Το γαλαζοπράσινο νησί των Σποράδων

4455 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Σκόπελος είναι το καταπράσινο νησί των Σποράδων, που το « Mamma Mia» το επέλεξε για τα γυρίσματα του και έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο. Από το 1997 έχει ανακηρυχθεί επίσημα, ως πράσινο και γαλάζιο νησί και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την Ιστιοπλοΐα.

 

Πατήστε εδώ, ΚΑΝΤΕ LIKE στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Η Σκόπελος  χαρακτηρίζεται, ως το πιο  πράσινο νησί στην Ελλάδα.  Διακρίνεται από ένα ξεχωριστό τοπίο,  όπου το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού πλάθοντας μία εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, εδώ βρίσκεσαι στην καρδιά της Ελλάδας  σε ένα γαλαζοπράσινο θέαμα.
Το νησί της Σκοπέλου διαθέτει πυκνά δάση και  θάλασσα κάπως έτσι  στις 5 Ιουλίου του 1997 ανακηρύχθηκε επίσημα ως  πράσινο και γαλάζιο νησί  από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού  συγκεκριμένα  άνω του 67 % καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος. Ένα δάσος, που απαιτεί αγάπη, θαυμασμό και φροντίδα. Ας δούμε, όμως αυτό το ξεχωριστό νησί των Σποράδων τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο;
 
Στο Καστρί, εκεί που γυρίστηκε το  Mamma Mia
Καταρχάς,  θα πας  στον Αη Γιάννη στο Καστρί στο βόρειο τμήμα του νησιού που πραγματοποιήθηκαν και τα γυρίσματα της ταινίας Mamma – Mia. Πρόκειται για έναν απότομο βράχο ακριβώς στη μέση της θάλασσας και απαιτεί  να ανέβεις τα εκατό σκαλιά, προκειμένου να βρεθείς στην κορυφή, όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αη Γιάννη. Η θέα από εκεί ψηλά είναι φοβερή εξάλλου για αυτό και επιλέχθηκε από το Mamma Mia.  Καλύτερα να αποφύγεις την ανάβαση τις μεσημεριανές ώρες,καθώς έχει περισσότερη ζέστη.

Ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός η χώρα της Σκοπέλου
Η χώρα της Σκοπέλου είναι  χτισμένη αμφιθεατρικά, και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, που συχνά διακόπτονται από σκαλοπάτια και πλατύσκαλα, οι ασβεστωμένες αυλές με λουλούδια, έχουν και εδώ την τιμητική τους, ενώ μικρά εκκλησάκια και κατάλευκα σπίτια δημιουργούν ένα τοπίο παραδόξως κυκλαδίτικο.
Γι αυτό που διακρίνεται η  χώρα της Σκοπέλου είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών της, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει ποικίλους τύπους όπως βενετσιάνικα στοιχεία  τον πηλιορείτικο-μακεδονικό στυλ, αλλά και τον αγροτικό και  νεοκλασικό τύπο.
 
Το νησί της Ιστιοπλοΐας
Η ιστιοπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων Σποράδων  είναι  σίγουρα μια  αξέχαστη εμπειρία ζωής για όσους την αποτολμήσουν.
Οι άνεμοι ειδικά το καλοκαιρινό Μελτέμι  στην περιοχή των βορείων Σποράδων συγκριτικά με τις Κυκλάδες είναι πιο ήπιοι. Η Σκόπελος αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης, εδώ και χρόνια, για τους ιστιοπλόους όλων των επιπέδων.
Μπορείς  να νοικιάσεις  ιστιοπλοϊκό και να εξερευνήσεις τις ομορφιές του νησιού κάνοντας ιστιοπλοΐα. Μπορείς ακόμη να νοικιάσεις ένα μικρός σκάφος χωρίς να απαιτείται δίπλωμα , κάνοντας βόλτες στα γύρω νησάκια.

Πάμε στην Μηλιά για μπάνιο, στην ομορφότερη παραλία του νησιού
Η Μηλιά,  είναι  η ομορφότερη παραλία του νησιού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, που είναι οργανωμένη.  Αυτό που την ξεχωρίζει είναι , ότι διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, παρομοιάζεται με εξωτική παραλία. Γύρω-γύρω υπάρχουν άπειρα πεύκα και χαρακτηριστικά βραχάκια στη θάλασσα.
Ένας βράχος χωρίζει την ακτή στη μέση, με την αριστερή πλευρά να μαζεύει τον περισσότερο κόσμο, ενώ η δεξιά είναι πιο ήσυχη. Επιπλέον, απέναντι από τη Μηλιά φαίνεται το μικρό, καταπράσινο νησάκι της Δασιάς.
Εάν μείνετε μέχρι τη Δύση του ηλίου το αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει.