Aνατολίτικες γεύσεις

5797 Επισκέψεις στο άρθρο

Περιπλάνηση σε γεύσεις, μυρωδιές και εικόνες της Ανατολής, εκεί όπου το φαγητό παίρνει στοιχεία από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, δημιουργώντας ένα γαστρονομικό κράμα μπαχαρικών και ελαιόλαδου, τόσο αυθεντικό όσο και οι άνθρωποι της Κομοτηνής.

 
Φωτεινές επιγραφές, σιντριβάνια, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, fast-food και ό,τι άλλο ταιριάζει στη σημειολογία μιας σύγχρονης πόλης αποτελούν το σημερινό πρόσωπο της Κομοτηνής. Περπατώντας σήμερα στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, η βόλτα μετατρέπεται σε μικρή περιπλάνηση στο παρελθόν. Το μάτι καταπίνει αχόρταγα τις πρωτόγνωρες εικόνες. Οι ξεθωριασμένοι σοβάδες των παλιών μονώροφων σπιτιών, τα σφραγιστά παράθυρα, οι μιναρέδες που ξεπετάγονται εδώ και εκεί πάνω από τα κεραμίδια και τα παλαιά εργαστήρια που φιλοξενούν ακόμα τους επιδέξιους χειροτέχνες, γυρνούν πίσω το χρόνο.
 
Στην πλατεία Ηφαίστου για τα τεκενεκετζίδικα και τα μαχαιράδικα

Η παραδοσιακή πλατεία Ηφαίστου με τα πολύχρωμα τενεκετζίδικα και τα παλαιοπωλεία που απλώνουν την πραμάτεια τους στην άκρη του δρόμου σε παρσέρνουν σε μια απίστευτη, χωρίς αρχή και τέλος, αναζήτησγ. Επιπλέον νεοκλασικά σπίτια, εντυπωσιακά τζαμιά, στενά, λιθόστρωτα σοκάκια, βυζαντινά τείχη, μεγαλόπρεπες χριστιανικές εκκλησίες συνθέτουν σήμερα εδώ ένα αξιοπερίεργο κράμα διαφορετικών πολιτισμών, που προσθέτει μια δόση γοητείας και μυστηρίου στην καθημερινή πνοή αυτής της ξεχωριστής πρωτεύουσας της Θράκης.
Λίγο πιο πέρα, μέσα στις παλιές γειτονιές και τα σοκάκια, στα τενεκετζίδικα, στα μαχαιράδικα και στα παλαιοπωλεία, η αυθεντική φυσιογνωμία της επιβάλλει δυναμικά τους δικούς της όρους στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Στην πολύχρωμη παλιά πόλη, με τα δαιδαλώδη δρομάκια και τα χαμηλά παραδοσιακά σπίτι, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα, ενώ στην παλαιά αγορά, θα δείτε μικρομάγαζα, παλιατζίδικα, παραδοσιακές οικοτεχνίες, σιδεράδικα και γανωματάδικα. 
 
Στις ταβέρνες για γιουφκάδες, στα ζαχαροπλαστεία για σεκέρ παρέ
Για τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε, υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογής, από τις ανατολίτικες νοστιμιές μέχρι τα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής υπαίθρου. Η Κομοτηνή αποτελεί θεσμοθετημένα την κατεξοχήν πρωτεύουσα των γεύσεων στα Βαλκάνια. Χαθείτε στα ωραία στέκια για μεζέ και στα καλόγουστα μπαράκια και clubs που λατρεύουν οι φοιτητές.
Στις ταβέρνες της περιοχής ζητήστε γιουφκάδες, σαρμάδες και τας κεμπάπ, ψητή μελιτζάνα, χοιρινό με τουρσί (παραδοσιακό πιάτο από την Ανατολική Ρωμυλία), μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά) και τανοσούρ (από τον Πόντο). Στα ζαχαροπλαστεία θα βρείτε από το υπέροχο σουτζούκ-λουκούμ  και παραδοσιακούς χαλβάδες, την αυθεντική μπουγάτσα,  σαραγλί, χανούμ μπουρέκ (με κρέμα), καταΐφι, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί και τον φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ.
Στη συνέχεια ανακαλύψτε την οδό Μπακάλμπαση με τους καφενέδες, στις πλακοστρωμένες Ηπείρου και Ερμού, βολτάρετε στα τενεκετζίδικα, στα ζαχαροπλαστεία με τα βουτυρένια γλυκίσματα και τα παλαιοπωλεία της παλιάς αγοράς.
 
Στο Σαββατιάτικο παζάρι για το Κοράνι και τα… σέξι εσώρουχα
Το Σάββατο είναι η μέρα του μεγάλου παζαριού που γίνεται στο Κολυμβητήριο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και αποτελεί το εμπορικό γεγονός της εβδομάδας. Προσελκύει χιλιάδες κόσμου που θα πάει να πάρει τα προϊόντα του. Τσίπουρα, κρασιά, χαλιά, ρουχισμό, λαχανικά, τρόφιμα, κοσμήματα, λουλούδια, σπορτέξ, μαγιό, εσώρουχα, ποτήρια, πετσέτες, κουρτίνες και ότι βάζει ο νους σας. Εκεί θα δει κανείς την φημισμένη βουνίσια ρίγανη με ένα σωρό μπαχαρικά, λουλούδια σε τεράστια ποικιλία μαζί με λαχανικά που όταν κοντεύει να διαλυθεί το παζάρι δίνονται όσο όσο προκειμένου να μην τα γυρίζουν πίσω… Δίπλα-δίπλα στους πάγκους θα δεις θρησκευτικά βιβλία, κοράνια και ματόχαντρα, σέξι εσώρουχα και πονηρά παιχνίδια. Η ιδιαιτερότητα αυτού του παζαριού θα σε κάνει να το θυμάσαι για πάντα.