Ορεινός τουρισμός με απίστευτα φυσικά αξιοθέατα

Ο Κίσαβος χιονισμένος

Στο Δέλτα του Πηνειού

Το απόλυτο what 2 do στο νομό Λαρίσης!

4716 Επισκέψεις στο άρθρο

Πεζοπορία σε μονοπάτια, δασικούς δρόμους και καλντερίμια, περιήγηση σε παρθένες περιοχές, πυκνά δάση, άφθονα νερά και ξεχασμένα χωριουδάκια, μια οργιώδη ομορφιά του Ολύμπου και του Κίσαβου ένας πραγματικός παράδεισος. Aπό την άλλη το πανέμορφο Αιγαίο με τις δαντελωτές ακτές του δίνει χρώμα καλοκαιριού κάθε εποχή του χρόνου.

 

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νομού Λαρίσης είναι οι ψηλές οροσειρές στο βόρειο κυρίως τμήμα του. Οι ορεινοί αυτοί όγκοι δίνοουν στον επισκέπτη άπειρες δυνατότητες για αποδράσεις, κάθε εποχή του χρόνου. Ο μυθικός Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με ύψος 2917 μέτρα, αποτελεί τον πιο γνωστό προορισμό. Στις κορυφές του κατοικούσαν, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία μας, οι δώδεκα θεοί, που όριζαν τις μοίρες των αρχαίων Ελλήνων, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σχηματισμός του έγινε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Το πανέμορφο βουνό διαθέτει μεγάλες χαράδρες και ρέματα, με πιο γνωστό το ρέμα της Ζηλιάνας στην Καρυά που χωρίζει το βουνό σε δύο τμήματα, τον κυρίως όγκο και τον Κάτω Όλυμπο. Διαθέτει ορειβατικά καταφύγια για τους φυσιολάτρες και ορειβάτες που θέλουν να διανυκτερεύσουν ή να κάνουν μία στάση στην άγρια ομορφιά του.

Ένα τμήμα του βουνού έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό «Απόθεμα της Βιόσφαιρας». Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για πολλά και σπάνια είδη φυτών και ζώων. Το βουνό διαθέτει ασφαλή μονοπάτια, που χαρίζουν ατέλειωτες ώρες πεζοπορίας σους επισκέπτες που μπορούν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του βουνού και να απολαύσουν όλες τις εκφάνσεις του. Στις πλαγιές του φωλιάζουν γραφικοί οικισμοί, μερικοί εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί (Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Κρανιά), με πλούσιες φυσικές ομορφιές, ενδιαφέροντα μνημεία, αλλά και οργανωμένες τουριστικές υποδομές, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.
 

