Μικρό και Μεγάλο Χωριό Καρπενησίου: Ορεινό όνειρο!

Ορεινό όνειρο!

9977 Επισκέψεις στο άρθρο

Η κρυφή γοητεία του άγνωστου! Όχι μακριά από τα γνωστά ορεινά θέρετρα, κρύβεται η αθέατη και τραχιά όψη της ευρυτανικής γης. Η περιπλάνηση εδώ, μοιάζει να μην τελειώνει πουθενά.

 

Με το μέσο υψόμετρο να ξεπερνά τα 700 μέτρα, άφθονα ελατοδάση, καταπληκτικά φαράγγια και γενικά μια βουνίσια φύση που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα, ο νομός Ευρυτανίας έχει καταξιωθεί σαν ο ιδανικός προορισμός για ορεινές αποδράσεις. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές κινήσεις στην παρουσίαση ξενοδοχείων και ξενώνων, που προσφέρουν τη σπιτική φιλοξενία του αρχοντικού σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Επιπλέον, τα χωριά αν και έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, διατηρούν στο ακέραιο την ατμόσφαιρα και την αυθεντικότητα των παλιών καιρών. Το οδικό δίκτυο του νομού μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί καλό –τηρουμένων των αναλογιών βέβαια- και δεδομένου του ορεινού δυσπρόσιτου γεωμορφολογικού του χαρακτήρα. Έτσι, οι ευκαιρίες για περιπλανήσεις ακόμη και για μοτοσικλέτες δρόμου, μοιάζουν πραγματικά ανεξάντλητες.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδρομές στο νομό ξεδιπλώνεται ανάμεσα στους λευκούς ορεινούς όγκους της Χελιδόνας και της Καλιακούδας, πλάι στην κοίτη του κρυστάλλινου ποταμού Καρπενησιώτη. Οι αλλεπάλληλες στροφές, χωρίς κίνηση, είναι σκέτη πρόκληση για κάθε είδους μοτοσικλέτα, τις Κυριακές όμως στη διαδρομή αυτή κινούνται πολλά πούλμαν και χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο, δεν πρέπει να σας πτοήσει τίποτα, γιατί στο μοναστήρι του Προυσού σίγουρα θα πρέπει να πάτε. Συνολικά, από το Καρπενήσι μέχρι Προυσό να υπολογίζετε 45 χιλιόμετρα σε ασφάλτινο, αλλά όπως είπαμε δύσκολο λόγω στροφών και κατολισθήσεων, δρόμο.

Με μικρή παράκαμψη από την αρχική σας πορεία, θα επισκεφθείτε το χωριό Κορυσχάδες. Ο οικισμός είναι παραδοσιακός, με πέτρινα ανακαινισμένα σπίτια που λειτουργούν σαν ξενώνες. Κοντά στη μεγάλη λιθόστρωτη πλατεία βρίσκεται το παλιό σχολείο. Σε αυτό το κτίριο, το Μάη του 1944, έγινε το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Το χωριό απέχει 5 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στην πορεία σας για Προυσό θα βρεθούν και δύο από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, αλλά και το Παλαιό Μικρό Χωριό, που διαθέτει μάλιστα την καλύτερη ίσως θέα από όλα τα κοντινά στο Καρπενήσι χωριά. Ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε μετά τις μεγάλες κατολοσθήσεις που έγιναν στην περιοχή το 1962 και καταπλάκωσαν τα περισσότερα σπίτια. Σήμερα, φαίνεται να έχει ανακάμψει από αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

Για τους κατέχοντες την κατάλληλη μοτοσικλέτα, θα προτείνουμε δύο καταπληκτικές χωμάτινες διαδρομές.

Η πρώτη σύντομη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θα σας φέρει από την πλατεία του Παλαιού Μικρού Χωριού στο ξωκλήσι του Αϊ Σώστη, από όπου θα έχετε την καλύτερη θέα στη χαράδρα του Καρπενησιώτη. Ξεκινώντας από το Μεγάλο Χωριό, αυτή τη φορά θα ανηφορίσετε στην ελατοσκέπαστη πλαγιά του βουνού Καλιακούδα και θα συνεχίσετε την ανάβαση ως την τοποθεσία Λακκώματα, που απέχει 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μεγάλου Χωριού και βρίσκεται σε ύψος 1.500 μέτρων.

Μετά τη διασταύρωση για Μικρό, Μεγάλο Χωριό, ο δρόμος εγκλωβίζεται στη χαράδρα του Καρπενησιώτη. Το τοπίο αγριεύει. Βράχια, γρήγορα νερά, χιονισμένα κορφοβούνια, συντροφεύουν το ταξίδι. Το τοπίο κυριολεκτικά απογειώνεται στη θέση Κλειδί. Λίγο πιο κάτω, τα νερά του Καρπενησιώτη σμίγουν με τον πολύβουο Κρικελοπόταμο και μαζί πια φεύγουν δεξιά για τη λίμνη των Κρεμαστών. Αμέσως μετά από λίγες ακόμη στροφές, αντικρίζουμε το ξεχωριστό τοπίο της Μονής Προυσού. Εκεί, ανάμεσα στα βράχια και τις χαράδρες  ξεπροβάλλει το εντυπωσιακό μοναστήρι. Το πέτρινο κτίσμα είναι γαντζωμένο σε μία κόγχη του φαραγγιού και το καθολικό μοιάζει να φωλιάζει στην ιερή σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, έργο όπου πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά. Το ασημένιο κάλυμμα της θαυματουργής εικόνας είναι δώρο του Καραϊσκάκη, που κατέφυγε εδώ το 1823 για να αναρρώσει από μακροχρόνια ασθένεια.

Αν πάλι έχετε επισκεφθεί τον Προυσό και όλα αυτά σας φαίνονται λίγο ή πολύ γνωστά, θα σας προτείνουμε στην τοποθεσία Διπόταμα να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο και να ακολουθήσετε τον καλοπατημένο χωματόδρομο που φεύγει δεξιά και οδηγεί στα χωριά Δερμάτι, Χελιδόνα. Η διαδρομή στο σύνολό της ακολουθεί την κοίτη του βουερού ποταμού Τρικεριώτη. Θα περάσετε τη διασταύρωση για Δερμάτι και θα συνεχίσετε για 7 χιλιόμετρα (προσοχή στο στενό του δρόμου και τις κατολισθήσεις). Τα τελευταία 2 χιλιόμετρα, που είναι και τα πιο ανηφορικά και δύσκολα, είναι τσιμεντοστρωμένα και έτσι τα προβλήματα μειώνονται αισθητά. Ο οικισμός της Χελιδόνας βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε ύψος 700 μέτρων, σε μια απόκρημνη και δασωμένη πλαγιά του ομώνυμου βουνού. Τα περισσότερα σπίτια διατηρούν τα παραδοσιακά στοιχεία τους και γενικά το σύνολο του οικισμού, με τις δύο ξεχωριστές γειτονιές του, είναι υπέροχο καθώς το αντικρίζεις από μακριά.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr