Με Λαογραφία και Ιστορία ζεις το Ζαγόρι

2769 Επισκέψεις στο άρθρο

Πας στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου του Δήμου Ζαγορίου και βλέπεις από κοντά χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων μαζί με άλλα σπουδαία εκθέματα.

 
Από την αρχή της χρονιάς, εκτός των άλλων επισκεπτών, περισσότεροι από 200 μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας έχουν επισκεφτεί το μουσείο, (το 2016 ήταν αρκετές εκατοντάδες) ενώ και για τη συνέχεια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να δουν και να ακούσουν τα παιδιά το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα.
 
Αλλωστε, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι και παροχή Παιδείας, Εκπαίδευσης και Αγωγής στους νέους και γενικότερα στους πολίτες που αγνοούν τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα και εργαλεία, τη χρηστική αξία, την πολύμορφη σπουδαιότητα των χεριών, την καθαριότητα, στερεότητα, λειτουργικότητα και ομορφιά των παραγόμενων έργων-προϊόντων, αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον.
 
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου λειτουργεί από το 1993 στο παλιό σχολείο του χωριού με πολλά εκθέματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
 
Μεταξύ των άλλων στις αίθουσες του κτιρίου που φιλοξενεί τις συλλογές, εκτίθενται, με τη μορφή οργανωμένων εργαστηρίων, εργαλεία του σιδηρουργού-σιδερά, του χαλκουργού, του κουδουνά, του ξυλοκόπου, του βαρελά, γανωτή-καλαντζή, του σοβατζή, κτίστη-μάστορα, πεταλωτή-καλιγωτή, σαμαρά, αρτοποιού –φούρναρη, γεωργού, καντηλανάφτη,  οργανοπαίχτη, αμπελουργού,  καθώς και του ξυλογλύπτη,  ράφτη,  κουρέα, τενεχτσή,  τσαγκάρη, μελισσοκόμου,  μαραγκού, φωτογράφου, γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου και φωτογράφου. Ενότητες όπως είναι ο αθλητισμός, ο πόλεμος, το θέατρο σκιών, το θέατρο, βρίσκουν απήχηση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του μουσείου.