Καστοριά: H «κλέφτρα» της καρδιάς μας

13463 Επισκέψεις στο άρθρο

Πρόκειται για μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και «ταξιδιάρικες» πόλεις της Ελλάδας χωρίς να έχει χάσει κάτι από την αυθεντική προσωπικότητά της.

Η Καστοριά σου κλέβει την καρδιά όποια εποχή κι αν την επισκεφθείς. Γιορτινή ή όχι, χιονισμένη ή ανοιξιάτικη με τη λίμνη στα πόδια της να σου φτιάχνει τη διάθεση, με τις γειτονιές της, τα αρχοντικά της, τη μοναδική θέα από τα γύρω υψώματα, τις βυζαντινές εκκλησιές, την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη της στα γουναρικά, αλλά και τις σύγχρονες διευκολύνσεις για διαμονή, γίνεται ο "απόλυτος" ταξιδιωτικός προορισμός για όλο το χρόνο. Η Καστοριά ωστόσο θεωρείται και το ιδανικό εφαλτήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον ορεινό κόσμο της δυτικής Μακεδονίας, τα βουνά Βίτσι και Γράμμος, αλλά και να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στις Πρέσπες και στα χιονοδρομικά κέντρα. Από την Καστοριά ως τον θαυμαστό κόσμο των λιμνών θα διανύσετε μόλις 50 χιλιόμετρα σε δρόμο ορεινό με άφθονες στροφές, αλλά στο σύνολό του ασφαλτοστρωμένο. Στη διαδρομή θα ανακαλύψετε τα σιωπηλά Κορέστεια, κι ένα τσούρμο χωριά που κρύβονται μέσα σε δάση και στις πτυχώσεις των βουνών, έναν τόπο που αξίζει να εξερευνήσετε.
Αν θέλετε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες τα βουνά που περιτριγυρίζουν την Καστοριά αλλά και ο Αλιάκμονας ποταμός προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον που θα κάνουν τη διαμονή σας εκεί να περάσει ευχάριστα και διαφορετικά από όσα έχετε συνηθίσει! Από το rafting και την κωπηλασία μέχρι το trekking, το ψάρεμα και το ποδήλατο, η περιοχή πλημμυρίζει από δραστηριότητες για κάθε γούστο.
 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας

Το καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την σύζυγό του κ. Φανή, κοσμεί το χωριό και γενικότερα το Νομό Καστοριάς, αποτελώντας μια γνήσια πρόταση ιδιαίτερης επίσκεψης που σμίγει τον πολιτισμό με την ιστορία του τόπου. Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να πάτε ξανά στην Καστοριά. Σας δίνουμε τους βασικούς παρακάτω.

Το Μουσείο βρίσκεται πλησίον της πλατείας του Μαυροχωρίου, επί της κεντρικής του οδού. Συγκροτείται από δύο μεγάλα και νεόδμητα κτίρια, τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το καθένα αποτελείται από τρεις ορόφους με πάμπολλα, ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα. Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, της μουσικής κομπανίας και του φωτογράφου. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Ανάμεσα στα δύο κτίρια, υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή, που έχει ολόγυρά της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής με κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσαν. Βλέπουμε, λόγου χάρη, το κουρείο με τον κουρέα του, το τσαγκαράδικο με τον τσαγκάρη, το καροποιείο με τον καροποιό καθώς και τον ψαρά με τα δίχτυα του (Τηλέφωνα: 24670 74870, κιν. 6970 39 21 96). Πώς μετά να μην αγαπήσουν τα παιδιά σας την ιστορία μέσα από αυτήν την βιωματική επίσκεψη;


Διαδρομή Καστοριά - Φλώρινα μέσω Βιτσίου
Μια φανταστική διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας είναι αυτή που συνδέει την Καστοριά με τη Φλώρινα μέσω Βιτσίου (55 χλμ). Ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, μπορείτε να προσεγγίσετε το μικρό χιονοδρομικό κέντρου που βρίσκεται σε ύψος 1700 μέτρων (22 χλμ. από Καστοριά). Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή με μεγάλες ανηφόρες, αλλά και κατηφόρες, που διασχίζει δάση οξιάς και προσφέρει μοναδική θέα στις κορφές του βουνού. Πηγαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο θα δείτε τα χωριά Οξιά και Βυσσινιά, ενώ αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την πορεία σας για να πάτε ως το παραδοσιακό χωριό Πολυκέρασο. Συνιστούμε ωστόσο προσοχή στο καιρό αφού ανεβαίνετε έως τα 1750μ., ικανά να δημιουργήσουν οδικά προβλήματα.