλατεία Ντολτσού.

 

Αργος Ορεστικό

Το Καρναβάλι διαρκεί από τις 30 Δεκεμβρίου ως τις 2 Ιανουαρίου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.