Νέο Λαογραφικό Μουσείο στο Βόλο

2005 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Λαογραφικό Μουσείο του 13ου Νηπιαγωγείου Βόλου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, αποτυπώνοντας το μεράκι των εκπαιδευτικών του νηπιαγωγείου για το λαϊκό πολιτισμό μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση.

 
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου το Λαογραφικό Μουσείο του 13ου Νηπιαγωγείου Βόλου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Η ιδέα της δημιουργίας του προέκυψε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της διαθεματικής προσέγγισης «Λαϊκός Πολιτισμός».

Πρόκειται για μια ιδέα των εκπαιδευτικών του νηπιαγωγείου Σδρούλια Ευαγγελία, Αγερώτη Αρίστη και Μαστέλλου Αθηνά, η οποία ωστόσο έγινε πραγματικότητα χάρη στην συμβολή των γονέων των νηπίων, οι οποίοι με πολύ μεγάλη χαρά δέχτηκαν να φέρουν αντικείμενα του λαϊκού μας πολιτισμού στο νηπιαγωγείο.

Υφαντά, μαγειρικά σκεύη, παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, εξαρτήματα υφαντικής και γνεσίματος βρήκαν τη θέση τους στο μουσείο και πλαισιώθηκαν από έργα των παιδιών εμπνευσμένα από τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Το Λαογραφικό Μουσείο επισκέφτηκαν και οι γονείς των νηπίων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία και την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς και για την παιδαγωγική αξία και τις μαθησιακές εμπειρίες που απέκτησαν τα παιδιά κατά τη δημιουργία των πρωτότυπων έργων τους, τα οποία αποτέλεσαν  όχι μόνο εκθέματα του μουσείου , αλλά και μέρος της έκθεσης «Μια φορά κι έναν καιρό αλλά… και τώρα στο Νηπιαγωγείο. Λαϊκός πολιτισμός στην Προσχολική Εκπαίδευση».

13ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βόλου Ανθίμου Γαζή 25
τηλ. 24210 39552