3 λόγοι που «απογειώνουν» τη Λίμνη Πλαστήρα

Βαρκάδα στη λίμνη

Πηγαίνοντας προς το φράγμα

Ηλιοβασίλεμα για όσκαρ από το Παρατηρητήριο

Φαγητό για δυνατούς «παίχτες» στα γύρω χωριά

Aπογείωση στη Λίμνη Πλαστήρα

5787 Επισκέψεις στο άρθρο

Κάνε κανό με τα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα και φόντο τα χιονισμένα βουνά, δες την αεροπλανική θέα στο ηλιοβασίλεμα και άραξε για κοντοσούβλι στα Αγραφα με ντόπιο τσίπουρο. Η Λίμνη Πλαστήρα σου προσφέρει τις καλύτερες επιλογές για να φτιάξεις βαλίτσα τώρα!

 
Στη Λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 750 μ. στα νοτιοδυτικά του Νομού Καρδίτσας, θες κανό και ρομαντική βαρκάδα; Γίνεται. Θες πεζοπορία μέσα σε πανέμορφα δάση και πανοραμική θέα; Πάλι γίνεται.

Κανό για τους εραστές του κουπιού
Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε με ψηλές μπαλιές, θα έβαζε χορτάρι στα σύννεφα. Ευτυχώς άλλες ήταν οι βουλές του. Στη Λίμνη Πλαστήρα παίξε γερή «μπάλα» και κάνε αυτό που θα ήθελαν και οι ξενιτεμένοι φίλοι σου. Ζήσε τώρα τη μία μοναδική εμπειρία και γίνε εραστής του κουπιού για δυο ώρες με κανό-καγιάκ ή πιρόγα. Η αξέχαστη βόλτα στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης με φόντο τις χιονισμένες κορφές των Αγράφων, η εκδρομή στην ακρολιμνιά, θα σε ξετρελάνει. Πλησίασε μέχρι το φράγμα και νιώσε την απόλυτη αδρεναλίνη. Έστω και με τζάκετ-σωσίβια, η ετικέτα στο κούτελό σου γράφει «τύπος περιπετειώδης αλλά ευγενικός ψάχνει»… Δεν θα δυσκολευτείς να βρεις τη δραστηριότητα που σου ταιριάζει, καθώς σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στη λίμνη, στη διαδρομή προς την ακτή Πεζούλας, θα βρεις τη βάση τους, περιτριγυρισμένη από βελανιδιές. Η πλωτή εξέδρα κάνει εύκολη την πρόσβαση στα υδροποδήλατα και τα κανό-καγιάκ που θέλεις, ενώ θα βρεις και τραπεζοπάγκους για ξεκούραση.

Στη θέση Παρατηρητήριο για αεροπλανική θέα
Θα απολαύσεις την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης αναμφισβήτητα από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας εδώ, αφήνεις το βλέμμα σου να χαθεί στην υδάτινη πολυτέλεια, χαζεύεις τα φιορδ και το κατάφυτο νησάκι. Χάνεσαι στις δασωμένες πλαγιές και στο βάθος στις επιβλητικές κορυφές των Aγράφων  που συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο. Βρίσκεις το Παρατηρητήριο από τον κεντρικό δρόμο, 2χλμ. πριν από το Φράγμα, ακολουθώντας την πινακίδα δεξιά. Στα τρία χιλιόμετρα, «πιάνεις» τη θέα ανέπαφη από το χρόνο, στα 1350 μέτρα υψόμετρο. Το πανόραμα στη Λίμνη και στα χωριά Τρικάλων και Καρδίτσας μέχρι τον Όλυμπο δεν περιγράφεται με λόγια. Θαρρείς και είναι κατάδικά σου ο ουρανός με τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος και οι γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών για να … κεντάς λέγοντας χασαποταβερνιάρικες ιστορίες μετά στην παρέα.

Στα Αγραφα για κοντοσούβλια
Αρνάκι στο φούρνο για κυρίως, κοντοσούβλι για μεζές και ντόπιο τσίπουρο είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει. Στις γραφικές ταβέρνες που έχουν πάντα τα πιάτα ημέρας και καλή διάθεση με φιλική εξυπηρέτηση, θα ευχαριστηθείς καλό φαγητό με τα παραδοσιακά πιάτα που δεν υστερούν ούτε σε ζουμί ούτε σε νοστιμιά. Οι χειροποίητες πατάτες και τα φρέσκα ντόπια κρέατα από το άγριο κυνήγι στα Αγραφα σου δείχνουν τον τρόπο για να φας και να περάσεις καλά με την παρέα σου. Το δυνατό τσίπουρο σε κάνει να πεις και από κανένα ρεφρέν, για το καλό του ταξιδιού πάντα...

Κάνε το γύρο της λίμνης και φτάσε στο παζάρι της αλεπούς
Αφού γυρίσεις τα 18 πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια της λίμνης Πλαστήρα που σφύζουν από τη φιλοξενία των ντόπιων, ευκαιρία να πάρεις και από κανένα γλυκό κουταλιού, όπως κράνι, ρεντζέλι, κούμπολο καθώς και παστέλια ή αφροδισιακά καρύδια. Πιάσε το Νεοχώρι, το πιο τουριστικό, για να δεις την πανοραμική θέα στην παγωμένη λίμνη. Και τράβηξε κατά «παραλία» μεριά, στα Καλύβια Πεζούλας για ηρεμία. Μετά τα Καλύβια που πήραν το όνομά τους από πρόχειρες καλαμοκατασκευές στις οποίες αποθήκευαν αγροτικά προϊόντα και εργαλεία οι αγρότες, και αφού κάνεις το γύρο της λίμνης, πάρε τοπικά προϊόντα διασχίζοντας μια υπέροχη διαδρομή από καστανιές, έλατα και βελανιδιές. Χυλοπίτες και κλασικά γλυκά κουταλιού είναι από τις ασφαλείς επιλογές που θα αρέσουν στους φίλους σου.
 
Τελικά, τι θα σε κερδίσει περισσότερο; Το τοπίο ή το φαγητό;