Τα Γιάννενα έχουν ...απελευθέρωση

2861 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθούν ανήμερα της 21ης του μήνα με την μεγάλη παρέλαση.

 
Με σειρά εκδηλώσεων θα εορταστεί και φέτος η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων

Ενδεικτικά το πρόγραμμα:
- Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων» καθώς και εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας.

- Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επιτόπια επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου. Θα πραγματοποιηθούν τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση, ο «20ος Μπιζάνιος Δρόμος» και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 - 1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.

- Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο.
Στις επτά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος.

Η εκδήλωση, θα κλείσει μουσικά με συναυλία από την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα: «Γιάννενα, Γιάννενα».

Μουσική: Κώστας Λώλης, Στίχοι: Γιώργος Καψάλης, Ποιητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ενορχήστρωση: Φοίβος Παπαδόπουλος, Σολίστ: Σοφία Σπυριδούλα Ζώη, υψίφωνος Μαρία Τσιρώνη, υψίφωνος, Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας Παιδαγωγικού Τμήματος Παν/μιου Ιωαννίνων: Ειρήνη Νικολάου Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων: Μιχάλης Βακάλης, Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Χλίτσιος.

Στις 20:15, οι παρευρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου - χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα», που θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη.

- Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Επετείου, η ημέρα θα ξεκινήσει με εορταστικό πρωινό στις 7:00, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.
Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, στις 11 κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στις δώδεκα το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του ΓΆ Σώματος Στρατού στην κεντρική πλατεία.