Οι κολυμβητές της Μαρίας Φιλοπούλου θα σμίξουν στη Σύρο με τα γυμνά πορτρέτα των μορφών που ζωγράφισαν ο Αλέξης Βερούκας και ο Γιώργος Ρόρρης.

Καλοκαίρι με Εγγονόπουλο, Λάππα και γυμνό σώμα

2787 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πιο σημαντική έκθεση του καλοκαιριού διοργανώνεται συνήθως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο. Την ώρα που τελειώνουν οι εργασίες στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, το κυκλαδονήσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα χορταστικό αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο.

 

Πρόκειται να δούμε 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα, τα οποία θα αναδείξουν την ευαισθησία της γραφής του και την έμφυτη εικαστική οπτική του. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων», έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου. Ζωγράφος, σκηνογράφος, ποιητής, καθηγητής στο Πολυτεχνείο, ο Εγγονόπουλος, από τους κύριους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες εκείνης της χαρισματικής φουρνιάς καλλιτεχνών.

Στο ίδιο νησί, έναν μήνα αργότερα όπως αναφέρει η Καθημερινή, στα τέλη Ιουλίου, ανοίγουν οι φετινοί «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως στη Χώρα. Ο γνωστός εικαστικός θεσμός θα τιμήσει τον Γιώργη Λάππα με δικά του έργα, αλλά και δημιουργίες που έχουν εμπνευστεί άλλοι καλλιτέχνες από τον χαρισματικό γλύπτη. Ομως και ο Πόρος συμμετέχει στον φόρο τιμής προς τον εικαστικό: έργα, σχέδια και μελέτες του, που καλύπτουν την περίοδο 1970-2015 και στα οποία πρωταγωνιστούν σαμάνοι, ισορροπιστές και ταχυδακτυλουργοί που «κινούνται» και ισορροπούν στο άκρο της πραγματικότητας, παρουσιάζονται στην γκαλερί Citronne από τα τέλη Μαΐου. Το συγκινητικό στοιχείο εδώ είναι ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου την ίδια ακριβώς περίοδο θα εκθέσει η αγαπημένη σύζυγος του Λάππα, Αφροδίτη Λίτη. Οι γνωστές γλαύκες της συνομιλούν με τις ανθρώπινες μορφές και τα σπαράγματα. Τη σκυτάλη από τους δύο καλλιτέχνες παίρνει από τις αρχές Ιουλίου στη Citronne ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος. Τις εκθέσεις επιμελείται η δρ Ιστορίας της Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολάλη.

Επιστροφή στις Κυκλάδες, με επίκεντρο την Ερμούπολη. Η πρωτεύουσα της Σύρου έχει την τιμητική της με δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις φέτος. Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στις αρχές Ιουνίου θα παρουσιάσει έργα του ο γνωστός γλύπτης Κώστας Βαρώτσος. Ο δημιουργός του περίφημου «Δρομέα» θα δείξει τη δουλειά του που έχει ως κύριο υλικό το γυαλί και το μέταλλο. Στον ίδιο χώρο, από τις αρχές Αυγούστου, θα διοργανωθεί μια έκθεση για το γυμνό σώμα με τρεις εξαιρετικούς Ελληνες ζωγράφους. Ο Αλέξης Βερούκας, η Μαρία Φιλοπούλου και ο Γιώργος Ρόρρης, που έχουν αφιερώσει ολόκληρες ενότητες της δουλειάς τους στο ίδιο θέμα, μας ξαναθυμίζουν τη δύναμη της παραστατικής ζωγραφικής. Tίτλος της ομαδικής: «Του σώματος η μνήμη». Τα τελευταία χρόνια, η Σάμος και το Pythagorion Art Space έχουν γίνει ο προορισμός Ελλήνων και ξένων που αγαπούν το contemporary. Η καταξιωμένη στο εξωτερικό Ελληνίδα επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου μάς παρουσιάζει φέτος το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με τίτλο «The Summer of Love», με εγκαίνια στις 3 Αυγούστου.

 

Tags: ΑΝΔΡΟΣ