Πάμε Σύρο!

89443 Επισκέψεις στο άρθρο

Ακόμα και όλες τις πολιτείες του Αιγαίου να έχεις δει, η Ερμούπολη σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει και θα σου φανεί ξεχωριστή αφού θα καταλάβεις πως δικαιολογημένα θεωρείται πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Γι αυτό και η Σύρος βρίσκεται πάντα ψηλά στη λίστα των προτάσεων για Summer weekend (ή long weekend)...
Καθώς το πλοίο μανουβράρει στο λιμάνι, έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις το τοπίο ολόγυρα. Θα χαζέψεις την πολυσύχναστη προκυμαία, τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια, ψηλότερα τη γειτονιά της Ανάστασης και την αντικρινή πολιτεία της Aνω Σύρας με το κυκλαδικό ταμπεραμέντο να στεφανώνει την κορφή του λόφου.

 
Η Ερμούπολη απλώνεται ανάμεσα στα πόδια δύο λόφων. Είναι το hot spot και η πρωτεύουσα του νησιού, με επίκεντρο το πολύ ξεχωριστό κτίριο του δημαρχείου της (έργο του Τσίλερ), το ιστορικό θέατρο Απόλλων και τα διάφορα στέκια στα στενά γύρω από την δημοφιλή πλατεία Μιαούλη.

Ιδιαίτερη επίσκεψη (και λόγω των παλιών αρχοντικών που βρίσκονται εκεί) η συνοικία «Βαπόρια». «Κόντρα εικόνα» η βιομηχανική γειτονιά γύρω από το Νεώριο.
Η Ανω Σύρα (όπως την αποκαλλούν οι ντόπιοι μα και οι φίλοι της) με τα μοναδικά κυκλαδίτικα σοκάκια της, την μοναδική θέα που προσφέρει προς το λιμάνι & το πασίγνωστο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη αποτελεί μία από τις απαραίτητες προτάσεις για βόλτα στα πέριξ του κέντρου. 18 παραλίες με νερά να τα «πιείς στο ποτήρι» (από τον δημοφιλή Γαλησσά μέχρι τις περιοχές Κίνι και Φοίνικας που αποτελούν πόλο έλξης για οικογένειες που θέλουν καλό service και το «κεφάλι τους ήσυχο»).

Διατρέχοντας τις ακτές και τα μεσόγεια του νησιού, αμέσως θα διαπιστώσεις ότι η Σύρα –όπως την αποκαλούν οι δικοί της- έχει δυο διαφορετικά πρόσωπα. Το πρώτο είναι το αρχοντικό με εμφανή ωστόσο σημάδια παρακμής, ενώ το άλλο, το απλό και το νησιώτικο χαρακτηρίζεται από μικρά γραφικά χωριά και δουλεμένη εδώ και αιώνες από τον άνθρωπο, ενδοχώρα. Όλο το σκηνικό μοιάζει με αιγαιοπελαγίτικη ζωγραφιά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 
  • Really? Team

    Καλό θα ήταν να κάνατε μία αναφορά στο έργο του καλλιτέχνη, εφ'όσον γίνεται χρήση της φωτογραφίας. Είναι ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς από την ομάδα graffiti και τοιχογραφιών με την ονομασία Really? Team: https://www.facebook.com/reallygraffiti/