Οι κόκκινες βουνοκορφές της Ελλάδας

Οι κόκκινες βουνοκορφές της Ελλάδας

38744 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε ένα σημείο της Ελλάδας οι βουνοκορφές είναι κατακόκκινες και προσφέρουν ανεπανάληπτη θέα. Απολαύστε την θέα της Τσούκα Ρόσσα !

Απίστευτη θέα στην Τσούκα Ρόσσα

Κοινοποίησέ το »

H Κόκκινη Κορφή της Τύμφης είναι πασίγνωστη ως Τσούκα Ρόσσα και προσφέρει πραγματικά απίστευτη θέα. Από το Τσεπέλοβο ο δρόμος συνεχίζει για ακόμα 4 χλμ. ως το καταπράσινο Σκαμνέλι που συναντάμε σε ύψος 1200 μέτρων. Μετά το Σκαμνέλι αρχίζει να "δείχνει τα δόντια του", καθώς το υψόμετρο γίνεται μεγαλύτερο και κάνει τη διαδρομή από τον Γυφτόκαμπο μέχρι το Βρυσοχώρι να μένει αξέχαστη.

Γυφτόκαμπος – Βοβούσα, best 4x4 διάσχιση και θέα «σαν από αεροπλάνο»
Από το κατάφυτο οροπέδιο του Γυφτόκαμπου ξεκινά μια από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές -αυστηρά μόνο για οχήματα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς- που θα σας βγάλει στη Βοβούσα του Αν. Ζαγοριού όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο μετά από 27 χιλιόμετρα. Φτάνοντας στο Γυφτόκαμπο –πριν το Σαρακατσάνικο χωριό- θα δείτε δεξιά σας (ερχόμενοι από Τσεπέλοβο) ένα λασπωμένο ανηφορικό δρόμο (συνήθως υπάρχει ταμπέλα) αν τον ακολουθήσετε θα βρεθείτε μετά από 8 χιλιόμετρα γερής ανάβασης στη θέση «Βρύση Τσούκα» (υψ. 1350) από όπου θα έχετε την καλύτερη θεα στην οροσειρά της Τύμφης, το Γυφτόκαμπο, τον Σμόλικα και το Μιτσικέλι. Από εδώ με τη βοήθεια ενός καλού χάρτη σε συνδυασμό με τη χρήση GPS θα συνεχίσετε πορεία ανατολική και θα κατηφορίσετε προς Βοβούσα αφού απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θεα στην κοιλάδα του Αώου. Η προτεινόμενη διαδρομή είναι βατή μόνο λίγους μήνες το χρόνο ενώ χρειάζεται προσοχή να μην μπερδευτείτε και πάρετε το δρόμο για Λαίστα η κάποιον από τους τυφλούς παράδρομους.

Ανακαλύψτε τη Βοβούσα και τον Αώο
Από την Εγνατία Οδό, στο ύψος της γέφυρας Μπαλτούμας στρίψτε προς Μηλιωτάδες – Τρίστενο – Γρεβενίτι - Φλαμπουράρι και καταλήξτε στη Βοβούσα (50 χλμ.). Έξω από τους Μηλιωτάδες θα δείτε το εντυπωσιακό γεφύρι του Καμπέρ-Αγά του 18ου αιώνα και θα περάσετε τα χωριά Τρίστενο και Γρεβενίτι (παλιό κεφαλοχώρι του Αν. Ζαγοριού, στις αρχές του 19ου αιώνα είχε πάνω από χίλιους κατοίκους). Λίγο πιο έξω, ο ασφάλτινος δρόμος οδηγεί στη μονή Βουτσάς, ένα παμπάλαιο θρησκευτικό μνημείο του 7ου αιώνα. Θα διασχίσετε το χωριό Φλαμπουράρι, θα ανεβείτε στον δασωμένο αυχένα της Ζήνας (υψόμ. 1550μ.) και θα κατηφορίσετε προς την Κοιλάδα του Αώου και το χωριό Βοβούσα, όπου το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο μονότοξο γεφύρι που συνδέει τις αντικρινές γειτονιές και στέκει όρθιο από το 1748.




Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου.
Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου.