Η Πορταριά όπως φαίνεται από τη Μακρυνίτσα

Περίπατος στα μονοπάτια

Στο κεφαλοχώρι του Πηλίου

11723 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα εντυπωσιακά αρχοντικά μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία της Πορταριάς και αποτελούν στο σύνολό του αντιπροσωπευτικά δείγματα πηλιορείτικηs αρχιτεκτονικήs.

 
Το αρχοντικό χωριό που αγναντεύει τον Παγασητικό από ύψοs 650 μέτρων, οφείλει το όνομά του στο εκκλησάκι τπ Παναγιάs Παρταρέαs, Η πλατεία Ταξιαρχών με τιs ολόδροσες βρύσεs, τα θεόρατα πλατάνια και τον επιβλητικό ναό του Αγ. Νικολάου (1856) είναι το πιο πολύκοσμο μέρος του Πηλίου. Εδώ σταματούν όλοι για να ξεμουδιάσουν, να πιούν ένα καφέ, να σεργιανίσουν για λίγο στα γραφικά καλντερίμια, να κάνουν κάποιες μικροαγορέs.

Τα εντυπωσιακά αρχοντικά μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία του χωριού και αποτελούν στο σύνολό τους αντιπροσωπευτικά δείγματα πηλιορείτικηs αρχιτεκτονικήs. Τα πλέον χαρακτηριστικά είναι του Αθανασάκη, του Ζούλια, του Κανταρτζή, του Σπυρίδη. Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την τοποθεσία "Κάραβοs", όπου έναs μικρόs καταρράκτηs που πηγάζει από την πηγή «Μάνα», σκορπά τα κρυστάλλινα νερά του. Λίγο πιο πάνω, το μοναστήρι του Αι Γιάννη του Προδρόμου προσεγγίζεται με τα πόδια.

Τοπικές γεύσεις από αγνά υλικά
Στους δρόμουs της παράδοσηs βαδίζουν οι γυναίκεs του αγροτουριστικού συνεταιρισμού. Με τιs παραδοσιακέs συνταγέs και τα αγνά ντόπια υλικά φτιάχνουν και πουλάνε γλυκά κουταλιού, μαρμελάδεs, γλυκά ταψιού και λικέρ. Μην τα χάσετε, θα "χάσετε"! Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάs.
Πληροφορίες στο Συνεταιρισμό, Τηλ. 24280-99952

Extra Tip
Μόνο 20 λεπτά διαδρομής σας χωρίζουν από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, ένα από τα πιο οργανωμένα πανελλαδικά.

Τοp Επιλογές
*Η Μακρινίτσα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πορταριά. Μέσω του κεντρικού δρόμου που ενώνει τα δύο χωριά, επισκεφθείτε τον καλύτερα διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου.
*Αγοράστε από τα μαγαζιά τα κεντρικά πλατείαs τα περίφημα μήλα Ζαγοράs και βέβαια κάστανα Πηλίου.
*Δοκιμάστε τιs παραδοσιακές πηλιορείτικεs συνταγέs στις πολύ καλέs ταβέρνεs και στα εστιατόρια τηs Πορταριάs. Μη φύγετε χωρίs να δοκιμάσετε σπετζοφάι και γαλοτύρι, με τη συνοδεία του εξαιρετικού τσίπουρου της περιοχήs.

2 επιλογέs για φαγητό
Κρίτσα: Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάs, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τα πολύχρωμα λουλούδια, βρίσκεται το Εστιατόριο Κρίτσα. Φημισμένο από το 1930 που ξεκίνησε τπ λειτουργία, προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια μοναδική ποιότητα και εξυπηρέτηση.
Γευσοκράτοραs: Μενού με γαλλικέs επιρροέs, ζυμωτό ψωμί και επιλεγμένες ετικέτεs σε περιβάλλον trendy παρελθόντοs, Παλιό πέτρινο κτίριο, μικρή σάλα με λίγα τραπέζια όπου δεσπόζει ένα μεγάλο τζάκι και μια τοιχογραφία που λέγεται ότι είναι έργο του Θεόφιλου.