Ανακαλύψτε το Βόιο όρος και τα χωριά του

Εξωτερική άποψη από το Αρχοντικό Νεραντζόπουλου

Σιάτιστα, το αρχοντικό Κανατσούλη η Χατζημιχαήλ ξεχωρίζει στη συνοικία της Χώρας

Στην Σιάτιστα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, του 1677

Μοναδικό χρώμα στη Σιάτιστα Κοζάνης

13920 Επισκέψεις στο άρθρο

Με αυθεντικές εικόνες που αναδύονται μέσα από το μεστό παρελθόν της, η ορεινή περιοχή του Βόιου και η αρχοντική Σιάτιστα μας υποδέχονται και μας αφηγούνται ιστορίες αλλοτινές από εποχές που πέρασαν κι έσβησαν από τη ροή του χρόνου, όμως μας άφησαν κληρονομιά τα ανεξίτηλα σημάδια τους.

 


Δείτε εδώ τις ειδικές προσφορές για τους αναγνώστες του autotriti.gr που θα επισκεφθούν την περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης.

Η Σιάτιστα θα σας υποδεχτεί με σεμνότητα μα θα σας κερδίσει με την αρχοντιά, τη γοητευτική ιστορία της και τους φιλόξενους κατοίκους της. Η μακεδονική πολιτεία βρίσκεται είκοσι πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Κοζάνης και απλώνει τις δυο γειτονιές της Χώρα και Γεράνεια γύρω από το λόφο του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 900 - 950 μέτρων. Λιθόστρωτα καλντερίμια που κρύβονται πίσω από νεόδμητες τσιμεντένιες οικοδομές διασχίζουν τις γειτονιές όπου κυριαρχούν τα μεγαλόπρεπα σπιτικά των πλούσιων εμπόρων και οινοποιών. Ανάμεσα στα επώνυμα αρχοντικά του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα που εντυπωσιάζουν τόσο με το παρουσιαστικό τους όσο και με τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο, ξεχωρίζουν αυτά της Πούλκως, του Νερατζόπουλου, του Κανατσούλη, του Μανούση, του Πουλκίδη, της κυρά Σανούκως, του Τσιότσιου, του Τζιούρα, του Μαλιόγκα. Στην πλατεία της Γεράνειας δεσπόζει η πασίγνωστη σε όλη τη Δ. Μακεδονία εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1677) με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις ανατρεπτικές αγιογραφίες της καθώς ανάμεσα στους αγίους απεικονίζονται και οι αρχαίοι ?Έλληνες φιλόσοφοι. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον μητροπολιτικό ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, ενώ μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το εκκλησιαστικό Μουσείο που λειτουργεί στους χώρους του. Σημαντική είναι η Παλαιοντολογική Συλλογή που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου, κτίσμα του 1906. Την προσοχή σας επίσης αξίζει η Μανούσειος Βιβλιοθήκη (στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο) με τους 22000 τόμους της. Πληροφορίες για επίσκεψη στα Αρχοντικά της Σιάτιστας και τα Μουσεία τηλ. 24650 -22254 & 22800.

