Ένα από τα σημαντικότερα περάσματα του Άραχθου ποταμού είναι το γεφύρι της Πλάκας

Το ορεινό σύμπλεγμα των Τζουμέρκων θεωρείται μια από τις πιο επιβλητικές κορυφογραμμές της Πίνδου

Η τοποθεσία του καταρράκτη προσεγγίζεται με βατό μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του ομώνυμου χωριού.

Οι διαδρομές με φουσκωτές βάρκες (ράφτινγκ) ξεκινούν από τη γέφυρα του Αμπελοχωρίου και ολοκληρώνονται στη γέφυρα της Πλάκας.

Στις αετοφωλιές των Τζουμέρκων

14416 Επισκέψεις στο άρθρο

Το ορεινό σύμπλεγμα των Τζουμέρκων θεωρείται μια από τις πιο επιβλητικές κορυφογραμμές της Πίνδου. Εδώ σε τούτο το βασίλειο των βράχων, των τρεχούμενων νερών και των απροσπέλαστων δασών, συναντάμε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου και ένα από τα πιο ατίθασα ποτάμια

 
Πώς θα πάτε
Εντυπωσιακό, ανόθευτο τοπίο που γοητεύει με τις αντιθέσεις του. Γρήγορα ποτάμια, άγρια φαράγγια, πετρόκτιστα χωριά και φυσικά πάνω από όλα, η επιβλητική οροσειρά των Τζουμέρκων να εποπτεύει με τους βράχινους πύργους της τον τόπο. Η περιοχή προσεγγίζεται το ίδιο εύκολα, τόσο από τα Γιάννενα, όσο κι από την Αρτα, ενώ υπάρχει και τρίτος δρόμος -έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή του- που συνδέει τα Τρίκαλα με την Αρτα και προσφέρει πρόσβαση στα χωριά των νοτίων Τζουμέρκων και την κοίτη του Αραχθου. Επιπλέον ένα ασφάλτινο αλλά δαιδαλώδες επαρχιακό οδικό δίκτυο θα οδηγήσει τους ενδιαφερομένους στα πιο απίθανα και δυσπρόσιτα σημεία, σε ιστορικά χωριά, ξεχασμένους οικισμούς και μοναστήρια. Κομβικό σημείο είναι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Αραχθο ποταμό. Από εδώ προσεγγιζεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Τζουμέρκων, ο Καταρράκτης που φωλιάζει στις δυτικές παρυφές του μεγάλου βουνού, κάτω από το Καταφύδι, την ψηλότερη κορφή (2.393 μ.). Το όνομα του οικισμού οφείλεται στους δύο καταρράκτες που σκορπούν τα νερά τους από ύψος 35 μέτρων. Η τοποθεσία προσεγγίζεται με βατό μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού. Αξιόλογο είναι το μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης, κτίσμα του 1827.

Κυριότερα αξιοθέατα
Ποταμός Αραχθος: Σχηματίζεται στα υψίπεδα της Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο. Αφού διασχίσει τις δυτικές παρυφές των βουνών Περιστέρι και Τζουμέρκα, εγκλωβίζεται για αρκετά χιλιόμετρα στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και τελικά χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Αρτα, μετά από πορεία 143 χλμ. Ένα από τα σημαντικότερα περάσματα του Αραχθου ποταμού είναι το γεφύρι της Πλάκας που βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Κτίστηκε το 1866 από τον μάστορα Μπέκα και κόστισε πολλά χρήματα. Το 1944 έγινε εδώ η συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ -παρουσία του Αγγλου συνδέσμου- για κοινό κτύπημα κατά των Γερμανών, γνωστή με το όνομα "συμφωνία της Πλάκας".
Σπήλαιο «Ανεμότρυπα»: Στο δρόμο από Πλάκα για Πράμαντα θα δείτε αριστερά σας διαμορφωμένο χώρο και την εισοδο του σπηλαίου «Ανεμότρυπα». Αν και το σπηλαιο εχει ανακαλυφθει και εξερευνηθεί από την δεκαετία του 1960 από τη σπηλαιολογο Αννα Πετροχείλου, μόλις πρόσφατα έγινε φιλικο στον επισκέπτη, με περίπου 250 μέτρα του επισκέψιμα (φωτισμός - μονοπάτι με κουπαστή). Στο τέλος του μονοπατιού ενας μικρός αλλά θορυβώδης καταρρακτης κλεινει την μαγευτική υπόγεια περιπλανηση! Πληροφορίες στο τηλ. 26590-62300-1.

Εκδρομές για όλους
Καταρρακτης -Πράμαντα - Συρράκο: Από το χωριό Καταρράκτης, ή το χωριό Πλάκα εύκολα θα βγείτε στα Πράμαντα απολαμβάνοντας μια απίθανη πορεία που διασχίζει εντυπωσιακά ορεινά τοπία. Από τα Πράμαντα θα ακολουθήσετε την ασφαλτοστρωμένη διαδρομή για τα χωριά Χριστοί, Προσήλιο και θα καταλήξετε στο πανέμορφο λιθόκτιστο Συρράκο (25 χλμ.) ή στους Καλαρίτες (20χλμ). Στην πορεία σας θα επισκεφθείτε το μοναστήρι της Κηπίνας που κυριολεκτικά μοιάζει σφηνωμένο σε κάθετο βράχο. Για να δείτε το εσωτερικό του ζητήστε το κλειδί στο χωριό Κηπίνα.
Πλάκα – Βουργαρέλι: Θαυμάσια διαδρομή με πολλές όμως στροφές που θα σας φέρει κοντά στα χωριά των Τζουμέρκων - στο νομό Αρτας-, ενώ παράλληλα θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες στην κοίτη του Αραχθου και στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Αφού προσπεράσετε τα χωριά Λεπιανά, Ράμια θα στρίψετε όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Κυψέλη και Βουργαρέλι. Στο χωριό Κυψέλη θα επισκεφθείτε το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Π. Καραλή», τηλ. 26850-71390.
Δράση και περιπέτεια στον Αραχθο: Στο χωριό Πλάκα στις όχθες του ποταμού Αραχθου έχουν τη βάση τους οι περισσότερες εταιρείες εναλλακτικών σπορ. Οι διαδρομές με φουσκωτές βάρκες (ράφτινγκ) ξεκινούν από τη γέφυρα του Αμπελοχωρίου και ολοκληρώνονται στη γέφυρα της Πλάκας. Πως θα πάτε: Για να φτάσετε μέχρι εδώ πρέπει πρώτα να πάτε στην Αρτα –αν έρχεστε από Αθήνα ή από δυτική και νότια Ελλάδα χρησιμοποιώντας βέβαια τη γέφυρα Ρίου-Αντίριου. Να υπολογίζετε Αθήνα-Αρτα 365 χλμ. Στη συνέχεια θα ανηφορισετε για Πλάκα που απέχει 52 χλμ. από Αρτα και 50 από Γιάννενα. Από την Πλάκα ως τον χωριό Καταρράκτη να υπολογίζετε 16 χλμ. σε ανηφορικό και με αρκετές στροφές δρόμο.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr