Ορεινή Κορινθία vs Ορεινή Ναυπακτία

16081 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι ορεινές περιοχές της χώρας «δείχνουν ήδη τα δόντια τους» ! Τα χωριά βάζουν τα καλά τους, οι άνθρωποι ντύνονται με το πιο ζεστό τους χαμόγελο και περιμένουν να καλωσορίσουν τους επισκέπτες που θα προτιμήσουν τον τόπο τους για την επόμενη τους απόδραση. Εσείς, λοιπόν, πού θα πάτε; Ορεινή Κορινθία ή Ορεινή Ναυπακτία;

Ορεινή Κορινθία

Από τις  γειτονιές των Τρικάλων στην τεχνητή λίμνη Δόξα και από το αθλητικό κέντρο της Ζήρειας μέχρι τη μυθική Στυμφαλία λίμνη, οι δραστηριότητες και τα αξιοθέατα στην Ορεινή Κορινθία δεν τελειώνουν ποτέ. Σε συνδυασμό με το φαγητό σε κάποια από τις δεκάδες ταβέρνες της περιοχής με καλό κρέας και την ξεκούραση σε ένα από τα ξενοδοχεία, είναι αρκετά για μοναδικές και αλησμόνητες εκδρομές.

Αθήνα – Ορεινή Κορινθία: 143 χλμ. – Χρόνος: 2 ώρες – Διόδια: 6,30¤ - Βενζίνη: 22¤ (με κατανάλωση καυσίμου 10,7lt και τιμή καυσίμου 1,47¤/lt) μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου

 

Αξιοθέατα:

Δραστηριότητες:

Κοντινές εκδρομές:

  • Οι συνοικίες Ανω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα
  • Η διαδρομή από το χωριό Καρτέρι στη διάσημη Καστανιά
  • Η κοιλάδα της Στύγας και το «Διάσελο του Κυνηγού»

 

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα για την Ορεινή Κορινθία.

 

Ορεινή Ναυπακτία

Στην περιοχή της Ναυπάκτου, αυτό που ξεχωρίζει κανείς πρώτο από όλα είναι το εντυπωσιακό ενετικό λιμάνι της. Τα αξιοθέατα, όμως, στη μία από τις ομορφότερες μικρές πολιτείες της Ελλάδας δεν τελειώνουν σε αυτό, ειδικά αν ανηφορίσουμε προς τις κορφές των εντυπωσιακών βουνών που την περιβάλλουν και βρούμε τα υπέροχα κοντινά χωριά που συγκροτούν την Ορεινή Ναυπακτία. Αναρίθμητες δραστηριότητες στη φύση, εκδρομές σε υπέροχα ορεινά τοπία, φαγητό που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ποιότητά του και, φυσικά, πολλά ξενοδοχεία για κάθε γούστο, είναι μερικά από τα ατού αυτής της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.

Αθήνα – Ορεινή Ναυπακτία: 250 χλμ. - Χρόνος: 3,5 ώρες – Διόδια: 19,5¤ - Βενζίνη: 47¤ (με κατανάλωση καυσίμου 31,5lt και τιμή καυσίμου 1,42¤/lt) μέσω Ρίου - Αντιρρίου

Αξιοθέατα:

  • Η ελατοσκέπαστη Ελατού
  • Το χωριό Κρυονέρια με την υπέροχη θέα
  • Ο καταρράκτης του Κάκαβου στις όχθες της Ευηνόλιμνης
  • Το τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στην Ανω Χώρα

Δραστηριότητες:

  • Οff-road διαδρομή από το χωριό Δάφνος στο χωριό Αρτοτίνα
  • Rafting στον Εύηνο
  • Πεζοπορικές εξορμήσεις στο φαράγγι του Κάκαβου
  • Με 4x4 στο ύψωμα «Χαρατσί» για τη θέα αεροπλανικών διαστάσεων

Κοντινές εκδρομές:

  • Στην μοναδική καστροπολιτεία της Ναυπάκτου
  • Στα κατάφυτα γαλήνια τοπία της Λίμνης Τριχωνίδας
  • Στην ιδιαίτερη Τερψιθέα

 

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα για την Ορεινή Ναυπακτία.

