Πες 6, η Πάτρα βλέπει πράσινο στη φέξη

2036 Επισκέψεις στο άρθρο

Έξι μεγάλους χώρους πρασίνου και αναψυχής που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή της πόλης της Πάτρας, δίνοντας ανάσα ζωής και δροσιάς σε μικρούς και μεγάλους.

 
Δυο εξ αυτών των χώρων πρασίνου, το Νότιο Πάρκο και η περιοχή των Ιτεών, βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης. Οι υπόλοιποι χώροι βρίσκονται σε Ριγανόκαμπο, Καστελόκαμπο, Γηροκομειό και Αρόη.

Όσον αφορά το Νότιο Πάρκο, προχτές, Σάββατο, στις 9 το πρωί ο Δήμος διοργάνωσε εθελοντική δεντροφύτευση . Σημειώνεται επίσης πως έχουν ήδη τοποθετηθεί τουαλέτες, ενώ στις βασικές προθέσεις είναι και η δημιουργία δυο γηπέδων μπάσκετ, ενός γηπέδου beach volley αλλά και χώρου με χωμάτινα παιχνίδια για τα παιδιά.

Η δεύτερη έκταση είναι αυτή του Πλατανόδασους στην περιοχή του Καστελόκαμπου που παραχωρήθηκε πρόσφατα από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Δήμο της Πάτρας. Πρόκειται για έναν χώρο συνολικής έκτασης 59 στρεμμάτων με σπάνια βιοποικιλότητα όπου προσφέρεται για τη δημιουργία πάρκου για περπάτημα και ξεκούραση. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόθεση του Δήμου. Ο χώρος αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης αφού πολλοί ήσαν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν την μη αξιοποίησή του τόσα χρόνια και τον μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο.

Μια ακόμα έκταση για την οποία υπάρχουν προθέσεις αξιοποίησης είναι αυτή του παλαιού σκουπιδότοπου του Ριγανοκάμπου, που κατέχει σήμερα το Υπερταμείο και γίνονται προσπάθειες από τη Δημοτική Αρχή για την απόδοσή της στους Πατρινούς. Στα σχέδια του Δήμου είναι η δημιουργία πάρκου 130 στρεμμάτων με αθλητικές εγκαταστάσεις, διαδρόμους και πολιτιστικές δομές.

O Δήμος ακόμα, έχει πάρει απόφαση να μετατρέψει και την μεγάλη έκταση του χώρου της σκοποβολής στην Αρόη σε άλσος, προχωρώντας σε δεντροφύτευση.

Ένας χώρος με προθέσεις αξιοποίησης  από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, είναι και αυτός στο άλσος του Γηροκομείου καθώς ο Δήμος θέλει να προχωρήσει στην διαμόρφωση του, έτσι ώστε να μπορούν οι δημότες να απολαύσουν το πράσινο. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να συμβεί αφού στα «χαρτιά» ο χώρος ανήκει στο δασαρχείο.

Διαφορετική όψη παρουσιάζει ήδη και η περιοχή των Ιτεών μετά τον καθαρισμό της παραλιακής ζώνης και τη δημιουργία μικρού πάρκου στην περιοχή, για να κάνει κάποιος βόλτα με τα παιδιά του.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες, βέβαια, από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση, στις περιπτώσεις Πλατανόδασους και Ριγανόκαμπου, είναι δεδομένες και έχουν κυρίως να κάνουν με το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Πρόκειται για χώρους πρασίνου και αναψυχής που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των Πατρινών.