Ηλιοβασίλεμα after gallery

6224 Επισκέψεις στο άρθρο

Για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα της πόλης, σας προτείνουμε μια κοντινή απόδραση ημερήσιου πλάνου στο Ναύπλιο, η οποία σίγουρα θα παραταθεί προκειμένου να δείτε όλα τα ενδιαφέροντα –και αρκετά άγνωστα- μυστικά που κρύβουν η πόλη και τα περίχωρά της.

 

Είναι δύο ώρες με αυτοκίνητο από Αθήνα. Το Ναύπλιο για ένα ηλιοβασίλεμα και μια γεύση γκαλερί είναι το πιο «ιν» στέκι των αυθόρμητων, ενώ διαθέτει και το πιο παγωμένο spot της ελληνικής φύσης, δύο δολίνες στα Δίδυμα Αργολίδας που ιντριγκάρουν.

Περάστε καλά εκεί που έπεσε το ένα γρόσι και το ασημένιο δαχτυλίδι της… Ψωροκώσταινας σε μια εκδρομή! Φεύγετε πρωί από την Αθήνα και νωρίτερα από το μεσημέρι είστε εκεί. Παρκάρετε στην παραλία, στο σχολείο και στη ΔΕΗ δίπλα. Αν είστε φαν της τέχνης, παίρνετε έναν γρήγορο καφέ και για να προλάβετε ανοικτή την Εθνική Πινακοθήκη-Σιδηράς Μεραρχίας 23-, επειδή τα Σάββατα κλείνει στις 15.00μ.μ., αρχίζετε με την κατάδυση στην τέχνη του Ρομαντισμού. Έργα του Βρυζάκη, του Γύζη και του Λύτρα, σας ταξιδεύουν στο χώρο του ιδανικού. Αυτό εξάλλου δεν είναι και το νόημα της τέχνης: Ακόμα και αν δεν γίνεται κατανοητή, να την νιώθεις.

Στην ιστορική πλατεία για φαγητό

Τελειώνετε με την Πινακοθήκη και πάτε προς την Παλιά Πόλη, ενώ μετά κατηφορίζετε προς την πλατεία Συντάγματος, την πιο ιστορική του Ναυπλίου. Θα τη βρείτε απλά ακολουθώντας τη ροή του κόσμου. Θυμηθείτε ότι, κάποτε, στο σημείο που είστε, οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν επαναστατικά σχέδια. Ήταν το 1826, όταν ο δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, ζήτησε από τους κατοίκους του Ναυπλίου να συνεισφέρουν σε έρανο για το έθνος. Ο λόγος του άγγιξε τόσο πολύ τους Ναυπλιείς που ακόμα και η φτωχότερη γυναίκα της πόλης, η Ψωροκώσταινα, έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε, ένα γρόσι δηλαδή και ένα ασημένιο δακτυλίδι!

Αυτή η μικρογραφία της πόλης, απαθανατίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα και την ιστορία της. Η πλατεία το 1843 από Πλατάνου μετονομάστηκε σε Λουδοβίκου, προς τιμήν του πατέρα του Όθωνα. Την ίδια χρονιά, μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες στην Αθήνα ζήτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα, πήρε και αυτή η πλατεία (όπως και της Αθήνας) το όνομα πλατεία Συντάγματος.

Τη μορφή, που βλέπετε σήμερα, τη διατηρεί από το 1980 όταν επί δημαρχίας Νίκου Καράπαυλου, ανακατασκευάστηκε. Εδώ, όπου τώρα στεγάζεται το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, βρισκόταν και το σπίτι της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου. Από το μπαλκόνι της, η σύζυγος δημάρχου έβγαλε έναν πύρινο λόγο εμψυχώνοντας τους Ναυπλιείς να επαναστατήσουν. Θα βρείτε στην πλατεία και το γλυπτό προς τιμήν της, ενώ τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ τη μετατρέπουν  και σε μοντέρνα πλατεία του παρόντος με το Τριανόν και άλλα κτίρια να μαρτυρούν το χτες.

Μετά τον καφέ, συνεχίστε με τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Επιλέξτε τη μπογάνα-καμουφλαρισμένο αρνάκι γάλακτος στη γάστρα με ολόκληρες πατάτες-, και τις γκόγκες-το παραδοσιακό ναυπλιώτικο ζυμαρικό από αλεύρι, νερό και αλάτι που μοιάζει με κοχύλι. Φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και γουρνοπούλα.

Ηλιοβασίλεμα στο Παλαμήδι!

