Στους ταρσανάδες της Καβάλας!

3815 Επισκέψεις στο άρθρο

Ενώ στα παλιά καραβόσκαρα, οι ντόπιοι μετέφεραν κρασί και καρπούς, σταφύλια ή πατάτες, στους σημερινούς ταρσανάδες της Καβάλας βλέπετε μαστορέματα άλλης εποχής.

 
Γιατί στην Καβάλα…

Στην Καβάλα, όπου η κουζίνα συνδυάζει τοπικές μακεδονίτικες συνταγές με τις γαστρονομικές επιρροές από Πόντο, Μικρά Ασία και Καππαδοκία, θα δοκιμάσετε πολλά και διάφορα στο τραπέζι σας. Τα αλίπαστα, το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, είναι μερικά από τα πλουσιοπάροχα πιάτα της όμορφης Καβάλας. Στην πόλη των φρέσκων θαλασσινών, λοιπόν, φανταστείτε πώς γίνονταν τόσες μεταφορές θαλασσινών και προϊόντων. Επισκεφτείτε αυτούς τους δύο ταρσανάδες που εξακολουθούν να λειτουργούν για να σας έρθουν ιστορίες από το χτες στο σήμερα. Καβάλα σημαίνει θάλασσα, κρασί, ψάρι. Όλα βέλτιστης ποιότητας.

Που βρίσκεται

Οι ταρσανάδες της Καβάλας είναι στην περιοχή «Καλαφατιά», όπου θα δείτε τους μαστόρους να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό τρόπο και να ναυπηγούν ή να επισκευάζουν πανέμορφα και καΐκια. Αλλωστε, η Καβάλα λόγω της ποιοτικής ξυλείας, που παρήγαγαν τα δάση της, ήταν ανέκαθεν γνωστή για την κατασκευή σκαφών. Ανατολικά της πόλης, στη ρίζα της χερσονήσου, όπου είναι κτισμένη η παλιά πόλη,  πλησιάστε στο παραδοσιακό καρνάγιο και δείτε τους μαστόρους να κοπιάζουν επί τω έργω.

Πίσω από τους ταρσανάδες, βλέπετε τις Καμάρες. Από την πλατεία Καπνεργατών της πόλης φτάνετε εύκολα στις Καμάρες, ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα που αποτελείται από 60 αψίδες και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα. Κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα. Παλιότερα, χρησιμοποιούνταν ως υδραγωγείο και υδροδοτούσε τους κατοίκους από μια πηγή στην κορφή του λόφου. Σήμερα, μαζί με τις καπναποθήκες και το κάστρο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα.
 
Ταρσανάς σημαίνει…

Όταν αναφερόμαστε στον  «ταρσανά», εννοούμε κυρίως τη ναυπηγική μονάδα όπου ανελκύονται σκάφη συνήθως αλιευτικά και λέμβοι για καθαρισμούς, υφαλοχρωματισμούς αλλά και φύλαξη. Όμως, είθισται πλέον με αυτό το όνομα-τοπωνύμιο να ονομάζονται πολλές περιοχές-όρμοι, ανά την Ελλάδα, όπως στη Θάσο και στην Καβάλα, σε Ανδρο, Σύρο, Μύκονο, καθώς και στο Καρλόβασι της Σάμου, στο Γύθειο της Πελοποννήσου και, φυσικά, στην Κρήτη. Σε όλες αυτές τις γωνιές τις Ελλάδας έχουν βρεθεί ανάλογες εγκαταστάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, λοιπόν, ο όρος «ταρσανάς» ταυτίζεται με τον επίσης δημώδη όρο της κοινής ναυτικής γλώσσας Καρνάγιο ενετικής προέλευσης.

Ταρσανάδες κοντά

Επίσης, κοντά στην Καβάλα, στην Ποταμιά της Θάσου υπάρχει ο «Αγιορείτικος Ταρσανάς» με το μικρό λιμενοβραχίονα στον απάνεμο ομώνυμο κόλπο της Ποταμιάς. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας  Ποταμιάς. Στον Λιμένα της Θάσου, πάλι, ο παλαιός Ταρσανάς της οικογένειας Γουργιώτη (1890 – 1970) σταμάτησε να λειτουργεί ως ταρσανάς και σήμερα είναι ομώνυμη τουριστική πλαζ.

Tags: ΚΑΒΑΛΑ