Κυριότερες εκδρομές
Με αφετηρία τη Σιάτιστα που διαθέτη αξιόλογη υποδομή θα επισκεφθείτε τα κεφαλοχώρια του Άσκιου όρους, θα ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές του Μπούρινου θα χαθείτε στα καλντερίμια της ιστορίας στο πετρόχτιστα Μαστοροχώρια του Βόιου. Αρχοντική Εράτυρα: Αφήνουμε λοιπόν πίσω τη Σιάτιστα και οδηγώντας για δεκατρία χιλιόμετρα κατευθυνόμαστε προς την Εράτυρα που κουρνιάζει σε υψόμετρο 800. Χαρακτηριστικό δείγμα Μακεδονίτικης πόλης η Εράτυρα, με την πλατεία της, την εκκλησία, τα όμορφα παλιά δίπατα σπίτια της και τα άφθονα τρεχούμενα νερά της είναι ότι πρέπει για μια στάση. Στο παρελθόν την ευημερία της η Εράτυρα την οφείλει στη σημαντική αμπελουργική παραγωγή και τα εργαστήρια βυρσοδεψίας. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στη σκιά του Άσκιου: Δεκαπέντε χιλιόμετρα βορειότερα το καταπράσινο χωριό Σισάνι ακουμπά στην εύφορη κοιλάδα που διασχίζει ο ποταμός Μύριχος, δίπλα στη νεότευκτη λίμνη. Στις παρυφές του χωριού έχουν έρθει στο φως υπολείμματα μεγαλόπρεπου βυζαντινού ναού, της παλαιάς μητρόπολης του Σισανίου, του 11ου αιώνα. Αναμφίβολα η πιο ευχάριστη εκδρομή πραγματοποιείται προς τον ορεινό οικισμό Νάματα που φωλιάζει στη μοναδική δασωμένη πλαγιά του Σινιάτσικου, σε ύψος 1150 μέτρων. Ο άγνωστος Μπούρινος: Το όρος Μπούρινος φημίζεται για την πυκνόφυτα δάση του από πεύκα, οξιές και γάβρα, όπως επίσης για τα σπάνια αγριολούλουδά του. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο ως το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου "Σιάτιστα"- υψόμετρο 1400 -είναι αρκετά εύκολη καθώς ο δρόμος (15 χλμ. τα 9 σε καλό χωματόδρομο) είναι βατός, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μετά από χιονόπτωση. Τσοτύλι - Νεάπολη: Η παλιά εθνική οδός που συνδέει την Ήπειρο με τη Δυτική Μακεδονία θα σας φέρει από τη Σιάτιστα ψηλά στις επάλξεις του όρος Βόιο. Στην πορεία σας θα περάσετε από τη Νεάπολη όπου θα δείτε το μνημείο του Νεσάτ Πασά αλλά και τον εντυπωσιακό εξαγωνικού σχήματος πέτρινο πύργο του Ρολογιού. Επόμενη στάση το ιστορικό Τσοτύλι όπου αξίζει να αναζητήσετε το ναό της Αγίας Μαρίνας με το επιβλητικό καμπαναριό, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το κτήριο του Οικοτροφείου και να επισκεφθείτε την Αρχαιολογική Συλλογή. Όμως το κρυφό μυστικό της περιοχής είναι τα περίφημα πέτρινα γεφύρια. Το σημαντικότερο είναι αυτό της Πραμόριτσας που βρίσκεται κοντά στο Ανθοχώρι. Τα μαστοροχώρια του Βόιου: Το ορεινό χωριό Πεντάλοφος θεωρείται το ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής του Βόϊου και ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά μαστροροχώρια της Ελλάδας. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ζουπάνι και οι κάτοικοί του ήταν άριστοι τεχνίτες της πέτρας, κτιστάδες, πελεκητές, καλφάδες, περιζήτητοι σε όλη την επικράτεια της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με αφετηρία τον Πεντάλοφο αξίζει να αναζητήσετε και μερικά ακόμη από τα χώρια του Βόϊου όπως είναι το Δίλοφο, ο Βυθός, η Μόρφη.

Best tips
• Τα παραδοσιακά έθιμα του Δωδεκαημέρου «Κλαδαριές» και Μπουμπουσιάρια» • Πεζοπορία από το καταφύγιο του Μπούρινου ως την κοιλάδα του Μεσιού νερού • Ανακαλύψτε κοντά στο χωριό Βυθός το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας • Επισκεφθείτε τα παραδοσιακά οινοποιεία της Σιάτιστας.

Τι θα αγοράσετε
• Αγνά τυροκομικά προϊόντα • Σιατιστινό ηλιαστό κρασί • Εξαιρετικής ποιότητας δερμάτινα και γούνες • Κάστανα από τους παραγωγούς του Βόϊου • Φασόλια από το Σισάνι



ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

Tags: ΚΟΖΑΝΗ