Tύρναβος και καλό κρασί!

2807 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πόλη είναι χτισμένη πλάι στον παραπόταμο Τιταρήσιο, του Πηνειού. Στην είσοδο της πόλης, το αθλητικό κέντρο, είναι μια μικρή καταπράσινη όαση. Στην κεντρική πλατεία, υπάρχουν αξιοπρόσεκτα κτίρια, που είναι διατηρητέα.

 
Ο Τύρναβος χτίστηκε από τους Σλάβους σαν ποιμενικός συνοικισμός με καλύβες. Οι Σλάβοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γρήγορα αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες και τα μόνα ίχνη της διάβασής τους είναι τα τοπωνύμια της περιοχής. Ο Τύρναβος έφτασε στο ανώτερο σημείο άνθισης από το τέλος του 17ου και σε όλο το διάστημα του 18ου αιώνα. Το 1770 υπήρχαν στην πόλη 16 εκκλησίες και 6 τζαμιά. 
 
Σήμερα ο Τύρναβος είναι μια ιδιαίτερα ανθηρή πόλη των είκοσι χιλιάδων κατοίκων και διαθέτει ανεπτυγμένο βιοτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για το τυρναβίτικο καρναβάλι και το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, που συγκεντρώνει στον Τύρναβο χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στο χρόνο και έχει μια ιστορία τουλάχιστον 100 ετών.

Επισκεπτόμενοι το Τύρναβο, μην παραλείψετε να δείτε τη Βρύση του, μια τεχνητή λίμνη όπου παραδοσιακά αποτελεί χώρο αναψυχής για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και σημαντικό υδροβιότοπο και σταθμό των μεταναστευτικών - αποδημητικών πουλιών. Στο λόφο της περιοχής βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αννας. Κάντε έναν περίπατο στον πευκόφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου παλαιότερα υπήρχε ναός του Δία, αλλά στη θέση του κτίστηκε τη βυζαντινή περίοδο η ομώνυμη εκκλησία, όπου τότε ήταν μοναστήρι. Εκεί θα δείτε και τα ερείπια των μεθοριακών σταθμών, που λειτουργούσαν μέχρι και την απελευθέρωση το 1912-13. Στο λόφο του Δαμασίου υπάρχει μεγάλη τεχνητή δεντροφυτεμένη έκταση, όπου στην κορυφή του υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κάστρα της Θεσσαλίας και χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου.
 
Επισκεφτείτε το τούρκικο χαμάμ του Τυρνάβου, το μοναδικό διασωθέν μουσουλμανικό κτίσμα της πόλης και όλα τα άλλα διατηρητέα κτίσματα της πόλης.
 
Αναζητήστε ωραίους μεζέδες σε κάποιο παραδοσιακό ψητοπωλείο. Γενικά, θα απολαύσετε κρέατα και ζαρζαβατικά από την παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου που, φυσικά, θα τα συνοδεύσει το τσίπουρο.


 

 

Tags: ΛΑΡΙΣΑ