Χορτιάτης όπως παράδεισος

6827 Επισκέψεις στο άρθρο

Κάποιοι λένε ότι, αν η Θεσσαλονίκη  είναι η Νύφη του Θερμαϊκού ο Χορτιάτης είναι το στεφάνι αυτής της Νύφης. Πήγαινε τώρα να το δεις και εσύ.

 
O δασικός πλούτος που υπάρχει στον Χορτιάτη είναι ανάλογος με της Δανίας, σύμφωνα με τον Θεοχάρη  Ζάγκα, καθηγητή του  τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  ΑΠΘ. 

Ο Κισσός, όπως λεγόταν ο Χορτιάτης στην αρχαιότητα, είναι  ένας εκπληκτικός θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψεις.                                                            
Πώς θα αποκαλυφθεί η ομορφιά του; Mε βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Έννοιες  πολύ σημαντικές για  την εποχή μας. Έννοιες που  χρειάζονται την συνεργασία των δημοτών  του Χορτιάτη και της Πολιτείας.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση με κεντρικό ενδιαφέρον την αξιοποίηση του ορεινού όγκου, ο Δημήτρης Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε το παρόν και δήλωσε θετικός για κάτι τέτοιο, εφόσον ο κινητήριος μοχλός, δηλαδή οι δημότες, ενεργοποιηθούν δυναμικά  για την  εκκίνηση της αξιοποίησης του ορεινού όγκου στο Χορτιάτη.

Αξιοθέατα πολλά και διάφορα θα βρεις, με πρώτο το βουνό και τα πολλά περιηγητικά και περιπατητικά μονοπάτια, όπως  το «Χορτιάτης-Κατασκήνωση», ένας ευχάριστος  ορειβατικός περίπατος  μέσα στο πυκνό δάσος όπου οι περιπατητές μπορούν να απολαύσουν εκτός της επαφής με την φύση και το νερό της πηγής «Τρία Αδέλφια». Ο δασικός του πλούτος είναι απίστευτος. Καστανιές, οξιές, πρίνοι, γεράνια, νεραγκούλες, πανσέδες αλλά και λουλούδια  μενεξέδες, κρόκους, ανεμώνες, ίριδες, κυκλάμινα ,αγριοφράουλες είναι κάποιοι από τους θησαυρούς του.

Πραγματικά αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς αυτό τον απίστευτο πλούτο. Η απόσταση του; Γύρω στα 12 ή 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκλεκτά πιάτα από κυνήγι και όχι μόνο, φυσικά πάντα  με την συνοδεία  ενός καλού κρασιού απογειώνουν αυτό το ταξίδι σου στη Θεσσαλονίκη.