Σπήλαιο και ναός γίνεται;

3636 Επισκέψεις στο άρθρο

Στη Ζωοδόχο Πηγή στο Κεφαλάρι Αργολίδας, 5 χλμ. νότια του Αργους θα δεις τα ...θεία σφηνωμένα στα βράχια και θα σου μπουν ιδέες για μαγευτικά ταξίδια στην Ελλάδα.

 
Ένας από τους ομορφότερους ιερούς ναούς της πατρίδας μας είναι αυτός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Αργολίδας. Βρίσκεται σκαρφαλωμένος στο πράσινο και βλέπει τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου. Η θέα είναι μαγευτική. Ο  ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον. Για να τον δεις, πρέπει να ταξιδέψεις ως το Κεφαλάρι Αργολίδας, 5 χιλιόμετρα νότια του Αργους. Ο παλιός ναός, γνωστός ως «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα» είχε μήκος 16, πλάτος 6 και ύψος 4 μέτρα. Τα 9 από τα 16 μέτρα του μήκους του βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο.
 
Στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός που καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918. Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στον ναό. Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Φημολογείται ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Αργος και στο Ναύπλιο. Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». Είχε μήκος 16, πλάτος 6 και ύψος 4 μέτρα. Τα 9 από τα 16 μέτρα του μήκους του βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο.
 
Μετά την επίσκεψη στο ναό και στο κατανυκτικό σπήλαιο θα γυρίσεις στο Αργος που απλώνεται μπροστά σου σαν τράπουλα και σε περιμένει το ξενοδοχείο σου αλλά και τοπικό καλό φαγητό. Ακρόπολη, Κυκλώπεια ίχνη, φράγκικα και ενετικά σημεία. Η βυζαντινή Παναγιά η Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα από κάτω, τα ερείπια του ναού της Ήρας Ακραίας είναι μερικά από αυτά που ξυπνούν αργείτικες εποχές και θύμησες.

Γύρω από τον Αγ. Πέτρο όπου κυκλοφορεί η ζωή στο σύγχρονο Αργος, αν δεν προσκυνήσεις τα λείψανα του τοπικού αγίου, θα αράξεις στα δέντρα, θα κάνεις βόλτα στους πεζόδρομους και στην πλατεία Δικαστηρίων, στην αγορά με τις καμάρες. Τετάρτη και Σάββατο, στο παζάρι, η εμπειρία με τον κόσμο είναι μοναδική. Ενώ ιστορικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το νεοκλασικό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, του 1900 περίπου, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό σύνδεσμο διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων από και προς Αθήνα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Θα δεις πολλά και αξιόλογα Νεοκλασικά στο Αργος όπως το Κωσταντοπούλειο και το Μπουσουλοπούλειο για να αναπολήσεις την αύρα μιας εποχής που έχει οριστικά χαθεί.