 

Ορ. Κορινθία VS Ορ. Ναυπακτία

 

 

Ορεινή Κορινθία

Ορεινή Ναυπακτία

 Διαμονή

Οι επιλογές των επισκεπτών της Ορεινής Κορινθίας όσον αφορά στη διαμονή είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές, με πολλούς γραφικούς ξενώνες, αλλά και πολυτελή και ξενοδοχεία να καλύπτουν τα όλων. Πάντως, οι τιμές που ξεκινούν από 70¤/άτομο με πρωινό για ένα Π-Σ-Κ, περιορίζουν αρκετά το εύρος των εκδρομέων με αυτή την οικονομική δυνατότητα. Στην Ορεινή Ναυπακτία, από την άλλη, η ποικιλία επιλογών διαμονής δεν είναι τόσο μεγάλη, το κόστος διαμονής, όμως, μπορεί να ξεκινήσει από τα 55¤ κατά μέσο όρο για διανυκτέρευση και πρωινό σε κάποιο κατάλυμα.

9

9

 Φαγητό

Το φαγητό στην Ορεινή Κορινθία μπορεί να είναι πολύ καλό και με μεγάλο εύρος επιλογών σε εστιατόρια και ταβέρνες, με τα ντόπια κρέατα και τα παραδοσιακά γλύκα στα μικρά και όμορφα μαγαζιά να κερδίζουν τις προτιμήσεις, δεν είναι όμως αυτό που θα σε τραβήξει στην περιοχή. Αντίθετα, στην Ορεινή Ναυπακτία θα πας για να ζήσεις την εμπειρία του καστανομαζέματος το φθινόπωρο, να δοκιμάσεις χειροποίητο τραχανά και ζυμαρικά και παραδοσιακές πίττες, στα λίγα μεν, αλλά συμπαθέστατα ταβερνάκια των ορεινών χωριών.

8

9

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα των χωριών της Ορεινής Κορινθίας βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκτός των οικισμών (Τρίκαλα, Κεφαλάρι, Ζαρούχλα, κτλ), αλλά κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Οι υπέροχες λίμνες Δόξα και Τσιβλού, ο καταρράκτης της Στύγας αλλά και η μυθική Στυμφαλία σε προ(σ)καλούν να τις εξερευνήσεις. Στην αντίπερα όχθη, η Ορεινή Ναυπακτία έχει να επιδείξει αντίστοιχα γραφικά χωριά με ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον όπως η Ελατού, τα Κρυονέρια και η Ανω Χώρα, αλλά και τον καταρράκτη του Κάκαβου στις όχθες της Ευηνόλιμνης.

9

8

Κοντινές Εκδρομές

Μπορεί οι συνοικίες των Τρικάλων, το πανέμορφο χωριό της Καστανιάς και η κοιλάδα της Σύγας με το «Διάσελο του Κυνηγού» να συνιστούν συναρπαστικές εικόνες της Ορεινής Κορινθίας που, αν μη τι άλλο, αξίζει να δεις έστω μια φορά στη ζωή σου, όμως η υπέροχη καστροπολιτεία της Ναυπάκτου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στη… μάχη των βουνών!

8

9

Δραστηριότητες

Διαδρομές με τα πόδια ή με αυτοκίνητο εντός και εκτός δρόμου θα βρείτε εξίσου ωραίες και στις δύο περιοχές, στην προκειμένη κατηγορία όμως η Ορεινή Ναυπακτία «κερδίζει στα σημεία» λόγω του Εύηνου και της δυνατότητας για μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες rafting στην Ελλάδα, που προσφέρει. Δεν πρέπει, ωστόσο, από τη ζυγαριά να βγάλουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας, που αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για την περιοχή της Ορεινής Κορινθίας.

9

9

Διασκέδαση

Η νυχτερινή κίνηση των δύο περιοχών περιορίζεται στα ταβερνάκια και τα καφενεδάκια που το βράδυ μεταμορφώνονται σε μεζεδοπωλεία για κρασί ή τσίπουρο με μουσική. Οι επιλογές είναι λίγες, αν, όμως, αποφασίσετε μια βραδινή εξόρμηση, είναι σίγουρο πως δε θα απογοητευτείτε.

8

8

 Σύνολο μ.ο.

 

8,5

8,7

 

Λοιπόν, ποιος θα κερδίσει; Σχολιάστε και πείτε μας τη γνώμη σας!