Θεσσαλονίκη: Η βόλτα που δεν ήξερες

15237 Επισκέψεις στο άρθρο

Δες τώρα τη μαγευτική θέα από τα παγκάκια του Πυροβολείου. Κάνε ρομαντζάδα στα πλακόστρωτα δρομάκια, δες το Γεντί Κουλέ και κάτσε για καφέ και απίστευτους ουζομεζέδες με θέα τα τείχη!

 
Η Θεσσαλονίκη μας προκαλεί να την ανακαλύψουμε ξανά και ξανά! Σε γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια που θυμίζουν νησί, στο Θερμαϊκό που απλώνεται σαν χαλί μπροστά στα πόδια μας και στη μαγευτική θέα από την Ανω Πόλη και τα Κάστρα. Δες τη τώρα, κάνε τη βόλτα που ξέρουν λίγοι και καλοί (συνήθως ντόπιοι) και… παίξτο κι εσύ Σαλονικιός για μία μέρα!
 
Στα παγκάκια του Πυροβολείου για απίστευτη θέα
Φεύγεις από το πολύβουο κέντρο της πόλης και παίρνεις το δρόμο προς τα Κάστρα. Σε 5 λεπτά θα είσαι εκεί, αν χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο, σε 20 αν πας με τα πόδια. Θα φτάσεις στα τείχη και θα δεις την Πορτάρα, την κύρια πύλη. Περπατώντας μερικά μέτρα θα δεις τα παγκάκια στο σημείο, που οι ντόπιοι αποκαλούν Πυροβολείο (κοινώς είναι γνωστό ως Πύργος του Τριγωνίου και είναι ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο των τειχών), να σε περιμένουν να ξαποστάσεις προσφέροντάς σου απλόχερα μια ανεπανάληπτη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Για τους πιο τολμηρούς, μικρά βραχάκια λίγο πιο κάτω μοιάζουν ιδανικό σημείο για… περισσότερη ησυχία. Ένας καφές στο χέρι και καλή παρέα αρκούν για να μην καταλάβεις πως περνάει ο χρόνος.
 
Στο Επταπύργιο και στον Πύργο του Τριγωνίου
Ο καφές έχει τελειώσει, οι ανάσες έχουν επανέλθει και αποφασίζεις να συνεχίσεις τη βόλτα στα Μεσαιωνικά τείχη και τα φρούρια που κυκλώνουν ακόμα και σήμερα ένα μέρος του κέντρου της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Προχωράς πιο μέσα και βλέπεις το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ. Ένα, πράγματι, εντυπωσιακό κτίσμα, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι με τα μεταξύ τους μεσοπύργια διαστήματα και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί μέσα κι έξω από αυτό. Η όλη αίσθηση είναι μοναδική! Θα νιώσεις να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο, βαθιά στο παρελθόν της πόλης, καθώς το όλο μέρος περιτριγυρίζεται από ιστορία.
 
Ρομαντζάδα σε πλακόστρωτα δρομάκια
Η βαριά ατμόσφαιρα από το Επταπύργιο που μετατράπηκε σε φυλακή( Γεντί Κουλέ) το 1890, συνιστώντας για πολλά χρόνο το σύμβολο του φόβου για την πόλη, λόγω της βαρβαρότητας που επικρατούσε ίσως να σε έχει επηρεάσει, να είσαι σίγουρος όμως ότι δε θα κρατήσει για πολύ. Βγαίνεις λοιπόν και ξεκινάς το περπάτημα στα πλακόστρωτα δρομάκια γύρω από τα Κάστρα. Τα αυτοκίνητα εδώ είναι λιγότερα και δεν σε ενοχλούν στην περαντζάδα παρέα με το ταίρι σου, που σίγουρα θα ενθουσιαστεί με αυτή τη ρομαντική βόλτα. Ειδικά το σούρουπο, όταν ο ήλιος έχει αρχίσει να πέφτει και τα φώτα της πόλης ανάβουν το ένα μετά το άλλο, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να έρθεις εδώ και να χαλαρώσεις συζητώντας ήσυχα, χωρίς πολύ βαβούρα και κόσμο.
 
Για καφέ και ουζομεζέδες με θέα τα τείχη
Η ώρα έχει περάσει για τα καλά και το στομάχι έχει αρχίσει να παραπονιέται. Βγαίνεις από την βόρεια πλευρά των τειχών και ακριβώς απ έξω συναντάς μικρά γραφικά μεζεδοπωλεία να σερβίρουν του κόσμου τα αγαθά! Τηγανιά του Λιγούρη, το πιάτο του Ανέραστου, τα τσιπουροβαζάκια όπως γαύρος με λιαστή και δαφνόφυλλο, τυρομπαλάκια με μαρμελάδα ελιάς, κρεμμύδια βασανισμένα, γαριδούλες σενιαρισμένες, αλλά και… κανονικούς μεζέδες και φαγητό για τους πιο παραδοσιακούς τύπους. Το ουζάκι ή το τσιπουράκι εκείνη τη στιγμή επιβάλλεται, για να «χωνέψεις» τις τόσες εικόνες και πληροφορίες που έχεις μαζέψει! Φεύγεις και νιώθεις άλλος άνθρωπος!
 
Την έχεις κάνει αυτή τη βόλτα; Τι θα πρόσθετες για να συμπληρώσεις την εμπειρία αυτή; Εχεις να προτείνεις εσύ μια άλλη βόλτα, στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού;



 

 
  • loukia

    Πριν φτάσετε στο επταπύργιο να επισκεφθείτε τη Μονή Βλατάδων... η θέα μαζί με την παναγία είναι ανυπέρβλητος συνδυασμός ηρεμίας, γαλήνης, σκέψης, μελέτης, κ.τ.λ. Πιο κάτω ακριβώς είναι η μονή του Οσίου δαβίδ, μία μονή κομψοτέχνημα, έργο τέχνης φυσικό μαζί με πίστη... Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και το ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Οσίου παϊσίου του αγιορείτου... λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη στη Σουρωτή, πριν ανέβουμε για την Καρδία και να πάμε στην Χαλκιδική...στρίβουμε δεξιά...

      1