Ρέθυμνο: Μια κρητική πόλη με βενετσιάνικο χαρακτήρα

5717 Επισκέψεις στο άρθρο

Ρέθυμνο η πόλη, στην οποία παντρεύεται η κρητική φιλοξενία με τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Χαρακτηρίζεται από τα εξωτικά τοπία και το αφρικανικό κλίμα. Βρίσκεται ανάμεσα από τα Χανιά και το Ηράκλειο και διαθέτει άφθονα μαγαζιά για διασκέδαση.

 
Πρόκειται για την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, βρίσκεται ανάμεσα στο Ηράκλειο και τα Χανιά και φυσικά εννοούμε το Ρέθυμνο. Είναι δύσκολο να εκφραστεί κάποιος προκειμένου να πει κάτι αρνητικό για την αυθεντική ομορφιά της μεγαλονήσου και της κρητικής φιλοξενίας. Ωστόσο, σήμερα την τιμητική του έχει το Ρέθυμνο. Είναι πολλοί οι λόγοι, που κάνουν αυτήν την πόλη ξεχωριστά όμορφη και ιδιαίτερη.

Συνδυάζει την πόλη και το νησί και βρίσκεται σε κομβικό σημείο
Ναι, ακριβώς έτσι είναι. Το Ρέθυμνο είναι μία πολύ επίπεδη πόλη, μπορεί και τα συνδυάζει όλα. Όταν κάποιος την πρώτο επισκεφτεί βλέπει μία σύγχρονη πόλη, συνεχίζοντας , όμως την εξερεύνηση ανακαλύπτει μία πόλη από τα παλιά. Οποιοσδήποτε επισκεφτεί το Ρέθυμνο θα μείνει ευχαριστημένος, καθώς προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες και επιλογές για όλους. Αρχικά, τα μαγαζιά είναι εκατοντάδες για κάθε γούστο, όπως και οι παραλίες για κοινωνικούς και μη κοινωνικούς. Θες χαλαρά σε κουτούκι, θες σε εναλλακτικό μπαρ, θες σε ακριβό εστιατόριο , θες ψαροταβέρνα; Τα πάντα είναι εδώ.
‘Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μα φυσικά δυνατότητα ταξιδιών σε όλη τη Κρήτη. Τα Χανιά δεν απέχουν ούτε μία ώρα και μιάμιση ώρα απέχει το Ηράκλειο. Ανεκτίμητη ευκαιρία για να γυρίσετε τις άλλες 2 πόλεις και να δείτε από κοντά το παλάτι της Κνωσού μία σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, καθώς  και την Φαιστό.

Βενετσιάνικος χαρακτήρας και γραφικά σοκάκια
 Η κάποτε ενετική κατοχή είναι έκδηλη στο νησί και αντικατοπτρίζεται σε κάθε σημείο.  Πλακόστρωτα σοκάκια , οικισμοί βγαλμένοι από άλλη εποχή συνθέτουν την εικόνα της Παλιάς Πόλης, που είναι πραγματικά ειδυλλιακή. Το ιταλικό ταπεραμέντο είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς το κάστρο της Φορτέτζας αγέρωχα στέκεται μπροστά από τη θάλασσα. Λίγο πιο κάτω το ενετικό λιμάνι με τις κλασικές ψαροταβέρνες, φέρνει στο την μυαλό ιταλική Ριβιέρα και όχι αδίκως. Η αρχιτεκτονική και το στυλ απορρέουν κομψότητα, υψηλή αισθητική, αλλά και χαλάρωση στον επισκέπτη.
 
Οι παραλίες του νότου είναι σαν αφρικανικό τοπίο
 Είναι γνωστό, ότι ειδικά η νότια Κρήτη και πολύ περισσότερο το Ρέθυμνο διαθέτει εκείνα τα στοιχεία το κλίμα του, που θυμίζουν εύλογα Αφρική. Απόκρημνα φαράγγια και τείχη από άμμο, η ξηρασία τα κρύα κρυστάλλινα νερά είναι ο ορισμός της άγριας φύσης. Οι παραλίες του νότου φημίζονται για την καθαρότητα των νερών  και για τις στιγμές χαλάρωσης που προσφέρουν. Το Ροδάκινο, το Δαμνόνι, ο ΄Αγιος Παύλος είναι μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νότου.
 
Ο εξωτικός Πρέβελης με το ποτάμι, τη λίμνη και το δάσος
Η παραλία Πρέβελη, ή ο Φοίνικας όπως λέγεται πιο επίσημα , βρίσκεται στη Νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 40 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο. Είναι  αμμουδερή παραλία, , με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Στο σημείο αυτό, στην παραλία, βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος έχει πάντα νερό. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Κάπως, έτσι   ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού.