Φρουτάλια

Το γεφύρι της Στοιχειωμένης (φωτο: photoandros.blogspot.gr)

Κόρθι, για τους λάτρεις του surf

Περπατώντας στα μονοπάτια του νησιού

Aνδρος: Το πρώτο νησί στην Ευρώπη με διάκριση για τα μονοπάτια του

7029 Επισκέψεις στο άρθρο

Περπάτησε στα καλύτερα -και με πιστοποίηση- μονοπάτια της Ευρώπης, δοκίμασε την καλύτερη ομελέτα της ζωής σου, μάθε το θρύλο για το γεφύρι της Στοιχειωμένης και κάνε surf στον αγαπημένο τόπο των surfers! Στην Ανδρο τα μπορείς όλα!

Τα καλύτερα μονοπάτια της Ευρώπης
Η Ανδρος, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, είναι ιδανική για πεζοπορία λόγω της ορεινής φύσης της, που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Η ενδοχώρα είναι γεμάτη από ένα δίκτυο μονοπατιών, τις «στένιες». Λιθόστρωτα, σκάλες, πέτρινα γεφύρια συνθέτουν ένα μοναδικό σύστημα διαδρόμων που περνούν από μοναδικής ομορφιάς τοπία. Ευτυχώς η Νομαρχία Κυκλάδων και το Επαρχείο Ανδρου φροντίζουν για τη συντήρηση και σήμανση του δικτύου, προσφέροντας μια ακόμα πρόκληση για επίσκεψη στο πανέμορφο νησί. Τον Οκτώβριο του 2015, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Ramblers Association διέκρινε την Ανδρο με την πιστοποίηση "Leading Quality Trails - Best of Europe", καθιστώντας την το πρώτο νησί στην Ευρώπη που έχει λάβει την εν λόγω πιστοποίηση και, θεσπίζοντάς την ταυτόχρονα ως έναν από τους κορυφαίους ποιοτικούς προορισμούς για πεζοπορία.
 
Δοκίμασε φρουτάλια και σουμάδα…
Τα τοπικά προϊόντα της Ανδρου είναι όνειρο! Τυροκομικά όπως αρμεξιά, χλωρό, μανούσος, βωλάκι και άλλα τυριά θα σε ενθουσιάσουν. Τα φημισμένα λουκάνικα και τα χοιρινά όπως λαρδιά, χοιρομουρίδα, σίσιρα είναι σπεσιαλιτέ. Το πότζι, γλυκόπιοτο ρακί με μέλι. Αμυγδαλωτά με ανθόνερο, καλτσούνια, παστέλια και παστελαριές (σύκα ξερά με κανέλα). Η τοπική Σουμάδα είναι καταπληκτική. Και βέβαια, να δοκιμάσεις Φρουτάλια, τοπική ομελέτα με υλικά το νησιού όπως λουκάνικα, τυριά και μυρωδικά, τηγανισμένα στη γλύνα (λίπος χοιρινού). Προμηθεύσου όσα μπορείς!
 
Το γεφύρι της Στοιχειωμένης και τα Διποτάματα
Μια επίσκεψη στην περιοχή Πιθάρα πραγματικά επιβάλλεται. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αποίκια, όπου τα νερά και το πράσινο δημιουργούν ονειρεμένες εικόνες. Μεταξύ των χωριών Συνετί και Παλαιόκαστρο βρίσκεται το φαράγγι και η κοιλάδα στα Διποτάματα, ένα οικομουσείο (όπως έχει ανακηρυχθεί από την Ε.Ε.)  με ρέματα, μονοπάτια, μύλους και γεφύρια. Δες το γεφύρι της «Στοιχειωμένης», το οποίο σύμφωνα με το θρύλο κατάφερε να στηθεί μόνο όταν θυσιάστηκε η γυναίκα του πρωτομάστορα και το φάντασμά της εξακολουθεί να το στοιχειώνει, αλλά και τα καλντερίμια στα χωριά. Δεν περιγράφονται με λόγια!
 
Στον όρμο Κορθίου για surfing
Ο όρμος του Κορθίου και οι παραλίες της περιοχής –και ιδιαίτερα η παραλία του Μύλου τον παλιό ανεμόμυλο - είναι από τους αγαπημένους τόπους των surfers του Αιγαίου, λόγω των καλών συνθηκών του ανέμου και της θάλασσας. Για σένα που αγαπάς τα θαλάσσια αθλήματα και ειδικά την ιστιοσανίδα, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου! Αλλά και ο οικισμός, οι παραλίες και οι κάτοικοι θα σε εντυπωσιάσουν. Παραλία του Μύλου με, παραλία «της Γριάς το Πήδημα», ο πλακόστρωτος πεζόδρομος με τα καταστήματα, αλλά και τα χωριά Κόρθι, Αηδόνια, Μουσιώνας, Αμονακλιού, Πίσω Μεριά και Καπαριά θα σου προκαλέσουν το ενδιαφέρον.
 

Tags: ΑΝΔΡΟΣ