Σημείο Αναφοράs!

4653 Επισκέψεις στο άρθρο

Το κάστρο του Πλαταμώνα είναι το σημείο αναφοράs τηs διαδρομήs όσων διέρχονται από την εθνική οδό προς και από τη Θεσσαλονίκη. Ο Πλαταμώνα, στους πρόποδεs του Ολύμπου, και αυτή την εποχή κερδίζει τις εντυπώσεις του ταξιδιώτη!

 

Ο Πλαταμώνας πήρε το όνομά του από το πυκνό δάσος πλατανιών, το οποίο βρίσκεται εκεί. Πράγματι, η περιοχή είναι καταπράσινη και τα τοπία γύρω πανέμορφα, ενώ η κατακάθαρη Θάλασσα και οι πανέμορφες αμμουδιέs του είναι από τιs καλύτερεs τηs Πιερίαs. Φυσικό είναι, λοιπόν, που αναπτύχθηκε γρήγορα σε ένα αξιόλογο τουριστικό κέντρο.
Όταν έρθετε εδώ, αξίζει να επισκεφθείτε το φράγκικο κάστρο που στέκει αγέρωχο από το 1204, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ολύμπου. Με ορμητήριο τον Πλαταμώνα μπορείτε να επισκεφθείτε ολόκληρη την Πιερία, φτάνονταs μέχρι τιs ορεινέs πλευρέs τηs, αλλά και την Πηγή τηs Αρτέμιδαs, την Πηγή των Μουσών και τον παραδοσιακό νερόμυλο στην Πηγή Αγίου Βήματοs. 

Κάστρο του Πλαταμώνα – Παλιόs Παντελεήμοναs 
Μετά από μια περιπλάνηση στο ιστορικό κάστρο του Πλαταμώνα, θα ακολουθήσετε τον ορεινό δρόμο που οδηγεί στο παραδοσιακό χωριό του Παλιού Παντελεήμονα (άσφαλτοs 8 χιλιόμετρα). Καθώs σταματά στην είσοδο του χωριού, ένα λιθόστρωτο μονοπάτι αναλαμβάνει να σαs οδηγήσει στην όμορφη πλατανοσκέπαστη πλατεία.
Στη συνέχεια η άσφαλτοs ανηφορίζει για Καλιπεύκη (13 χλμ.), όπου καταλήγει μετά από μια θαυμάσια διαδρομή, μέσα από πανύψηλα δασικά πεύκα, έλατα και οξιέs. Σύντομη παράκαμψη θα σαs φέρει στην πανέμορφη Σκοτίνα, ένα χωριό που απολαμβάνει την απόλυτη ασυλία τηs φύσηs, αλλά και διατηρεί ζωντανέs τιs παραδόσειs.

Σημείο συνάντησης στην Πιερία 
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου "ΚΥΜΑΤΑ". αποτελεί το γνωστότερο σημείο συνάντησης των ταξιδιωτών τηs περιοχήs τηs Πιερίαs, αλλά και κάθε διερχομένου λάτρη τηs γαστρονομικήs τέχνηs, προσφέρονταs μοναδικέs γευστικέs εμπειρίεs με μεγάλη παράδοση στην ελληνική κουζίνα και τιs Θαλασσινέs νοστιμιέs. Το bar ξενοδοχείου λειτουργεί όλεs τιs ώρεs, προσφέροντας καφέ και ποτό με φόντο το Αιγαίο. 

Off road προτάσειs 
Λιτόχωρο – Πριόνια: Είναι η πιο γνωστή διαδρομή, που θα σαs φέρει στην καρδιά του ορεινού οικοσυστήματοs του Ολύμπου. Από την πλατεία του Λιτόχωρου θα ακολουθήσετε τιs ταμπέλεs και θα αρχίσετε να ανηφορίζετε ανάμεσα σε υπέροχα δάση. θα περάσετε τη διασταύρωση για τη Νέα Μονή Διονυσίου και Θα συνεχίσετε για την τοποθεσία Σταυρόs, όπου βρίσκεται και το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο (10 χλμ). Έξι χιλιόμετρα πιο πάνω, θα συναντήσετε ένα στενό κατηφορικό χωματόδρομο στα αριστερά σαs, που θα σαs φέρει στην Παλιά Μονή Διονυ-σίου και στην κοίτη του Εννιπέα ποταμού. Από τη διασταύρωση για το μοναστήρι ο δρόμοs συνεχίζει για άλλα 2 χλμ. και τερματίζει στα Πριόνια (20 χλμ.). Ακολουθώνταs για λίγα μέτρα το ορειβατικό μονοπάτι, θα φθάσετε σε μια υπέροχη τοποθεσία, με μικρούs σκαλωτούs καταρράκτες. 

Το αρχαίο Δίον
Με αφετηρία τον Πλαταμώνα και λίγο χαμηλότερα από το Λιτόχωρο βρίσκεται ο αρχαιολογικόs χώροs του Δίον. Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα τόσο από την εθνική οδό, όσο κι από το Λιτόχωρο. Πρόκειται για έναν από τουs σημαντικότερουs και πλέον ενδιαφέροντεs αρχαιολογικούs χώρους τηs Ελλάδαs, άψογα οργανωμένοs, καθώs οι όποιεs επεμβάσειs και τα έργα έχουν σεβαστεί με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια θα μπείτε στο χωριό για να επισκεφθείτε το μουσείο, όπου ανάμεσα στα χιλιάδεs ευρήματα εντυπωσιάζει η «ύδραυλιs», ένα από τα ελάχιστα μουσικά όργανα τηs αρχαίαs ελληνικήs ζωήs το οποίο έχει διασωθεί ως τις μέρεs μαs.