Φωτογραφία της Λίμνης Αράχθου του Οδυσσέα Γεωργάκη στο Facebook Group: Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα

Αντίκρυ στις -συνήθως χιονισμένες- βουνοκορφές των Αθαμανικών Ορών απλώνουν τις γειτονιές τους τα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων

Το γεφύρι της Πλάκας υπήρξε για πολλά χρόνια το μοναδικό πέρασμα από τα Τζουμέρκα προς τα Γιάννενα

Ένα από τα σημαντικότερα περάσματα του Aραχθου ποταμού είναι το γεφύρι της Πλάκας. Φωτογραφία στο autotriti-touring.gr

Φωτογραφία απο το χωριό Σύρρακο του Νίκου Σκάνια στο Facebook Group: Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα

Φωτογραφία απο το χωριό Σύρρακο του Νίκου Σκάνια στο Facebook Group: Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα

Φωτογραφία απο το χωριό Σύρρακο του Νίκου Σκάνια στο Facebook Group: Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα

Φωτογραφία του Κώστα Παναγιώτόπουλου από τους Καλαρρύτες στο Facebook Group: Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα

Απόκρημνη ομορφιά

8393 Επισκέψεις στο άρθρο

Σκαρφαλωμένα σε απότομα ρέματα, βαθιές χαράδρες, γυμνά βράχια και ψηλές κορυφές τα χωριά εκεί μένουν μακριά από τους κανόνες της τουριστικής ανάπτυξης.

 
Πράμαντα

Κεφαλοχώρι της περιοχής, τα Πράμαντα συνδυάζουν τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού με τους ήσυχους και χαλαρούς ρυθμούς του χωριού. Ο οικισμός απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 850 μέτρων στη σκιά της Στρογκούλας, μια από τις ψηλότερες και πιο επιβλητικές κορυφές της οροσειράς ενω τρυγύρω το πυκνό ελατόδασος μοιάζει να αγκαλιάζει τα τελευταία σπίτια που μρε δύσκολα διακρίνονται. Η καρδιά του χωριού χτυπά στην πλακόστρωτη πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης».
Τι να δείτε:
Δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα βρίσκεται το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες στην Ελλάδα. Το αξιοποιημένο τμήμα του έχει μήκος 250 μέτρα και η διάρκεια της επίσκεψης είναι περίπου 25 λεπτά, αλλά οι εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί του ενδέχεται να σας κρατήσουν καθηλωμένους για αρκετά περισσότερη ώρα.


Συρράκο

Το Συρράκο είναι ένα από τα ωραιότερα ηπειρώτικα χωριά. Πρόκειται για βλαχοχώρι που ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Είναι γραφικότατο και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια, τα οποία όμως βρίσκονται πολύ βορειότερα. Τα σοκάκια είναι στρωμένα με άσπρη πέτρα πελεκητή, δεξιά και αριστερά χαμηλές μάντρες, ξύλινες πόρτες, παλιές, αμπαρωμένες, με μπρούτζινα «χτυπητήρια» και γυφτόκαρφα θα σας καλωσορίσουν πεζούς καθώς στο χωριό απαγορεύονται τ αυτοκινητα. Περιπλανηθείτε στα ανηφορικά δρομάκια του και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.
Τι να δείτε:
Κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού θα βρείτε το σπίτι του Κ. Κρυστάλλη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Στην πλατεία με τα δύο τεράστια πλατάνια βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά στην πλατεία θα βρείτε και τη θαυμάσια σκεπαστή πέτρινη βρύση της «Γκούρας» με τρία στόμια, τα οποία μας προσφέρουν όλο το χρόνο παγωμένο και καθαρό βουνίσιο νερό. Υπάρχει κι ένα χαρακτηριστικό τριώροφο κτήριο, το οποίο χτίστηκε πριν 100 περίπου χρόνια και λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο αλλά τώρα πια που δεν υπάρχουν μαθητές έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει ξενοδοχείο.


H διαδρομή απο Συρράκο μέχρι Καλαρρύτες:
Tα δυο χωριά έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και ενώ η απόσταση τους σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 1.000 με 1.200 μέτρα, παρόλα αυτά για να πας οδικώς από το ένα στο άλλο πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο κύκλο περίπου 18 χλμ. συν άλλα τόσα η επιστροφή, διότι μεταξύ τους παρεμβάλλεται η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Άραχθου. Βέβαια όσοι αγαπούν την πεζοπορία δεν πρέπει με τίποτε να παραλείψουν τη διαδρομή αυτή, δηλαδή τη διάσχιση της χαράδρας. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο, κατηφορίζουμε συνεχώς, περνάμε δίπλα από δύο τρεις μικρούς καταρράκτες μέχρι που συναντούμε το ρέμα, περνάμε πάνω από το γεφυράκι και αμέσως μετά ανηφορίζουμε ξανά. Να υπολογίζετε ότι από το Συρράκο μέχρι τους Καλαρρύτες (ή το αντίστροφο) χρειάζεται περπάτημα το πολύ πολύ 2 ωρών με χαλαρό ρυθμό και αρκετά διαλείμματα. Να πούμε ακόμη ότι το ποταμάκι αυτό, το οποίο οι Συρρακιώτες το λένε Χρούσια, αποτελούσε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία (ή ορθότερα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία) από το 1881 έως το 1913.


Καλαρρύτες

Ο κρυμμένοι από τον κεντρικό δρόμο Καλαρρύτες φωλιάζουν στην καταπράσινη χαράδρα του ποταμού Καλαρρύτικου που τους χάρισε το όνομά και αποτελούν ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας. Στην πολύ γραφική πλατεία του χωριού που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σαν να είναι ανοιχτό υπαίθριο θέατρο θα σας οδηγήσουν τα πέτρινα καλντερίμια και τα μονοπάτια που περνούν πάνω από τα 23 τοξωτά πέτρινα γεφυράκια. Στο διατηρητέο αυτό παραδοσιακό χωριό, πρωταγωνιστούν τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά, τα άφθονα νερά, οι πέτρινες βρύσες, τα παραδοσιακά καλντερίμι αλλά και οι άνθρωποι που διατηρούν με σεβασμό τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του χωριού.
Τι να δείτε:
Bόλτες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια με τις ξύλινες - βαμμένες γαλάζιες πόρτες, λουλουδιασμένες αυλές και θέα σε καταπράσινες πλαγιές που εκτείνονται ως τη γραμμή του ορίζοντα. Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού επίσης φιλοξενεί το πέτρινο κτίριο του παλιού κοινοτικού γραφείου και τη συλλογή λαϊκών αντικειμένων. Πέρα από την ίδια τη συλλογή ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ίδιο το κτίριο: αναστηλωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, απλωμένο σε διαφορετικά επίπεδα και γεμάτο μυστικές καταπακτές και κρυφές διόδους διαφυγής.


Λίμνη Άραχθος

Σχηματίζεται στα υψίπεδα της Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο. Αφού διασχίσει τις δυτικές παρυφές των βουνών Περιστέρι και Τζουμέρκα, εγκλωβίζεται για αρκετά χιλιόμετρα στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και τελικά χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Αρτα, μετά από πορεία 143 χλμ. Ένα από τα σημαντικότερα περάσματα του Αραχθου ποταμού είναι το γεφύρι της Πλάκας που βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Κτίστηκε το 1866 από τον μάστορα Μπέκα και κόστισε πολλά χρήματα. Το 1944 έγινε εδώ η συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ -παρουσία του Αγγλου συνδέσμου- για κοινό κτύπημα κατά των Γερμανών, γνωστή με το όνομα "συμφωνία της Πλάκας". Ο Άραχθος αποδεδειγμένα λοιπόν είναι ένας από τους καλύτερους ποταµούς για καταβάσεις µε βάρκα του ράφτινγκ και αυτή η διαδροµή στο φαράγγι του ίσως είναι ο ωραιότερος υδάτινος δρόµος στην Ελλάδα.