Τα 999 σκαλιά και η Φυλακή του Κολοκοτρώνη αξιώνουν την προσοχή σας. Θα πρέπει να ανεβείτε τα οκτακόσια πενήντα επτά σκαλοπάτια μέχρι την Πύλη του Αγίου Μάρκου με τον χαρακτηριστικό λιθανάγλυφο λέοντα, σύμβολο της Ενετοκρατίας. Διαφορετικά υπάρχει και ο ασφάλτινος δρόμος που τρέχει από την πίσω πλευρά του γρανιτένιου λόφου και ξεκούραστα θα σας φέρει στην είσοδο του κάστρου. Εδώ βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγ. Ανδρέα και η υγρή φυλακή του Κολοκοτρώνη. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα και πάρτε δυνάμεις για την επιστροφή σας στην Αθήνα!

Συνεχίζοντας με σύγχρονη τέχνη και ιστορία

Αν θέλετε να συνεχίσετε με το αυτοκίνητο, σε απόσταση ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του Ναυπλίου -με κατεύθυνση προς Τολό- βρίσκεται το Φουγάρο, στην Ασκληπιού. Εκεί, μάλιστα, μέχρι τις 29/1 θα διαρκέσει η έκθεση της Βάλης Κολοτούρου. Οι μικρών διαστάσεων ακουαρέλες της, με παραστατικά ή πιο αφαιρετικά θέματα, αναφέρονται στον άνθρωπο και τα καθημερινά του που αποτυπώνονται μέσα από ανθρώπινες μορφές, νεκρές φύσεις και τοπία. Πάρτε μια γεύση από σύγχρονη τέχνη με έναν απολαυστικό καφέ ή σνακ/φαγητό.

Συνεχίζετε για Τολό, εφόσον το επιθυμείτε, καθώς το χωριό, από το Ναύπλιο, απέχει μόλις 17 λεπτά, 11 χιλιόμετρα. Εκεί, λίγο πιο έξω, μπορείτε να θαυμάσετε το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού που είναι τα ερείπια της αρχαίας Ασίνης, επάνω σε ένα λόφο-ακρωτήρι και μαρτυρούν την αίγλη και τη δύναμη του βασιλείου της την εποχή του Τρωικού πολέμου. Μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια προϊστορικών οικισμών και τμήματα των αρχαίων τειχών, ενώ έχουν ανασκαφεί και μυκηναϊκοί τάφοι. Η κατασκευή των σωζόμενων έως και σήμερα τειχών της Ακρόπολης πιθανολογείται ότι έγινε το 300 π.Χ από τον Βασιλιά της Μακεδονίας, Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Για αυτούς που μια μέρα δεν τους είναι αρκετή

Μπορεί να πρόκειται για ιδανικό προορισμό ημερήσιας εκδρομής, το Ναύπλιο όμως ποτέ δεν είναι αρκετό. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως όσες φορές κι αν πας, κάτι καινούργιο θα έχεις να ανακαλύψεις. Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να μείνετε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να πεταχτείτε, σε μία ώρα από το Ναύπλιο, στο όμορφο χωριό Δίδυμα με τα πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας. Εκεί  βρίσκονται δύο παράξενοι κι επιβλητικοί κρατήρες, οι περίφημες «Δολίνες» που επιβάλλονται με το μέγεθος και το κυκλικό τους σχήμα. Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο εκτιμάται ότι οφείλεται σε πτώση μετεωριτών ή ακόμη και σε ομοιόμορφη καθίζηση του εδάφους. Το βρόχινο νερό περνάει στο υπέδαφος και διασπά βαθμιαία το ασβεστολιθικό πέτρωμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπόγειες κοιλότητες και σπηλιές. Τέτοιου είδους τοπία ονομάζονται καρστικά, από την περιοχή Καρστ στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας.

Κοντά στα Δίδυμα Αργολίδας, η μία Δολίνη, η μεγάλη, βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου απευθύνοντας από μακριά ανοιχτό κάλεσμα εξερεύνησης. Στη ΒΔ πλευρά της σπηλιάς το δάπεδο σχηματίζει αμφιθέατρο. Εδώ βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής που δείχνουν ότι η σπηλιά έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Λίγο πιο κάτω βλέπετε τη δεύτερη και πιο μικρή Δολίνη. Εδώ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πολλαπλές διαβρώσεις. Μια στοά σκαμμένη στο έδαφος και μια σκάλα λαξευμένη στο βράχο σας οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς. Εκεί, μέσα στην οργιώδη βλάστηση προΐστανται δύο υπέροχα βυζαντινά ξωκλήσια λαξευμένα στο βράχο: Του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αι. και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντικριστά το ένα από το άλλο για να σας διηγηθούν την αντικριστή ιστορία τους.

Αυτή η εκδρομή θα σας απογειώσει για να την επαναλάβετε άμεσα ή να την προτείνετε σε φίλους σας.