Η μυθική κοιλάδα των Τεμπών
Στα ΒΑ. του Νομού η κατάφυτη κοιλάδα των Τεμπών χωρίζει τον Κάτω Όλυμπο από το βουνό της Όσσας ή αλλιώς γνωστό και ως Κίσαβος, με υψόμετρο 1978 μέτρα. Ο Κίσαβος είναι κατάφυτος από δάση οξιάς, καστανιάς, κουμαριάς, ελάτης και βελανιδιάς, ενώ οι  πλαγιές του φιλοξενούν τα γραφικά χωριά Αμπελάκια, Καρίτσα, Μελιβοία, Μεγαλόβρυσο, Ανατολή και Σπηλιά. Οι πανέμορφοι καταρράκτες και τα εντυπωσιακά φαράγγια μαγεύουν τον επισκέπτη κάθε εποχή του χρόνου. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινού μήνες το θέαμα είναι μοναδικό, αφού καταλήγει στις πανέμορφες ακτές του Αιγαίου, στην ανατολική πλευρά του Νομού. Εδώ η καθαρή θάλασσα, το αλώβητο φυσικό περιβάλλον και η πλούσια πολιτισμική παράδοση έχουν τον πρώτο λόγο. Από το Στόμιο, το Δέλτα του Πηνειού, ως το Πήλιο, ο περιηγητής εντυπωσιάζεται από την πολύκολπη παραλία με θαυμάσιες αμμώδης ακτές, την οργιώδη βλάστηση, τα γάργαρα νερά από τα πολλά ποταμάκια των ανατολικών πηγών του Κίσαβου και του Μαυροβουνίου.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει το μπάνιο στις παραλίες με επισκέψεις στα χωριά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, με παραδοσιακές γεύσεις και μουσικές, καθώς και με περιπάτους σε δασικά μονοπάτια και αναβάσεις στον ήρεμο Κίσαβο. Ο Κίσαβος διαθέτει βατά μονοπάτια, αλλά και οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ενώ παράλληλα προσφέρεται για κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία βουνού και διάσχιση με οχήματα 4Χ4. Το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάρισας στη θέση «Κάναλος» (1.604 μ. υψ.) διαθέτει κατάλληλη υποδομή για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Στην κοιλάδα των Τεμπών και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Πηνειού πραγματοποιείται (όλο το χρόνο) μια ήρεμη και διασκεδαστική κατάβαση με Canoe-Kayak ως τις εκβολές του Πηνειού, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το τρίτο ψηλότερο βουνό του νομού με υψόμετρο 1.838 μ. είναι ο Τίταρος. Είναι κατάφυτο, από δρυς και αιωνόβιες οξιές. Προσφέρει μοναδική θέα στον Όλυμπο και ιδιαίτερα στις ψηλότερες κορφές αλλά και στα Πιέρια, όπως και στον Περραϊβικό κάμπο. Πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές διασχίζουν το βουνό, με αφετηρία το γραφικό Λιβάδι, το μοναδικό οικισμό, που είναι χτισμένος στις πλαγιές του βουνού.

Στα δυτικά του Νομού και στα όρια με το νομό Τρικάλων βρίσκονται τα Αντχάσια, χωρίς έντονες χαραδρώσεις και απεριόριστη θέα, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τα Μετέωρα, ένα μεγάλο τμήμα της Πίνδου, τα Άγραφα, το Βελούχι, την Οίτη, τον Όλυμπο και τον Κίσαβο. Αν βρεθείτε εδώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Βερδικούσας, σε υψόμετρο 850 μ. με ωραίο κλίμα και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Τα δάση οξιάς που την περιβάλλουν, προσφέρονται για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού. Διαθέτει ξενώνα και ταβέρνες με ντόπια νοστιμότατα κρέατα, λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας και ντόπια γαλακτοκομικά εδέσματα που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Κλείνοντας με τις ορεινές περιπλανήσεις, το κατάφυτο Μαυροβούνι (1.054 μ.) υψώνεται ανάμεσα στον ήρεμο Κίσαβο και το Πήλιο και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες, καθώς οι παραδοσιακοί οικισμοί που απλώνονται στις πλαγιές του βουνού διατηρούν παραδοσιακά στοιχεία.

Ο Πηνειός, το πανέμορφο ποτάμι που διασχίζει το νομό Λαρίσης, ενδείκνυται για rafting. Στην περιοχή Βερνέζι που διαθέτει σημαντικό όγκο νερού, μπορεί κανείς να κάνει καταβάσεις ανεβάζοντας την αδρεναλίνη κατακόρυφα.

Εκτός όμως από τα extreme sports υπάρχουν και πιο ήπιες μορφές αθλητισμού για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του Νομού. Η πεζοπορία στα ήρεμα ορεινά μονοπάτια, αλλά και η ορεινή ποδηλασία όλο το χρόνο σε δασικούς δρόμους του ορεινού όγκου της Αν. Θεσσαλίας με ορειβατικό ποδήλατο, αλλά και ιππασία σε  μικρές διαδρομές μέσα από χαραγμένα μονοπάτια και όμορφα δάση, με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα και έμπειρους εκπαιδευτές σε φάρμες αλόγων στην περιοχή του Ολύμπου είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις μας για να περάσετε όμορφα.
 

Tags: ΛΑΡΙΣΑ