Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο ολόλευκος φάρος της Αλεξανδρούπολης χτίστηκε το 1880

Το λιμάνι της πόλης μετά τη δημιουργία του ενεργειακού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αναμένεται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης

Πρωινή βόλτα στον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο

Θρακιώτικη δαντέλα

33183 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε μια ακτογραμμή δεκάδων χιλιομέτρων συνωστίζεται όλη η ιστορία της Θράκης. Αρχαιολογικοί χώροι συνυπάρχουν πλάι σε οργανωμένες παραλίες, σπήλαια και κάστρα βυζαντινά βρέχονται από το κύμα.

 
Το περιηγητικό ενδιαφέρον αυτού του τόπου είναι τεράστιο, όμως αναμφίβολα το καλοκαίρι με τις χαρές της θάλασσας είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείς την περιοχή. Ο ολόλευκος φάρος που χτίστηκε το 1880 ξεχωρίζει στην προκυμαία, σαν να καλωσορίζει τους επισκέπτες και τα πλοία που πιάνουν το ασφαλές λιμάνι. Ολόγυρά του μα και κατά μήκος της προκυμαίας απλώνονται άφθονες καφετέριες και εστιατόρια που δίνουν μια σύγχρονη άποψη στην ακριτική πολιτεία. Ευτυχώς, αυτό το πολυσύχναστο μέρος της πόλης το καλοκαίρι κλείνει για τα οχήματα και έτσι μπορείς να απολαύσεις το φαγητό ή τον καφέ σου αντικρίζοντας την ανοικτοσύνη του Θρακικού πελάγους.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια νέα σε ηλικία πόλη κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη ματιά, καθώς δεν εντοπίζεις κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει τεράστιο περιηγητικό ενδιαφέρον και ουσιαστικά είναι ανεξάντλητη. Γι αυτό και θα πρέπει να ιεραρχήσεις τις επιλογές σου και να εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο τρόπο το χρόνο σου.

Τι θα δείτε
Φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη σίγουρα θα σταματήσεις για να ξαποστάσεις σε κάποια από τις άφθονες καφετέριες που βρίσκονται λίγο ψηλότερα από το λιμάνι. Αυτό είναι και το πλέον πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Στη συνέχεια, αξίζει να επιχειρήσεις μια βόλτα στις γειτονιές της πόλης και σίγουρα θα αναγνωρίσεις σημάδια του παρελθόντος, κυρίως κτίσματα του 19ου αιώνα, όπως είναι η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Λεονταρίδειος Σχολή, που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο και η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου.

Ατελείωτα χιλιόμετρα παραλίας
Σίγουρα όμως δε θα έρθει κάποιος στην Αλεξανδρούπολη για να δει τα παλιά της κτίρια. Το μυστικό της περιοχής βρίσκεται στα θρακιώτικα παράλια που κρύβουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Β. Ελλάδας. Δυτικά της Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου τελειώνει το μεγάλο και καταπράσινο Δημοτικό Πάρκο, ξεδιπλώνεται η παραλία της Χιλής, μια καλή αμμουδιά, αρκετά όμως αξιοποιημένη με μεγάλα ξενοδοχεία και μπαγκαλόου που φτάνουν ως το κύμα.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο τραβάμε προς Μάκρη όπου ανατολικά του μικρού λιμανιού θα βρούμε μια καλή, αλλά μικρή αμμουδιά, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Η Μάκρη είναι μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές των Θρακιώτικων ακτών και μαζεύει αρκετό κόσμο, κυρίως τον Αύγουστο. Σ ένα ύψωμα πάνω από το λιμάνι, σύμφωνα με τους ντόπιους, βρίσκεται η σπηλιά του Ομηρικού Κύκλωπα Πολύφημου, ενώ λίγο χαμηλότερα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος. Στην περιοχή αναπτύχθηκε πιθανώς η θρακιώτικη πόλη Ζώνη, ενώ σπουδαίας στρατηγικής σημασίας ήταν και το Σέρρειον, το αρχαίο λιμάνι που χρησιμοποίησαν οι Αθηναίοι. 

Σαφώς ομορφότερες και πιο ήσυχες είναι οι αμμουδιές της Αγ. Παρασκευής και η Κυανή Ακτή που αποτελεί φυσική συνέχεια της πρώτης. Εδώ θα βρείτε παραλιακά ταβερνάκια, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Στη συνέχεια ο δρόμος απομακρύνεται από την ακτή, ενώ παράδρομοι που οδηγούν σε αδιέξοδα θα φέρουν τους ενδιαφερόμενους σε μια περίεργη βραχώδη ακτή με μικροσκοπικές αμμουδιές και αμέσως μετά στην αμμουδερή ακτή Δικέλλα. Ακολουθεί ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας που ξεκινά από τα υψώματα των γύρω λόφων για να καταλήξει στη θάλασσα.

Οι επίσημες ανασκαφές –η περιοχή λυμαινόταν από αρχαιοκάπηλους εδώ και αρκετούς αιώνες- ξεκίνησαν το 1996 και αποκάλυψαν τμήματα της αρχαίας πολιτείας που κτίσθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και άκμασε στους κλασικούς χρόνους. Ο χώρος σήμερα είναι επισκέψιμος και η περιήγηση εδώ μπορεί να συνδυαστεί με κολύμπι στις καθαρές και ήσυχες παραλίες που απλώνονται κυρίως δυτικά του περιφραγμένου χώρου προς τα όρια του νομού Ροδόπης. Φυσικά η περιπλάνηση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης δεν τελειώνει εδώ. Αξια αναφοράς είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Τραϊανούπολης, ο υδροβιότοπος του Έβρου και η κωμόπολη των Φερών.

Μουσεία
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως και περιλαμβάνει σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια και άμφια. Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Εδώ θα δείτε παραδοσιακές στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σκεύη από τη Δυτική και Ανατολική Θράκη. Στο Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας που βρίσκεται στην οδό 14ης Μαΐου εκτίθενται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της Θράκης, ενώ υπάρχει και έντυπο κατατοπιστικό υλικό που αφορά τους βιότοπους στα οικοσυστήματα του Έβρου και της Δαδιάς. 

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr